ZETApress

hírportál

Megújult a Kardiológia

SzívultrahangMegújult a Kardiológiai Osztály a Szent Margit Kórházban. A 2013. január 1-től ismét önállóan működő intézmény 256 aktív és 200 krónikus, rehabilitációs ággyal, 31 szakambulanciával és szakrendeléssel várja a betegeket. Folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal, fejlesztésekkel igyekeznek még jobbá tenni a kórházukban hagyományosan magas színvonalú szakmai munkát.

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében arról beszélt, mindig is szívén viselte a kórház sorsát, és a III. kerület vezetésével sokat tettek azért, hogy tavaly év eleje óta ismét önálló intézményként működhessen a kórház. Egy önkormányzat akkor is tud segíteni egy gyógyító intézményen, ha nincs vele függelmi viszonyban, vagyis ha nem önkormányzati fenntartású egy adott kórház, hiszen az önkormányzatoknak így is fontos az egészségügy és annak intézményei. A Szent Margit Kórház továbbra is számíthat az főváros segítségére, mint ahogy a mostani felújításhoz is hozzájárult anyagilag ? mondta a főpolgármester. Az átadáson megjelent Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere is.

Saját erőforrásaink mellett pályázati lehetőségeket és a támogatóink segítségét felhasználva törekszünk a Kórház infrastruktúrájának fejlesztésére, a hatékonyabb üzemeltetés elérésére, valamint az orvostechnikai eszközök beszerzésére és megújítására. Ennek a folyamatnak egy fontos állomásához érkezett el az intézmény a mai napon, hiszen két éves felújítási program eredményeként átadhatjuk a megújult Kardiológiai Osztályt. Ezen az osztályon évente 3000-3500 fekvőbeteg és 7000 ambuláns beteg ellátása zajlik. Emellett az osztályon működő szív-ultrahang laborban évi 5000 szívultrahang vizsgálat, több száz nyelőcsövön keresztül végzett, valamint gyógyszeres szívultrahang vizsgálat történik.

Kardiológiai OsztályA Margit Kórház egyik legforgalmasabb osztálya az elmúlt két évtizedben teljesen ?leamortizálódott?, infrastrukturálisan és technikai felszereltségében egyaránt, ezért a Kórház és az osztály mellett működő alapítvány összefogott az áldatlan állapotok megszüntetésére. Szerencsére sokan mellénk álltak, támogatták a felújítási programot. Tarlós István főpolgármester úr és Bús Balázs polgármester úr kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2013-ban és 2014-ben is pénzügyi támogatást nyújtott az Osztály felújításához, a szükséges műszerek beszerzéséhez. Emellett az Alapítvány a Szerencsejáték Zrt., és más támogatók jóvoltából is jelentős pénzügyi forráshoz jutott a szükséges fejlesztésekhez, melyet a Kórház saját bevételeiből egészített ki. A közös erőfeszítések eredményeként 2013-ban 48 millió forintot, míg 2014-ben 27,5 millió forintot, azaz összességében 75,5 millió forintot tudtunk fordítani a Kardiológiai Osztály felújítására.

Ennek köszönhetően immár minden szakmai feltételnek megfelelő, nyolc ágyas coronaria őrző (szubintenzív szoba) és 19 teljesen felújított kórteremben 49 aktív kardiológiai esetek ellátását szolgáló ágy, valamint 25 kardiológiai rehabilitációs ágy, több újonnan kialakított vizesblokk, vizsgáló helyiség (többek között vadonatúj szív ultrahanggal és terheléses EKG készülékkel) fogadhatja a kardiológiai ellátást igénylő betegeket Budapest III. kerületéből és a környező kistérségekből ? mondta el a délutáni átadón Dr. Badacsonyi Szabolcs mb. főigazgató és Dr. Varjú Imre, a Kardiológiai Osztály vezető főorvosa.

Szóljon hozzá!