ZETApress

hírportál

Veszélyes csábítás

illusztrációCsábító, de káros rúzsokról és elégtelenre vizsgázott hajfestékekről számolt be a Teszt Plusz. Lehangoló képet fest az otthon használatos, nem természetes alapanyagú hajfestékek tesztelésének eredménye. A problémás összetevőket tekintve mind a 42 vizsgált termék megbukott.

Manapság a szőke tincsek 75 százalékát mesterséges úton állítják elő ? nem csoda, hogy a hajfestéket gyártó cégek forgalmának közel fele a világosítókból, szőkítőkből származik. A hajfestékek sok oda nem illő ? allergén, illetve feltételezhetően rákkeltő ? anyagot tartalmaznak. Nehéz eligazodni a kémiai anyagok erdejében, de érdemes elolvasni az összetevőket. Ha az alábbiakat látják feltüntetve a csomagoláson, inkább mondjanak le az adott hajfestékről.

Aromás aminok: toluene-2,5-diamine, 2-amino-4-hydroxietilaminoanizol szulfát, 2,4-iaminofenoxietanol HCl. Poletilénglikol és származékai: a felirat általában a ?PEG? rövidítésbôl és egy számból (pl. PEG-2), vagy a ceteareth szóból és egy számból áll (ceteareth-20). Halogénorganikus vegyületek: több ezer vegyület tartozik ide, közös ismertetőjük, hogy brómot, jódot vagy klórt tartalmaznak.

Csábító, de káros

A tesztelők 21 márka 300 termékét vizsgálták meg az illatszerláncok saját készítményeitől az exkluzív cégek termékein át a natúrkozmetikumokig. A rúzsok vizsgálatánál összesen 121 termék kapott ?elégtelen?, és további 44 ?hibás? minősítést. ?Nagyon jó? minősítést az ?Annemarie Börlind?, és a kedvező árairól ismert Schlecker-lánc ?Basic? márkái kaptak. Ami drága, nem feltétlenül jobb. Az olyan luxusmárkák, mint például a Lanco^me, a Dior, a Chanel, éppen úgy kirostálódtak, mint a kedvezőbb árfekvésű termékek, így az Artdeco, a Margaret Astor, a L?Oréal, a Beiersdorf, a dm és a Rimmel.

A vizsgált termékekben olyan fényvédő anyagot is találtak, amely állatkísérletek során hormonként viselkedett. A rúzsok a tartósság és a jó tapadás érdekében viasszal és zsírral készülnek, egyebek között ricinusolajjal. Sok rúzs receptje tartalmaz paraffinokat, kőolajtermékeket vagy szintetikus anyagokat is, például szilikont. Ezek az anyagok szépen lassan az ajkakról bekerülnek, és lerakódhatnak a szervezetben.

A paraffin például a májba vagy a nyirokcsomóba jut, és ott elraktározódik. Ezek az összetevők majdnem mindegyik vizsgált rúzsban kimutathatók voltak. A bio-kínálat vizsgált termékei azonban ezek nélkül a káros zsírok és viaszok nélkül készültek ? tudatta a Teszt Plussz, a fogyasztók magazinja.

Szóljon hozzá!