ZETApress

hírportál

Tavasz a nyárban

Idén nyárra is csapadékos, párás időjárást ígérnek a meteorológusok. Ezt szeretik igazán a kullancsok! Sajnálatosan az előttünk álló hónapok várhatóan a következő időjárási dinamikát fogják mutatni: egyik nap vagy napszak zord, esős órákat hoz, s majd utána az idő egy napra kitisztul és párás meleg (kb. 20°C) nap következik. Az ilyen időjárás, melyben gyakori esős napok, majd fülledt, párás meleg rendkívül kedvez a kullancsok közérzetének, aktivitásuknak és szaporodási kedvüknek.

Az időjárás miatt a várható nyárnak folyamatos közszereplői lesznek a kullancsok és nem fognak eltűnni néhány kánikulai hét miatt. A csapadékos nyár végett folyamatosan védekeznünk kell a kullancsok ellen. De mielőtt a védekezésbe fogunk töröljük ki a kullancsokról hallott tévhiteket a tudatunkból!

A tévhitek elűzése

Sajnálatosan sok tévhit aktiválódott a köztudatban, melyeket törölnünk kell, hogy az emberek és kedvencállatok tévhitek okozta veszélyeztetését megszűntessük! Az első tévhit: A kullancs, mint állat évszakhoz kötötten támad?, s vitatkoznak, hogy alulról, vagy felülről támadnak-e!

A valóság: Sajnálatosan országszerte az enyhe telek miatt már egész évben folyamatosan, de nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban támadnak a kullancsok. A vérszívók jelentős létszámban lepik el a természetet, s most már a kerteket és a közparkokat is. A kullancsok támadására két irányból számíthatunk.

A gyepi növénytársulásokban a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutyakullancs, ill. a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levél fonákjáról vadászó, szemmel nem rendelkező, vak közönséges kullancs a leggyakoribb vérszívók Magyarországon a 42 honos kullancsfaj közül. A kullancs szó nem egy állatot jelent, hanem egy egész állatcsaládot, amely igen nagy fajszámban van jelen hazánkban.

Második tévhit: Az emberek csak egy-két kullancs terjesztette betegséget ismernek? A valóság: Számos betegség van mely embert- és kedvencállatot egyaránt megbetegít? ? A kullancsok egyedfejlődési alakjai, a kullancs lárvák, a kullancs nimfák és a kifejlett kullancsok ? melyek már nőstények, vagy hímek szúrásukkor önmagukban is okozhatnak embereknek és kedvencállatoknak (kutyáknak, stb.) ?, egészségkárosodást (bőrgyulladást, allergiát, mérgezést stb.).

A kullancsok egyedfejlődési alakjai a nagyobb gondot akkor jelentik, amikor a szúrásukon át kórokozó tartalmú nyálat fecskendeznek be. Így fertőzik meg áldozatukat szerte Európában a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusával (nagyon tanácsos gyermekeinknek és magunknak az ellene való védőoltást beadatni), a Lyme borreliosis, klasszikus nevén a Lyme-kór (kutyáikat oltassák be), a tularemia, a Q-láz, az ehrlichiosis, a babesiosis, a mediterrán foltos láz, vagy a TIBOLA kórokozóival.

Harmadik tévhit: Az embernek adott oltás véd a kullancs ellen! A valóság: Az embernek adott védőoltás kizárólag a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusfertőzés ellen véd. (A teljes oltási sorozat után biztosított az oltott személy védelme.) Az elmúlt években e kullancs terjesztette betegségben éves szinten 100 alatt volt a bejelentett emberi beteg szám. Az alacsonynak tűnő szám félrevezető! Ez az alacsony betegszám indukál hamis biztonságérzetet, mely ön- és közveszélyes!

Fel kell tenni a kérdést, hogy miért ilyen alacsony a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusától megbetegedett emberek száma! A válasz: Többek között, azért mert az emberek szerencséjére a munkáltatók és a lakosság körében jelentősen emelkedik az egészségtudatos magatartás! Mit jelent ez? Azt, hogy a természetben dolgozók (mezőőrök, erdészek, mezőgazdasági dolgozók stb.) munkaköri leírásában szerepel a kötelező kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadása.

Sokan, akik a természetben töltik a szabadidejüket és ismerik a kullancsveszélyt, szintén nagy számban oltatják magukat és gyermekeiket. Mindezek ismeretében kijelenthető, hogy a lakosságból a rizikócsoportok tagjai folyamatosan oltatják magukat a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa ellen, s ezért nincs nagyszámú megbetegedés!

Negyedik tévhit: Az emberek számára forgalomban van a Lyme-kór elleni védőoltás. A valóság: Emberre NINCS Lyme-kór elleni védőoltás. Sőt a Lyme-kór az a fertőző betegség, melynek átvészelése után a szervezetben nem épül tartós immunológiai védelem. Ennek okán úgy ember, mint kutya mindegyik szezonban, ha fertőződik, megbetegedhet a Lyme-kórban.

Ötödik tévhit: Kutyákra nem veszélyes a kullancs? A valóság: A Lyme-kór, a babeziozis és más betegségek fenyegetik a kutyákat, ezért például kullancsriasztó cseppet-, vagy nyakörvet ajánlott viseljenek.

Hatodik tévhit: Szeretnek napozni-sütkérezni a fűszálakon a kullancsok? A valóság: A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt (lucifug), mely számukra halálos, a kiszáradás veszélye miatt. A természetben járva tudnunk kell, hogy a kullancs mely testrészünket szereti felkeresni vérszívás céljából.

A kullancs áldozatra kerülve a napfény hatásától mentes, azaz ruhával fedett, izzadt-párás testrészbe szúrja szipókáját. Bőrberögzülés tekintetében a látó kullancsok a rövid szájszervű-, míg a vak kullancsok a hosszú szájszervű csoportba tartoznak. Az áldozat bőrébe való rögzülés különbözősége a vérszívás várható időtartamának az eltérését jelenti. Az előbbiek több időt-, míg az utóbbiak rövidebb időt töltenek vérszívással.

A kullancs bőrből való eltávolítására sok népi módszer él a köztudatban. Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, kicsavarás, stb) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, minek következtében a haldokló kullancs kórokozó tartalmú nyálat köp áldozatába. Tehát a népi módszerek pont a megelőzendő fertőződést idézik elő!

A kullancs szakszerű eltávolítása

A kullancs lárvákat és nimfákat injekciós tűvel kell kipöccinteni a bőrből. A kifejlett kullancsok veszélytelen eltávolításra született, mindenki által emberen és kedvencállaton egyaránt alkalmazható, egyszer használatos, orvostechnikai eszköz, a KULLANCS-ELTÁVOLÍTÓ KANÁL. Az eszköz országszerte kapható az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban.

Hetedik tévhit: Gyermekeknek Polybé tablettát kell adni és az elriassza tőle a kullancsokat! A valóság: Ezt az állítást senki sem igazolta. Roppant veszélyes a vitaminok túladagolása embernek és kutyának, mert szubklinikai kórképeket generál. További kár, hogy hamis biztonságérzetet generál, ami viszont az egyénre és hallomás után a köztudatra is veszélyes!

El kívánjuk űzni a tévhiteket!

Eljött a paradigma (gondolkodásmód) váltás ideje! Ez idáig a kullancsveszély kapcsán csak a kullancs elleni egyedvédelem és esetleg a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadatása jött elő! Azonban a kullancsok elleni védekezés előtt és után is van tennivalója annak, aki a megelőzést profi mód kívánja végezni? Hogyan? Az alábbiak szerint:

Mielőtt a kullancsok ellen védekezünk, a létező betegségek közül az oltással megelőzhetőt iktassuk ki a veszélyek listájáról. Magunknak és gyermekeinknek egy éves kortól adassuk be a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa elleni védőoltás sorozatot.

Kullancsok elleni védekezés: a szűk életterünket, kertjeinket, parkjainkat tegyük rendbe a kullancsok elleni védekezés terület védelem címszava alatt. Szűntessük meg az erdei és mezei állatoknak búvóhelyet adó zugokat, farakásokat. Irtsuk a bozótot és a parlagfüvet. Rendszeresen kaszáljunk!

Az indulás előtti egyedvédelmi intézkedések a következők: Gyermekeink haját nyírassuk le. De nyírassuk le kutyánk szőrzetét is. Könnyen ellenőrizhető ruházatot vegyünk magunkra, s a patikákban kapható kullancsriasztó aeroszollal fújjuk le öltözékünket és a kalapunkat. A hosszú hajú emberek és gyermekek haját tűrjük a kalap alá. Kullancsriasztóval a kalapot is fújjuk le! Gyakorta tartsanak kullancsvizitet és a bőrön mászó vérszívókat távolítsák el.

Kutyáinkra például cseppentsünk kullancsriasztó spot-on készítményt, vagy helyezzünk fel kullancsirtó nyakörvet. Önmagunkon, gyermekeinken túl még egy igazi családtag iránt kell óvó felelőséget éreznünk: a kutyánk iránt, hisz szeretjük. A kutyák iránti felelősség példa értékű, hiszen állatorvosi, sőt jogi téren ebben a kullancsos országban már annyira felzárkóztunk kutyáinkkal Európához, hogy az ÁLLATÚTLEVÉL (Pet Passport) VI. számú pontja (10-11. oldalon) megköveteli jó néhány EU országba való utazás előtt a kötelező KULLANCS ELLENI KEZELÉST!

A területek adta veszélyt a réteken és az erdőkben is vegyük komolyan. Kerüljük a vadlegelőket, vadetetőket és a vadcsapásokat, mert ezeken a helyeken hemzsegnek a kullancsok. Ne engedjük gyermekeinket és a kutyáinkat a susnyóban bóklászni.

Ha a kullancsok elleni védekezés nem volt elégséges, s kullancs-csípés történt, minden védekezés dacára, (mert a biológiában nincs 100%-os védelem), mindig legyen az elsősegély dobozban, a házi patikában, vagy a hátizsákban KULLANCS-ELTÁVOLÍTÓ KANÁL! Ezzel az egyszer használatos eszközzel mielőbb távolítsuk el a kifejlett, vérrel szívott kullancsot. Az eszköz kapható országszerte az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban. Legyen nálunk zárható műanyag doboz?

Az az ember, aki maximálisan a védekezést tűzte ki célként, az beoltatta magát és gyermekeit a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Az egyed- és személyvédelem dacára, ha kullancscsípés éri a nagy veszélyt jelentő fertőző betegségek közül az időben orvos által adott antibiotikummal gyógyítható Lyme-kór fertőzés veszélye marad vissza. Új módszer és lehetőség a fertőződés esélyének tisztázására. A Kullancs Szövetség honlapján a kullancsokkal kapcsolatos kérdéseket a Fórum rovatban Vészi Zsuzsanna gyermekorvos és Kapiller Zoltán állatorvos várja.

Szóljon hozzá!