ZETApress

hírportál

Vírusok nélküli mindennapok

A sertésinfluenza vírus (H1N1) terjedése által okozott ijedelem nem csupán néhány ember számára lehet aggasztó. A betegség csak Mexikóban már 26 életet követelt és számos további országban ? köztük Koreában, Bulgáriában és hazánkban is ?regisztráltak már fertőzötteket. Bár a közelmúltban Dél-Korea bejelentette, hogy kutatói sikeresen kifejlesztették az oltóanyagot, egyszerű szokásokkal is megelőzhetjük a fertőzést.

A vírusok sokféleképpen terjedhetnek: a levegőben, érintéssel vagy akár a tárgyak (pl. íróasztal, számítógép-billentyűzet, vagy vécéülőke, stb.) felületén is. Szakértők szerint a fertőző betegségek többségének elkerülésére a legfőbb stratégia általában a józanész. Ennek ellenére sokan nem tesszük meg azokat az egyszerű óvintézkedéseket, amelyekkel csökkenthető lenne a fertőző megbetegedések száma.

A legalapvetőbb lépés a fertőzések továbbadásának megakadályozására a gyakori kézmosás. Mindannyian számtalan baktériumot, illetve spórát viszünk át a megérintett felületekről saját, vagy gyermekeink arcára, ahonnan könnyedén a szervezetbe juthatnak. A kézmosás, főként az étkezések előtt, akár 80%-al is csökkentheti a fertőzés kockázatát. Ennél is fontosabb, hogy megtanítsuk gyermekeinket a helyes és gyakori kézmosás fontosságára.

Ahol kisgyermek van, rengeteg idő takarítható meg egy mosogatógéppel. Érdemes rendszeresen a legforróbb beállításon működtetni, és így elmosni a cumikat, játékokat, rágókákat, üvegeket ? bármit, amit a baba a szájába vesz. Ha nincs mosogatógép, a legforróbb csapvíz is megteszi.

Egészséges életmóddal könnyen elkerülhető a megbetegedés

A forró víznél is hatásosabb a gőz. Gőzzel kiválóan fertőtleníthetők a felületek, és a ruhák. Tudományosan bizonyított tény, hogy a vírusok szobahőmérsékleten több órán át stabilak és fertőzőképesek maradnak a szöveteken és más puha anyagokon. A kórházakban és laboratóriumokban évek óta gőzsterilizáló eszközöket alkalmaznak, hiszen a gőz már rövid idő alatt is elpusztítja a legtöbb ellenálló baktériumspórát. Fontos a törölközők, az ágynemű és a párnahuzatok rendszeres cseréje, akárcsak az otthonunkon kívül viselt ruhák gyakori mosása. Még nincsenek adatok arra nézve, hogy mennyire hatékony a gőz a sertésinfluenza vírusa ellen, de jól ismert, hogy nagyon kevés mikroorganizmus képes túlélni azt a hőmérsékletet, amelyen a víz gőzzé alakul.

Kutatásaink szerint a gőzmolekulák kisebbek, forróbbak és aktívabbak a vízmolekuláknál ? mondta el Young-Soo Kim, az LG háztartási elektronikai eszközeivel kapcsolatos kutatásért és fejlesztésért felelős elnökhelyettese, aki egyben az LG csúcskategóriájú gőzmosógépeiben alkalmazott ?Truesteam? technológia kifejlesztésének vezető kutatója volt. ? A gőz emellett vegyszerek használata nélkül tisztít, így egyben környezetbarát megoldás is.

Betegség megelőző tippek

Köhögéskor és tüsszentéskor tartsuk be a megfelelő illemszabályokat! Takarjuk el a szánkat, és ugyanerre szoktassuk a gyermekeinket! Mindig legyen nálunk néhány csomag zsebkendő, és a gyerekek számára is legyen elég!

Lehetőleg ne töltsünk túl sok időt tömegben, mert jobban ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének. A tömeg a fertőzést okozó organizmusok, spórák, baktériumok, illetve vírusok melegágya. Ezen egyszerű tanácsok megfogadásával ugyan nem válunk immunissá napjaink mutálódott szupervírusaira, de jó eséllyel csökkenhet az idei szezonban a megfázások, illetve az influenza gyakorisága.

LG Electronics

A szórakoztatóelektronikai, háztartási elektronikai és mobilkommunikációs termékek egyik vezető szállítója és technológiai megújítója világszerte. A vállalat több mint 82 ezer alkalmazottat foglalkoztat a világ 114 különböző pontján. Az LG Electronics öt üzleti részlegét beleszámítva ? szórakoztatóelektronika, háztartási elektronika, légkondicionáló, üzleti megoldások és mobilkommunikáció ? 2008-ban összesen 44,7 milliárd dolláros bevételt ért el.

Az LG a világ vezető mobiltelefon, laposképernyős tévé, légkondicionáló készülék, elöltöltős mosógép, optikai tároló, DVD lejátszó és házimozi rendszer gyártója. Az LG a Forma1-el kötött hosszú távú megállapodás értelmében az A Global Partner of Formula 1? and A Technology Partner of Formula 1? címek tulajdonosa lett. E magas szintű szövetség részeként az LG kizárólagos megjelöléseket használhat, valamint exkluzív marketingjogokra tesz szert a nemzetközi sportesemény hivatalos szórakoztatóelektronikai, mobiltelefon, illetve adatfeldolgozó partnereként. További információk itt találhatók.

LG Electronics Home Appliance Company

A háztartási elektronikai készülékek piacának egyik úttörő vállalata, amely az egészségesebb és zöldebb termékek iránt kötelezte el magát. Készülékei a csúcstechnológia és az elegáns formatervezés tökéletes egységét alkotják, és teljes értékű megoldásokat jelentenek a mindennapok megkönnyítésére. Az LG HA igényes tervezésű termékei, többek között a hűtők, mosógépek, mosogatógépek, főzőberendezések, porszívók, illetve egyéb beépített készülékek egyaránt a felhasználók igényeit követik szerte a világon.

Az LG HA által kifejlesztett intelligens technológiák és kényelmes funkciók között megtalálható a világ első interaktív hűtőszekrénye, a gőzmosógép, valamint a hagyományos és a kombinált mikrohullámú sütők, amelyek nemcsak trendteremtők az iparágban, de az LG globális vezető szerepét is megalapozták.

Szóljon hozzá!