ZETApress

hírportál

Törődés Napja Szegeden

Május 17-e a Hipertónia Világnapja. A Magyar Hypertonia Társaság a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködve, idén a szegedi Törődés Napja ? című rendezvénnyel csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez, és folytatja immár négy éves mozgalmát a szív- és érrendszeri halálozás csökkentéséért. Idén a magasvérnyomás-betegség kockázatának és szövődményeinek csökkentésére helyezik a hangsúlyt, a szegedi esemény témája pedig a hipertónia és a szívbetegség kapcsolata volt.

A Magyar Hypertonia Társaság ötéve indított, Éljen 140/90 alatt! ? elnevezésű programja, a Hipertónia Világszervezet felhívására, idén a szegedi Törődés Napja eseménnyel csatlakozott a Hipertónia Világnap (World Hypertension Day) című nemzetközi kezdeményezéshez. Az IH Rendezvényközpont Tisza termébe várták az érdeklődőket ma 10 órától, ahol a hipertónia és a szívbetegség kapcsolata volt az előadások fő témaköre.

Szívinfarktus

A magasvérnyomás-betegség hatására a koszorúerek fala megvastagodhat, így az átáramló vér mennyisége és ezáltal a szív oxigénellátottsága is csökken. A szívinfarktus egyik oka a koszorúerek elzáródása lehet. Ilyenkor a sérült vagy beteg érfalon keletkezett vérrög elzárja az ereket, az oxigénellátás így megszűnik, a szívizomsejtek elhalnak. Minél nagyobb az elhalt terület, és minél később kap orvosi segítséget a beteg, annál nagyobb a halálozás veszélye. A magasvérnyomás-betegség csaknem megduplázza a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.

Szívelégtelenség

Szívelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a szívet ellátó erek beszűkülésének következtében a szívizom vérellátása csökken, munkaképessége romlik, a szív ereje mérséklődik. A szívelégtelenség kialakulhat hirtelen, pl. szívinfarktus következtében, de lehet egy hosszabb folyamat eredménye is, mint például a nem megfelelően kezelt magasvérnyomás betegség. A következményes károsodás miatt a szív nem tud elegendő mennyiségű oxigént és tápanyagot juttatni a szövetekhez és a szervekhez, melyek súlyos panaszokhoz, a betegek életminőségének jelentős rosszabbodásához vezetnek. A 70 éves korosztályban ezer ember közül tíznek lehet krónikus szívelégtelensége.

Az Éljen 140/90 alatt! program keretében értékelt Hipertónia Regiszter 2007-es adatai alapján Csongrád megyében a 140/90 alatti célvérnyomás értéket elérő betegek százalékos arányának javulása az országos átlag feletti. A cukorbetegség előszobáját jelentő állapot előfordulási aránya ? bár nem számottevő mértékben ?, de csökkent: 33,88 százalékról 30,34 százalékra.

A Hipertónia Regiszter eredményei alapján a testtömeg-index átlagos értéke a teljes vizsgálati populációban magas (26,5 kg/m2) és minden korcsoportban kivétel nélkül meghaladta a túlsúlyos kategória 25-ös határértékét. Ebben a tekintetben sajnos a Csongrád megyei adatok kedvezőtlenebbek még az országos átlagnál is, a pontos megyei átlagérték 28,81 ? tehát itt még túlsúlyosabbak az érintettek.

A normális összkoleszterin aránya az országos átlaghoz igazodik, a vizsgált páciensek 30 százalékánál kielégítőek voltak az eredmények. Mivel a rossz vérnyomás és koleszterin szintek károsítják az erek falát, fokozottan kell figyelni a szívinfarktus, szívroham megelőzésére, és a kockázati tényezők megfelelő kezelésére.

Ezek az adatok is bizonyítják, mennyire fontos a megelőzés, illetve a megfelelő terápia, hiszen helyes életmóddal, fokozott törődéssel, rendszeres orvos-beteg együttműködéssel és folyamatos kezeléssel ezek a kedvezőtlen adatok javíthatók. A fenti tényeket figyelembe véve szervezte meg a két orvosszakmai társaság a Magyar Szív Egyesülettel, a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségének és a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének együttműködésével a Törődés Napját Szegeden.

A kezdeményezés központi témája a magasvérnyomás-betegség és a szövődményeként megjelenő szívbetegség, melyről a Szegedi Tudományegyetem neves szakértőinek, Forster Tamás tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társasága elnökének és Ábrahám György, egyetemi tanárnak az előadását hallgathatták meg az érdeklődők ma délelőtt az eseménynek otthont adó IH Rendezvényközpont Tisza-termében. Az előadásokat követően 16 óráig ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint mérésre, illetve testtömeg-index számításra várták a szervezők a lakosságot. Az érdeklődők további információkat kaphatnak az ingyenesen hívható 06-80-203-523 telefonszámon, vagy internetes oldalukon.

Szóljon hozzá!