ZETApress

hírportál

Gördülő egészségügy

A szűrővizsgálat életet menthet ? tudatta Endes Dániel, a DMD Diamond Agency projekt menedzsere. 725 helyszín, több mint kétmillió vizsgálat, drámai szűrési adatok ? ez Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának elmúlt négy évi mérlege. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése.

A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok egyénre szabottak, és mindössze fél órát vesznek igénybe. Hazánk az általános egészségi állapotát tekintve világviszonylatban ?előkelő? helyen áll. Az összes halálozás 54 százalékáért a szív- és érrendszer, míg 27 százalékáért a daganatos betegségek a felelősek. Legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 40%-a túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képeset az emberek jóval többet dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak.

A magyar lakosságnak az átlagéletkora elmarad az Európai Uniós átlagtól, az elmúlt években a lakosság lélekszáma tízmillió alá csökkent. Ezeket a szomorú adatokat figyelembe véve a teljes magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében indult útjára 2010-ben, 57 szakmai szervezet összefogásával, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 2020-ig egy közel 20 méter hosszú speciális szűrőállomással az ország településeit járva vizsgálja a hazai lakosság egészségi állapotát. A Program eddig 725 helyszínen 85 ezer 545 km-t megtéve, 1077 egészségügyi szakember bevonásával 6711 prevencióra fordított órával kétmillió 266 ezer 337 vizsgálatot végzett és 194 ezer 549 látogatót fogadott.

A Program célja változatlan, továbbra is lehetőséget kíván biztosítani a lakosságnak, hogy megtegyék az első lépést egészségük javítása érdekében. A szakmai és koordinációs bizottság véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon. A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy igenis szükség van az ilyen kezdeményezésekre, ugyanakkor egyre többen érzik, hogy oda kell figyelniük önmaguk és családjuk egészségére és szívesen élnek a szűrővizsgálatok adta lehetőségekkel.

A szűrőprogram elmúlt négy év statisztikai adatainak tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezelteti magát, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Kijelenthetjük, hogy van hova fejlődni a magyaroknak a megelőzés tekintetében, erre az egyik legjobb lehetőség a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja.

Mit is mutatnak az adatok, mit mutatnak az eredmények? ? Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. A szűrőprogram elmúlt négy évében a megkérdezettek 22%-nál fordult már elő a családban szívinfarktus, míg stroke a résztvevők 16%-ának családjában következett be.

Ugyanakkor a daganatos megbetegedés 43%-ot, az anyagcsere betegség pedig 39%-ot érintett. Elgondolkodtató a középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikó teszt eredménye, hiszen mintegy 20 százalékuknál mutatott jelentős kockázatot. A szűrésen részt vevők 29,3 százalékánál mértek a normálistól eltérő vérnyomásértéket. Az átlagos vérnyomás nőknél 129/81 Hgmm, férfiaknál 139/85 Hgmm volt. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 6%-ának volt magasabb a vércukor szintje, míg a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 30%-ánál, húgysav esetében 9%-ánál mutatottak ki kiugró értéket.

Emellett külön problémát jelent, hogy a megkérdezettek 25 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember hódol ennek a káros szenvedélynek, így számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a dohányzás nélkül elkerülhető lenne. Szomorú tény, hogy a válaszok alapján kiderült, hogy a megkérdezettek 73%-a nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag, sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a résztvevők 70%-a fogyaszt rendszeresen zöldség és gyümölcsféléket. Ugyanakkor a válaszadók 91%-a gondolja úgy, hogy a túlzott só fogyasztás betegséget okoz. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 42 százalékának napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 58 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás) szintén kiemelt tényező a betegségek prevenciójában.

Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a (testtömeg-index) és a haskörfogat értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 50 százalékánál mértek eltérést az ideális célértékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is jelentős kockázatot mutatnak: előbbi az érdeklődők 61,6%-ánál, utóbbi a résztvevők 45,7%-ánál volt nagyobb a megengedettnél.

A komplex állapotfelmérés keretében végzett 34-féle szűrővizsgálat mindössze fél órát vesz igénybe. Segítségükkel teljes átfogó képet kaphat a vizsgált személy egészségügyi állapotáról, amelyet meg tud beszélni kezelőorvosával. A mért eredmények kiválóan jelzik, hogy a Programra továbbra is szükség van akár a megelőzés, akár az egészség megőrzése, de a betegség felismerése szempontjából is. Mivel a kezdeményezés tíz éven át tart, így kiválóan alkalmas arra, hogy az évek során az anonim adatokból a változásokat mérje és regisztrálja. A szűrővizsgálat mellett kiemelt fontosságú volt az életmód tanácsadás és felvilágosítás. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, így idén is közel kétszáz helyszínen áll a lakosság rendelkezésére, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a hazai lakosság egészségmegőrzése és fejlesztése terén.

Szóljon hozzá!