ZETApress

hírportál

Lelki egészség gyermekcipőben

IllusztrációMától augusztus 26-ig Budapesten rendezik az Európai Gyermek és Ifjúság Pszichiátriai Társaság (ESCAP) ezévi kongresszusát. Az eseményre 58 országból több mint ezer résztvevő érkezik, akik az ötnapos rendezvény során előadások, műhelyek és kerekasztal beszélgetések során ismerkedhetnek meg a gyermekpszichiátriai különféle részleteivel, valamint a témában végzett legfrissebb kutatások eredményeivel.

Augusztus 22-e és 26-a, ma és jövő szerda között a Budapesti Kongresszusi Központban tartja éves kongresszusát az European Society for Child and Adolescent Psychiatry (ESCAP) ? Európai Gyermek és Ifjúság Pszichiátriai Társaság. A Magyar Gyermekneurológiai, Idegsebészeti, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Társaság szervezésében megvalósuló rendezvényre több mint ezer résztvevőt várnak a szervezők. A szakemberek 58 országból érkeznek, a legtöbb résztvevőre Norvégiából, az Egyesült Királyságból és Hollandiából számítanak a szervezők, de érkezik vendég Nepálból, és Puerto Rico-ból is.

Az hogy egészséges felnőtt egészséges gyermekből lesz, a pszichiátriai betegségekre talán fokozottan is igaz. Számtalan mentális betegség függ össze a gyermekkorral, és jó néhány közülük már gyermek és fiatalkorban is jelentkezik. A jelenlegi társadalmi berendezkedésben a pszichiátriai betegséggel élőknek és közvetlen környezetüknek ? esetünkben leginkább a szülőknek ? továbbra is sok kihívással kell szembenézniük, és bizony kevés kiszolgáltatottabb tagja van a társdalomnak, mint egy mentális problémával küzdő gyermek.

A kongresszus fő témája a gyermekek és fiatalok életminőségének növelése, mivel a gyermek és fiatalkori pszichiátriai betegségek és problémák azok, melyek leginkább negatív irányba tudják befolyásolni az érintett életminőségét. Sajnos jelenleg a mentális zavarokkal vagy tanulási nehézségekkel küzdő fiatalkorúak emberi jogait nem veszik kellően komolyan.

Minden beavatkozás, ami mentális képességeket, állapotot fejleszt vagy értékel, párhuzamosan az életminőségre is hatással bír. Mindazonáltal az életminőség pontos meghatározásához olyan egységes eszköztár szükséges, ami pontosan meghatározhatóvá és összehasonlíthatóvá teszi a különféle országokban tapasztalt állapotokat. Elengedhetetlen továbbá az is, hogy tudjuk, pontosan melyik megelőző vagy gyógyító beavatkozás rendelkezik az életminőségre gyakorolt legnagyobb pozitív hatással.

Így a kongresszus során kiemelt figyelem kíséri majd a gyermekek életminőségének témáját, valamint az egyes európai országok ez ügyben végzett munkáját, de fontos központi téma lesz az ADHD betegség (figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar), az úgy nevezett pervasive developmental disorders betegségek (ez olyan betegségek gyűjtőneve melyeket elsősorban az alapvető funkciók ? mint pl. a szocializáció és kommunikáció ? többszörös fejlődési zavara jellemez. Az öt alcsoportba sorolt betegségek legismertebbje talán az autizmus és az Asperger szindróma.) és a tikkelés (önkéntelen izommozgással, izomrángással járó kórképek).

Az előadók részletesen tárgyalják majd az a fenti betegségek genetikai hátterét, kezelési lehetőségeit és a legfrissebb eredményeket. Mindezeken túl a fenti témákhoz kapcsolódóan, szó esik majd például a családi környezet részletes szerepéről, a fiatalkorban tapasztalható hangulatkezelési nehézségek felnőttkori lehetséges következményeiről, de külön foglakoznak majd a fiúk és lányok körében világszerte tapasztalható életminőségével is, ami talán azt is megmutatja majd, hogy a koedukáció vajon javít vagy ront ezen.

Természetesen a konferenciának nem csak helyszínét adja a magyar főváros, de több mint harminc különféle előadás szerzői magyar szakemberek. Ezek is számtalan témát ölelnek fel a gyermekkorban kezdődő depresszió korosztályos előfordulásától az érzelmi intelligencia (EQ) és a szenvedélybetegségek közötti összefüggésig ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gyermekkori lélekminőség | ZETApress

Szóljon hozzá!