ZETApress

hírportál

Bari és Bori a Duna-parton

Integrált fejlesztőközpont nyílt Budapesten. Egyedülálló koncepció jegyében, magánpénzből valósult meg egy gyermek fejlesztőközpont Budapesten. A BABÓ (Bari és Bori) Fejlesztőközpont a komplex fejlesztés és az integráció jegyében hozták létre a fiatal tulajdonosok ? tudtuk meg a délutáni megnyitón.

Céljuk egy olyan integrált, komplex fejlesztőközpont létrehozása volt, ahol a sérült és ép gyerekek együtt játszhatnak, tanulhatnak, fejlődhetnek. Az integrált fejlesztés Magyarországon eddig nem kapott nagy hangsúlyt. Szervezett, tudatos intézményi keretek között csak a Pető Intézet egyik csoportjában találkozhattunk integrált fejlesztéssel, ahol a sérült ikerpárok ép testvéreikkel együtt járhatnak óvodába, fejlesztésre. A BABÓ Fejlesztőközpont születéstől 14 éves korig fogad sérült és ép gyermekeket.

Egészséges gyerekek fejlesztése mellett számos fejlődési zavarral, szindrómával (Cerebrál Parézis különféle formái, monoplégia, hemiplégia, diplégia, tetraplégia, athetozis, ataxia, Little-kór, Rett szindróma, Angelman szindróma, Spina Bifida és más velőcsőzáródási zavarok, agyi fejlődési rendellenességek (mikorkefália, hidrokefália, agyvelőhiány), csont és velőfejlődési rendellenességek, Down-szindróma, lábdeformitások (dongaláb, lúdtalp, bokasüllyedés stb.), mozgáskoordinációs zavarok, izomtónus szabályozás zavarai (hypotónia / spazmus), autizmus spektrumzavarok, Asperger szindróma, autisztikus tünetcsoportok) és tanulásban akadályozott gyermekek fejlesztésével foglalkoznak a központ szakemberei.

Konduktorok, tanítók, óvodapedagógus, kutyaterápiás szakemberek, gyógypedagógus és GMP-diagnosztikával foglalkozó szakember munkálkodik a gyermekek fejlesztésében. A Babó ötvözi a különböző pedagógiai elvek, módszerek előnyös sajátosságait, ezért a központ eszközparkját is ezen szemléletnek megfelelően alakították ki. A Pető-módszer konduktív pedagógiai eszközei, Ayres- és Bobath-terápiás fejlesztőeszközök, a Delacato-módszerhez, a korai fejlesztéshez, Sindelar terápiához szükséges eszközök is megtalálhatók.

Számos ismert és saját kidolgozású fejlesztő foglalkozással találkozhatnak a központba érkezők. Egyik általuk kidolgozott módszer a Bari-Ball, mely gimnasztikai labdák segítségével végzett multiszenzorális fejlesztő foglalkozás. Itt ritmikus, hintázó mozgások segítségével válaszreakciók kidolgozására késztetik a gyermekek idegrendszerét. Másik saját módszerük a Csengő-Babongó zenés foglalkozás, mely a Kodály- és a Pető-módszer alapjait ötvözve, játékosan fejleszti a gyermekeket a játék és a zene nyelvén. Ezek mellett olyan speciális, eddig a gyermekfejlesztés körében ismeretlen, kevésbé elterjedt foglalkozások is megtalálhatóak, mint a TRX torna, melyet speciális hevederek segítségével végezhetnek a sérült és ép gyerekek egyaránt.

Márciustól a fejlesztőközpont honlapján szülői hírlevelek és oktatóvideók segítségével otthon is elvégezhető gyakorlatokra, gyakorlatsorokra hívják fel a figyelmet. A fejlesztőközpont munkatársai kiemelkedő jelentőségűnek tartják az otthoni fejlesztést, hiszen a hosszú távú eredményekhez fontos, hogy a foglalkozás ne csak egyszeri alkalom legyen a gyermek heti rendjében.

A BABÓ Fejlesztőközpont a XIII. kerületi Dráva utcában, a Duna-parton található. Autóval és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető kisgyermekkel, babakocsival, sérült gyermekkel is. A foglalkozásokat egyéni, páros, mikrocsoportos és nagycsoportos fejlesztés keretein belül valósítják meg. Minden foglalkozás után írásban is átnyújtják a szülőnek a foglalkozások leírását, a fejlesztési tervet, és egy otthoni feladatokat, játékokat tartalmazó dokumentumot is. Három hetes fejlesztési ciklusonként szakembereik esetkonferenciát tartanak, ahol egyeztetik az eddig elért eredményeket, és kitűzik a következő három hétre az elérendő célokat.

Ünnepélyes keretek között, számos védőnő, óvodapedagógus, fejlesztőpedagógus és tanító részvételével került sor délután a fejlesztőközpont megnyitására. Kutyás bemutatót tartott a Népszigeti Bemutatócsoport, akik sérült gyerekek fejlesztésében egyedülálló kutyás fejlesztőterápiát is kidolgoztak. Dr. Gyarmati Andrea, a véres 1972-es müncheni olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, gyermekorvos, ortopéd szakorvos megnyitó beszédében hangsúlyozta: rengeteg családnak van szüksége szakmailag felkészült, lelkes csapatra. Minden gyerek világra jön valamilyen képességekkel. Mindegyik gyerek más és más, de a fejlesztés és a mozgás mindenkinél segít.

Beszédében úszó- és orvostársa, Kovács Edit példáját emelte ki, aki gerincferdülése ellenére nagyon komoly, nemzetközileg jegyzett eredményeket ért el a rendszeres mozgásnak és a sportnak köszönhetően. Andrea hozzátette: régi vágyát teljesítette be a BABÓ, mert az integrált fejlesztés lehetősége rengeteg sérült gyermek számára jelent előrelépést. Egy kiscsoportban ugyanis a gyerekek mindig a legjobbat utánozva fejlődnek, így az ép gyerekek nagy segítséget nyújthatnak sérült gyermektársaiknak. A BABÓ Fejlesztőközpont holnap 9 és 17 óra között nyílt napot tart. A fejlesztőközpont szakemberei a gyerekeket játéklehetőséggel, a szülőket pedig tanácsadással várják.

Szóljon hozzá!