ZETApress

hírportál

Plazma és lapszerkesztés

Szolnoki Miklós doktorHosszú ideig volt gyermekorvos, mi volt az indíttatása, amiért más területre váltott, amiért a kutatást választotta? ? kérdezte Dr. Szolnoky Miklós immunológust, gyermekgyógyászt, a Plazmaszolgálat Kft. vezetőjét Magyar Éva.

SZ.M: A rendszerváltáskor Ausztriában dolgoztam egy évig, és akkor láttam, hogy mennyivel el van maradva a magyar egészségügy a szomszédos országétól. Volt akkor alkalmam a német alapellátásba is betekinteni. Hazajöttem, és mivel a német nyelvet jól beszéltem, megkerestek, és lehetőségem adódott egy német céghez, a Biotesthez mennem 1991 januárjában. Elhatároztam, hogy minél több modern technológiát, eljárást, eszközt, gyógyszert segítek bevezetni itthon. Ezek mellett folyamatosan, a mai napig rendelek a Budai Gyermekkórházban. Így egyszerre látom a hazai egészségügyet kívülről és belülről.

? Jelenlegi anyavállalata, a Biotest AG milyen megfontolásból döntött a magyarországi képviselete mellett?

SZ.M: A Biotest AG családi vállalkozás. Még a vasfüggöny lebontása előtt, 1988 októberében létrehozta magyarországi képviseletét. Az akkori német területi vezető magyar lányt vett feleségül, itt telepedett le, és létrehozták a képviseletet.

? A Biotest Magyarország sok-sok külföldi ország képviseletét látja el, termékeit árulja, összefüggésben a Biotest termékkel. Vagy van más magyarázat is?

SZ.M: 1992 októberében vettem át a képviselet vezetését, és hamar rájöttem arra, hogy a hazai piac kicsi ahhoz, hogy csak a Biotest cég termékeinek hazai értékesítésével kellően tudjunk fejlődni. Másrészt amint azt az első pontban már említettem, minden újra nyitott voltam és vagyok.

? Kérem, mondjon még néhány szót arról, hogy a kft. vezetőjeként végez-e még tudományos munkákat a napi ?rutin feladatok? mellett?

SZ.M: A Budai Gyermekkórházban heti egy napon van immunológiai szakrendelésem. Ezen kívül 15 éve szerkesztek gyógyszerész kollégámmal egy tudományos folyóiratot, a Focus Medicinae-t. Évente 4 szám jelenik meg. Az Országos Vérellátó Szolgálat által szervezett transzfúziós tanfolyamokon rendszeresen tartok továbbképző előadásokat.

? Plazmaszolgálattal foglalkozik-e még más cég Magyarországon?

SZ.M: Ipari célú plazmagyűjtéssel a Biotest leányvállalatán, a Plazmaszolgálaton kívül a Kedrion olasz cég magyarországi leányvállalatának is van plazmagyűjtő állomása.

? Én eddig ilyen világos és korrekt tájékoztatást nem olvastam, mint az Ön előadása. Kellő információval rendelkezik-e a lakosság ennek a ?szolgáltatásnak? a fontosságáról? Tájékoztatva vannak-e kellőképpen mondjuk a véradásról?

SZ.M: A hazai lakosság még nem kellően tájékozott a plazmaadás lehetőségéről. Éppen ezért örülök és hálás vagyok, ha ebben a sajtó munkatársai segítenek. Amint azt az előadásom során is mondtam, egyik fő célom, hogy plazmaadóink később rendszeres véradók legyenek.

? Július 15-én a MÚOSZ Vörösmarty utcai Székházában a Magyar Vöröskereszt szervezésében véradást szerveznek az újságíróknak. Van-e Önöknél hasonló szervezés?

SZ.M: Plazmaadást nem lehet kiszálláson szervezni, azt csak az adott centrumban lehet, ugyanis ehhez speciális készülék kell.

Szóljon hozzá!