ZETApress

hírportál

Kerékpárral a drog ellen

Neuzer András és kerékpárjaiKét keréken a prevenció útján. Kiss Norbert, az EMMI ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal (MMSZ) együttműködve kerékpárokat adott át kábítószer-megelőzésben és a felépülésben közreműködő szervezetek részére a Bem rakparti bázison. Az eseményen beszédet mondott Kozma Imre atya, az MMSZ vezetője is.

A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen szólt arról, hogy a sport nem csak a szenvedélybetegségek, függőségek megelőzésében játszik fontos szerepet, a gyógyulásban, rehabilitációban is nélkülözhetetlen. A testi-lelki-szellemi egészség megtartásának és visszaszerzésének kulcsa a rendszeres fizikai aktivitás. ? A sport kiutat kínál a függőségből, örömforrás, kiváló közösségi időtöltés, remek jellemformáló ? mondta a sportpolitikus, aki megköszönte a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak és Neuzer Andrásnak, a kerékpárokat gyártó cég tulajdonosának, hogy aktívan, áldozatos munkával, a sport erejét felhasználva segítenek bajba jutott embertársainknak, és reményét fejezte ki, hogy a ma még valamilyen függőségben szenvedők életében hamarosan a sportszenvedély lesz úrrá.

Az EMMI hét és félmillió forinttal támogatja a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatok ellátásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Két keréken a prevenció útján című programját. Az MMSZ vállalta, hogy 99 darab kerékpárt vásárol magyar gyártótól és oszt szét a kábítószer-megelőzésben és a felépülésben közreműködő szervezetek között. A program részeként tizenkét drog-rehabilitációs és prevenciós szervezet hét-hét, összesen 84 darab kerékpárt vehetett át.

A tizenkét szervezet

1. Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum, Szenvedélybetegek Rehabilitációs Otthona, Nagyszénás. 2. Mérföldkő Egyesület, Rehabilitációs Otthon, Kovácsszénája. 3. Forrás Lelki Segítők Egyesülete, FORDULÓPONT Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézménye, Nagyhegyes. 4. Diótörés Alapítvány, Diófa Rehabilitációs Otthon, Lulla. 5. Emberbarát Alapítvány, Alkohol- és Drogrehabilitációs Intézet I. Budapest. 6. Baranya Megyei Önkormányzat Közegészségügyi Narkomán Fiatalokat Gyógyító, Foglalkoztató Közalapítvány, Baranya Megyei Önkormányzat Közegészségügyi Narkománok Rehabilitációs Otthona, Pécsvárad. 7. Szegedi Kistérség Többcélú Társulás, Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény, Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, Szeged. 8. Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona, Ráckeresztúr. 9. Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány, Zsibriki Drogterápiás Intézet, Mőcsény, Zsibrik. 10. Leo Amici 2002. Addiktológiai Alapítvány, Szenvedélybetegek Rehabilitációs Otthona, Komló. 11. Alkohol- és Drogsegély Ambulancia, Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézménye, Noszlop. 12. Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány, Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, Szeged.

A Nemzeti Drogellenes Stratégia (2013-2020) szakpolitikai programjában (2014-2015) is a legfontosabb feladatok között szerepel az általános drogmegelőzés fejlesztése, a kezelő-ellátórendszer, illetve a re-integráció korszerűsítése, valamint a szükségletalapú kapacitásbővítés. A Kormány fontosnak tartja a függőségi állapotokban a felépülés-központú kezelést és a rehabilitációt, kifejezett célja ezért az erre épülő teljes intézményi rendszer és terápiás hálózat kiépítése.

Szóljon hozzá!