ZETApress

hírportál

A Malignus Lymphomák

StádiumbeosztásA Magyar Újságírók Szövetsége június 4-én, kedden immár harmadik alkalommal rendezte meg az Életmód Napot a Vörösmarty utcai Sajtóházában. A fő szervező a MÚOSZ Életmód szakosztálya volt, Dr. Szalontai Éva vezetésével. Az egész napos rendezvény az egészségről, az egészségtudatos életmódról és az egészségügyről szólt.

A neves szakemberek előadásai mellett lehetőség nyílt szűrővizsgálatokon való részvételre, amit sokan igénybe is vettek a megjelentek közül. A rendezvény fő szakmai védnöke Prof. Dr. Kásler Miklós egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa volt. Kiemelt témacsoportok: Onkológia, hematológia. Az Életmód Napot Dr. Kásler Miklós professzor és Tóth Károly MÚOSZ-elnök nyitotta meg. A malignus lymphomákról (a rosszindulatú daganatok egyik csoportja) Dr. Molnár Zsuzsa az Országos Onkológiai Intézet, A-Belgyógyászati Onkológiai és Hematológiai Osztály főorvosa és Debrecenből Dr. Illés Árpád, a DEOEC Belgyógyászati Intézet professzora tartott előadást.

Néhány nappal az előadás után Dr. Molnár Zsuzsa főorvosnővel a munkahelyén beszélgettem. A ?nyugalmas? délutáni időszakban három telefon csörög az orvosi szobában, jönnek a betegek, időnként be kell írni valamit a számítógépbe, vagy receptet kiadni. Mindezt türelmesen és kedves mosollyal. A beteg egyénre szabott elbánást vár el bizalmasától,az orvosától. Jövetelem célja, hogy egy rosszindulatú daganatos betegségcsoportról alapvető tudnivalókat adhassak tovább, a hozzám hasonlóan hozzá nem értő embereknek ? írta Turcsán Mihály.

Senki sem tudhat mindent. Ugyanakkor bármikor szemben találhatjuk magunkat olyan súlyos információkkal, amelyeket nem tudunk értelmezni, de megijesztenek. A legjobb ilyenkor a szakemberhez fordulni.Tapasztalatból tudhatják sokan,hogy az adott betegség specialistájáig nem mindig könnyű eljutni. Az információ hiányán kívül számos oka lehet a késlekedésnek. Először is valakinek fel kell ismerni a tüneteket,lehetőleg minél korábban és az adott terület szakorvosához irányítani.

A nyirokrendszerDr. Molnár Zsuzsa szerint a daganatos betegségektől való félelmükben az emberek gyakran próbálkoznak először kerülőutakkal. Ezalatt értékes időt veszítenek,ami csökkentheti a gyógyulási esélyeiket. A főorvosnő tapasztalata az, hogy a malignus lymphomák gyógyításában nem segítenek a kerülőutakon elérhető lehetőségek. A betegség minden fázisában feltétlenül szükséges a lymphomák ellátásában jártas szakorvoshoz fordulni. A malignus lymphomák egyik csoportja az esetek többségében nagyon jól gyógyítható, a másik csoportja nem gyógyítható (krónikus) betegség, de eredményesen befolyásolható és hosszú ideig jól karbantartható.

Az orvosok eszközei ? ezáltal a betegek lehetőségei ? az elmúlt 50-60 évben nagyon sokat fejlődtek mind a diagnosztika, mind a terápia terén. A túlélés esélyei megnőttek, az életminőség jelentősen javult. Engem továbbra is az érdekel hogyan derülhet ki a tünetmentes beteg számára a legkorábbi stádiumban a betegség. Tünetmentes állapotra nincs,nem lehet szűrést szervezni. Viszont az ismertetett tünetekre felfigyelhet a beteg és a háziorvosa is. A továbbiakban szakorvoshoz kell fordulni.

Hogyan derülhet ki a betegség megléte? ? Szűrővizsgálatokkal (nagyobb nyirokcsomók panaszmentesek) és mellkasröntgennel, vagy hasi ultrahanggal. Panaszok vannak: általános (láz, izzadás, bőrviszketés, fogyás) és elhelyezkedés okozta (pl. végtagduzzadás, trombózis, köhögés, hasi panaszok). A betegség diagnózisához mindenképpen szövettani vizsgálat szükséges. A diagnózis után a betegség kiterjedésének (stádiumának) a megállapítása következik képalkotó eljárásokkal (CT, MRI, PET/CT).

Nem gyakori betegségről van szó. Nagyon jól kezelhető. Az esetek többségében jól gyógyítható. A betegség kezelése a szövettani altípustól, a betegség stádiumától,a beteg életkorától, a kísérő betegségektől függhet. Ritkán egyetlen szervben is előfordulhat (pl: emlő, agy, stb.). Ezekben az esetekben sebészi megoldás is lehetséges. Az alapvető terápia a gyógyszeres kezelés,a sugárkezelés és a kettő kombinációja. A gyógyszeres kezelés lehet hagyományos terápia és/vagy immunterápia.

Szóljon hozzá!