ZETApress

hírportál

Boncterem interneten

4D AnatomyA Semmelweis Egyetem (SE) és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány (EBA) a II. Számú Patológiai Intézetben mutatta be legújabb projektjük eredményeit, azokat a tananyagokat, amelyek a 4D Anatomy State of the art technológiára épülő világszabadalmának felhasználásával készültek el. A 4D Anatomy, az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép korábban világszerte kimagasló szakmai sikerrel debütált.

Az ezt követő két éves pályázati munka a ritka patológiai esetek interaktív térhatású megjelenítését célozta meg. Az egészségügyben egyedülálló magyar fejlesztés elsőként a Semmelweis Egyetem oktatási tananyagába épült be, a hamarosan online elérhető verzió pedig valós idejű hozzáférést biztosít majd a felhasználóknak a magyar mellett német és angol nyelven is. A Semmelweis Egyetemen évenkénti váltásban 200-200 fős kezdő létszámmal angol és német nyelvű orvosképzést is biztosítanak.

2011. év végén az SE és az EBA 198 millió forint támogatást nyert az Unikális patológiai preparátumok 4 dimenziós megjelenítése és interaktív tananyagok fejlesztése című, TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0074 számú projektjének megvalósítására. Dr. Kiss András projektvezető (SE) és Dr. Balogh Attila tudományos munkatárs (EBA) ismertette a boncteremben ritka patológiai esetek interaktív térhatású megjelenítését, oktatását elősegítő egyedülálló módszert az I. emeleti Könyvtárban.

Sikerrel zárult az a két éves projekt, amely a patológiai esetek interaktív térhatású megjelenítését biztosító e-learning tananyag, valamint az ahhoz kapcsolódó módszertan létrehozására jött létre. Amellett, hogy a ?State of the art? technológiára épülő, a világon egyedülálló oktatóeszköz jelentősége kiemelkedő a ritka, boncteremben kevésbé bemutatható patológiai eseteknél, a komplex tanulást segítő eszköz bármely témánál fontos szerepet tölthet be az ismeretek önálló elsajátításában.

A 4D Anatomy kizárólag hazai tudásbázisra épülő programja az eddigi kétdimenziós, rajzolt anatómiai atlaszok helyett egy merőben más, műtéti helyzetet szimuláló élményt nyújt a felhasználóknak, nagymértékben megkönnyítve ezzel a tanulási, képzési folyamatokat. A két éves pályázati munka során az emberi test 90%-át beszkennelték, így a szoftver gyakorlatilag az egész emberi test anatómiáját korszakalkotó technikai megoldások révén, egyedülálló precizitással és soha nem látott részletgazdagsággal mutatja be. A szoftver hamarosan online is elérhető lesz, így az interaktív oktatóprogram nem csak szimulációs eszközként, hanem egy online elérhető tartalomfejlesztői rendszerként működik majd.

Az Új Széchenyi Terv keretén belül megvalósított 4D Pathology projekt, a korábban már nemzetközileg is elismert 4D Anatomy fejlesztés kiterjesztése, a Semmelweis Egyetemmel történt együttműködés eredménye. Az újszerű tananyagok lehetővé teszik a legkülönbözőbb megbetegedések ismeretanyagának könnyen hozzáférhető és szemléletes bemutatását az orvosképzésben. Az együttműködés jól mutatja a hazai innováció erejét, melyek egyre nagyobb számban nyernek nemzetközi figyelmet ? mondta el Balogh Attila idegsebész, a 4D Anatomy alapítója.

Szóljon hozzá!