ZETApress

hírportál

Kövér gyerekből beteg felnőtt?

Telt ház volt a Quintess Médiaklub harmadik rendezvényén, amelynek témája a szülői felelősség kérdése volt. Mit tehet a család azért, hogy a génekben esetleg jelenlévő egészségügyi kockázatoknak idejében elejét vegye, s hogy gyermekeink képességei akadálytalanul kifejlődhessenek, egészséges és harmonikus felnőttekké váljanak. Lapunkat Szarvas István képviselte.

A Marton István professzor, a Quintess tudományos igazgatója által moderált rendezvényen a felkért előadók ? Fekete György gyermekgyógyász és Ranschburg Jenő pszichológus professzorok ? mellett szót kapott Luczay Andrea gyermekgyógyász is, aki a Quintess gyermekprogram munkatársa.

A genetika, az orvoslás és pszichológia integrálásával fel lehet mérni a hajlamokat és szisztematikusan célzottan csökkenteni lehet a kockázatokat és a személyre szabott életmód programokkal hihetetlen jó eredményeket lehet elérni. De felismerhetőek-e a felnőttkori betegségek előjelei a gyerekkorban? Amennyiben igen, ez megváltoztatja a szemléletet a gyereknevelés feladatával kapcsolatban. Egyénre szabott programjaink segítségével bizonyos felnőtt kori egészségügyi kockázatok már gyermekkorban felismerhetők, és célzott módon, az életmód megváltoztatásával kezelhetők. Mindezek pozitívan befolyásolják a programban résztvevő gyermekek jelenlegi, de későbbi életminőségét is ? mondta bevezetőjében Karádi Pál.

A Quintess alapítója küldetésének tekinti, hogy minél több emberhez jusson el az ismeretanyag, a tudás, amelynek segítségével életmódváltás és ennek eredményeképpen hosszabb és egészségesebb élet várhat. Beszédében hangsúlyozta meggyőződése, hogy a tudományos eredmények közkinccsé tételében a médiának kulcsszerepe van, a felelősségteljes kommunikátorok feladata, hogy az eredmények és az ezekből adódó prevenciós lehetőségek híre eljusson a nagyközönséghez.

Ezután vette át a szót Marton István professzor, a Qintess tudományos igazgatója, aki a beszélgetés moderátora volt. ? A valódi megelőzés azt jelenti, hogy már akkor védekezünk, amikor még kóros eltérés nincs. Valódi megelőzés pl. az immunizálás, amikor nem várjuk meg, hogy a gyermeknek lesz-e diftériája vagy sem, inkább beadatjuk a megfelelő védőoltást. Valódi megelőzés az is, ha tudjuk, hogy a magas vérnyomás kialakulására különösen nagy a hajlamunk, akkor idejében megtesszük a szükséges lépéseket.

Csökkentjük a só fogyasztást, sok zöldséget eszünk, igyekszünk nem elhízni, és jó korán megtanuljuk, miképpen kell a belsőfeszültséget, stressz hatásokat csökkenteni ? mondta el a professzor. ? Az ember sorsát, betegségek alakulását nem csak a gének határozzák meg, nagy szerepe van az életmódnak is. Ha valakinek genetikai okokból fokozott az esélye például a szívinfarktusra, az a betegség kialakulását gyorsítja azzal, ha dohányzik, zsíros ételeket fogyaszt, elhízik, vagy lassítja, ha sok zöldséget és kevés zsíros ételt, ha hetente több napon is mozog egy- egy órát ? folytatta.

Mondandója után a vendégek fejtették ki álláspontjaikat. Fekete György előadásában tudományos alapossággal, de a laikusok számára is érthetően mutatta be a megdöbbentő tényeket: hazánkban óriási mértékű, 35%-os a gyermekkori elhízás, a 18 év alatti gyerekek sokasága visel tíz, húsz, sőt harminc kg súlytöbbletet. A gyermekkori elhízás megbetegedési ok és okozat is egyben. Az ma már köztudott, hogy számos súlyos betegség és a felnőttkori elhízás egyik oka a gyermekkori túlsúly. ? Mintegy harminc olyan tünet együttest ismer az orvostudomány, amelynek vezető tünete az elhízás, de ennél is jóval több életmódbeli, kulturális okot lehet felmutatni ? tudtuk meg a gyermekgyógyásztól.

A gyermek elhízása családi probléma, amennyiben a család az, amely a környezeti hatásokat determinálja. A gyorséttermek, a tévé, vagy a számítógép előtt eltöltött órák helyett mozgással, családi közösségben aktívan eltöltött idővel megelőzhető az elhízás és így annak az egész életre kiható káros következményei. Periculum in mora (veszedelem rejlik a késedelemben) ? idézte Liviust, ezzel is nyomatékosítva a szülői felelősséget a minél korábbi tudatos nevelésben.

A gyermekkori rendellenességek okait keresve mindig eljutunk a családhoz, annak széteséséhez, a család életén belüli diszharmóniához, a szülő-gyermek kommunikáció problémájához ? mondta Ranschburg Jenő. ? Az ember személyiségének, főleg bizonyos mentális állapotainak fejlődése olyan, mint a hőre keményedő műanyag. Kezdetben még remekül lehet formálni, s ahogy formálódik, egyre inkább megszilárdul. Attól kezdve legfeljebb törni lehet, formálni már nagyon nehéz.

A pszichológus egy másik nagyon veszélyes szempontra is felhívta a figyelmet: a kövérség stigmatizál. A kövér gyerekek gyakran válnak agresszív társaik áldozatává, és ezek a lélektani terhek szintén egész életére meghatározóak lehetnek. Kutatások szerint, ha mindkét szülő kövér, akkor 80%, ha csak az egyik, akkor 40% a valószínűsége, hogy a gyerekből is kövér felnőtt lesz. ? Az ember olyan állat, aki jóllakott állapotban is tud enni, ha meglátja kedvenc ételét ? mondta a professzor.

Luczay doktornő arról beszélt, hogy nyáron indul a Quintess gyermekprogram, amelynek célja, hogy a vizsgált gyermekek aktuális állapotának és rizikófaktorainak ismeretében egyénre szabott javaslatokat tegyen az életmódra vonatkozóan, segítse a gyermeket és családját a javasolt életmód egyes elemeinek (táplálkozás, mozgás, stressz-oldó stratégiák, hygiéne) elsajátításában. A gyermekkor az élet legfogékonyabb időszaka, az ilyenkor bevezetett szokások illetve minták ? legyenek azok akár a táplálkozásra, akár a rendszeres mozgás szükségességére irányulók ? szerves részként épülnek be a gyermek mindennapi életébe, és felnőtt korban is integráns részévé válnak.

Szóljon hozzá!