ZETApress

hírportál

Külső-belső megújulás

Július elsején zárult le a Magyar Elhízástudományi Társaság szakmai támogatásával megvalósuló Könnyenfogyok Program, amelyre összesen 766 fogyni vágyó regisztrált. A teljes életmódváltást kínáló kezdeményezés és a hozzá kapcsolódó verseny célja az volt, hogy a megfelelő étrend és testmozgás mellett az orvosi segítségre is ráirányítsa a figyelmet.

A résztvevők közül mindenki nyert, hiszen megtették az első lépéseket a régóta áhított ideális testsúly felé. Az a három versenyző viszont, aki leadott kilói, képei és internetes naplóbejegyzései alapján a legtöbb szavazatot kapta, stílustanácsadónk segítségével teljes külső átalakítást is nyerhetett. A Könnyenfogyok Program célja az volt, hogy olyan komplex életmódváltást ajánljon a fogyókúrázóknak, ami a diétás étrend és a rendszeres mozgás betartása mellett az orvosi segítségre is hangsúlyt helyez.

A Program három hónapon át tartó megmérettetése célul tűzte ki, hogy minél több túlsúllyal küzdő ember szánja rá magát a változtatásra. Az érintettek egy weboldalon jelentkezhettek a versenyre, ahol az átgondolt, hosszútávra szóló testsúlycsökkentő programhoz hasznos információkat és tanácsokat találhattak.

Az élmezőnyben végző fogyókúrázók szinte mindegyike felkereste háziorvosát annak érdekében, hogy orvosi segítséggel könnyebb legyen kitartania a diéta alatt, és az elért eredményt hosszútávon is meg tudja tartani. A jelentkezőket a honlapon található orvoskereső-rendszer is segítette, melyen megtalálhatták a lakhelyükhöz legközelebb eső háziorvost.

A jelentkezőknek minimum három időpontban kellett fényképet feltölteniük magukról, valamint legalább három alkalommal kellett beírniuk az internetes naplójukba. A versenyt az a résztvevő nyerte, aki testsúlyának legalább 5 százalékától megszabadult június végéig, és akire egyben a legtöbb szavazat érkezett képei és internetes bejegyzései alapján.

A szavazás július elsején lezárult, a program időtartama alatt összesen 34411 szavazat érkezett a 766 regisztrált életmódváltóra. Az elmúlt három hónap tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a fogyni vágyók túlnyomó része (86 százalék) nő volt, akik jelentős többsége már többször, különböző módszerekkel próbált megszabadulni súlyfeleslegétől, eddig sikertelenül.

A kezdeményezés főként a budapestiek körében volt népszerű, hiszen a jelentkezők 26 százaléka fővárosi volt, de fontos kiemelni, hogy minden megyéből neveztek az életmódváltást célzó kihívásra. A legtöbb résztvevő (9,9%) Pest megyéből regisztrált, de a versenyzők számát illetően nem maradt le sokkal Zala megye (7,44%) és Somogy megye (6,2%) sem. A legkisebb érdeklődést a Tolna megyeiek (1,2%) mutatták. Érdemes megemlíteni, hogy a résztvevők több mint fele a 20 és 40 év közötti korcsoportot képviselte, a legkevesebben (4%) a 60 év feletti pályázók voltak. A legfiatalabb regisztrált 13 éves, míg a legidősebb 75 éves volt. A legtöbbet fogyó versenyző 37 kilótól szabadult meg a három hónap folyamán.

A jelentkezők közel fele 70 és 90 kg közötti testsúlyú volt, de megdöbbentő az a tény, hogy az összes versenyző 51 százalékának testtömegindexe (BMI) 30 felett volt. Ezen eredmények miatt is fontos hangsúlyozni, hogy csak a testsúly fokozatos, hosszú távú csökkentésével, az életmód megváltoztatásával érhetünk el tartós sikert, s ebben elengedhetetlen szerepe van a háziorvosnak. A Program kiemelt célja volt, hogy az életmód változtatókat orvoshoz irányítsa, aki szakértelmével segít a megfelelő étrend és mozgásforma meghatározásában, lelkileg támogatja és motiválja a hozzá fordulókat, nem utolsó sorban pedig óvja az érintettek hosszú távú egészségét.

Az eredmények összesítése alapján elmondható, hogy az első öt helyezett vidéki városokban lakik, így az internetes bejegyzések írása ugyancsak jelentősen segítette lelkileg a fogyni vágyókat, összehozta az egymástól távol élőket is, hiszen sokkal könnyebb kitartónak maradni, ha megoszthatják egymással tapasztalataikat, sikereiket és kudarcaikat.

A Könnyenfogyok Program minden résztvevő számára nyereséget jelent, hiszen mindenki számára adott volt a lehetőség, hogy orvosi tanácsadás segítségével induljon el az életmódváltás útján. Az első három helyezett erőfeszítéseit külön is díjazzuk, stílustanácsadónk segítségével teljes külső megújulást ajánlunk fel számukra, ezáltal még szebbnek érezhetik magukat, és még inkább sarkalljuk őket a leadott kilók hosszú távú megtartásában.

Szóljon hozzá!