ZETApress

hírportál

Kullanccsal a hiperbárba

HiperbárszékekEnyhe volt a tél, több a kullancs. A kullancsok fokozott számban támadnak idén ? nem volt ugyanis fagyos, hideg tél, amely kiírthatta volna őket az elmúlt hónapok során. Kiemelten figyelni kell tehát arra, hogy megelőzzük a kullancscsípést, és ezzel együtt minimalizáljuk a Lyme kór veszélyét. Akkor sem kell azonban megijedni, ha a betegséget diagnosztizálták ? magas nyomású oxigénnel segíteni lehet a betegeken.

A kullancscsípés és a Lyme kór veszélyét nem elég hangsúlyozni ? a kirándulószezonnal ugyanis sajnos a kullancsszezon is indul minden évben. Az enyhe tél következtében idén fokozottan kell ügyelni: a kullancspopuláció jelentősen megnövekedett, mivel a legtöbb állat túlélte a telet, és még szaporodni is tudott ? tudatta Pete Renáta, Well PR Ügynökség. Mint minden betegség esetében, itt is a legjobb a megelőzésre fordítani a hangsúlyt: a hosszú ruházat, a nadrágba betűrt felső, a zokniba betűrt nadrág és a kalap nem jelent túl nagy erőfeszítést, védelmet viszont annál inkább. A különféle kullancsriasztó spray-k, krémek pedig szintén segítik, hogy a kullancs ne kapjon kedvet hozzánk.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kullancs nemcsak erdőben kirándulva támadhat ránk ? a Lyme betegek nagy része saját kertjében, mezei futás közben, illetve gyógynövény-, bodzaszedés alkalmával fertőződik meg. A veszélytelennek tűnő helyzetek ugyanis nem intik óvatosságra az embert, és a megelőzés mellett elmarad az utólagos átvizsgálás is. Nagyon fontos tehát, hogy még ha csak minimálisan is tartózkodtunk zöld övezetben ? például fociztunk a gyerekekkel az udvaron ? utána mindenképp jól nézzük át testünket!

Évtizedekkel ezelőtt még házi gyógymódokat alkalmaztak a kullancscsípésre: olajjal, zsírral kenték be, hogy megfulladjon az állat, és ezzel előzzék meg a fertőzést. Kerüljük ezt a módszert, mert kínzással többet árthatunk mint használunk, hiszen az a kínzásra védekezésképp belénk lövellheti béltartalmát. Ma már számos modern eszköz segíti a kullancsvédelmet: a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal könnyen és egyszerűen ki tudjuk szedni a belénk fúródott állatot. Nagyon fontos, hogy az állatot minél hamarabb eltávolítsuk magunkból! A bőrünkből kiszedett kullancsot érdemes megőrizni a későbbi vizsgálatok megkönnyítése céljából.

A tipikus, kokárda alakú bőrpír a Lyme-os esetek 50%-ára jellemző, a többi betegnél inkább ízületi, idegrendszeri tünetek jelentkeznek. Ha a kullancs eltávolítása után ilyet tapasztalunk, forduljunk azonnal orvoshoz. Különböző laboratóriumi vizsgálatok, és a beteg állapota alapján a szakemberek néhány héttel később meg tudják állapítani, tényleg Lyme kóros-e az érintett. Mivel a betegséget nem tudják azonnal diagnosztizálni, így az antibiotikumkúrát sem célszerű rögtön a kullancscsípés után elkezdeni, mivel a tünetek mögött nem mindig Lyme-kór áll, a kúra viszont nagyon legyengíti a szervezetet, és megnehezíti a kór meghatározását.

A betegség diagnosztizálása után ugyanakkor erősen ajánlott a gyógyszeres kezelés. Az antibiotikum hatását kiegészítendő érdemes magas nyomáson történő, úgynevezett hiperbár oxigénterápiát is igénybe venni. ? Külföldön bevált gyakorlat a hiperbár oxigénterápia alkalmazása Lyme-kóros fertőzések esetén ? mondta Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. ? Hazánkban is egyre többen veszik igénybe a kezelést, és Lyme-kóros pácienseink nagy része felépül a betegségből. A kezelés következtében a megemelkedett oxigénszint ugyanis olyan környezetet teremt, amelyben a kórokozók sem élni, sem szaporodni nem tudnak, így a baktériumok elpusztulnak. Emellett a terápia az olyan, rossz vérellátottságú területeken is pusztítja a kórokozókat, ahol az antibiotikum hatása gyengébb. Érdemes még kiemelni, hogy a terápia a betegséggel együtt ízületi fájdalmak enyhítésében is segít gyulladáscsökkentő hatása miatt ? tette hozzá Szolnoki doktornő.

Összegezve tehát a teendőket, ha kullancscsípést észlelünk: 1. szakszerű eszközökkel (kullancscsipesz, kullancskanál) távolítsa el az állatot! 2. tegye el a kullancsot a diagnosztika megkönnyítése érdekében! 3. tünetek (kokárdafolt, ízületi fájdalmak, idegi panaszok) megjelenése esetén forduljon orvoshoz! 4. várja meg a diagnosztikát az antibiotikumkúra előtt! 5. kezeltesse magát hiperbár oxigénterápiával, ha megfertőződött!

A hiperbár oxigénterápia

A terápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszonkamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (például csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is. Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budakeszi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) ad helyet a főváros határában. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

Szóljon hozzá!