ZETApress

hírportál

Pikkelysömör Világnap

Kevés az ismeret, sok a tévhit a pikkelysömörrel kapcsolatban. Ezek eloszlatására éjszakai úszóversennyel demonstrálnak az olimpikonok és az önkéntesek az ország öt városában október 29-én, hétfőn ? tudtuk meg délelőtt a Kondorosi utcai Nyéki Imre Uszodában.

Első ízben indítja útjára a Magyar Dermatológiai Társulat betegségismertség növelő kezdeményezését, amellyel a magyar népesség mintegy másfél-két százalékát érintő kórra, a pikkelysömörre szeretné felhívni a figyelmet. Az Úszók Éjszakája október 29-én, hétfőn a Pikkelysömör Világnapján egyszerre öt nagyvárosban zajlik majd, többek között olyan neves olimpikonok részvételével, mint Jakabos Zsuzsanna, Biczó Bence, Fodor Rajmund, Gergely István, Marosi Ádám és Dr. Molnár Tamás.

Beugrani a vízbe, szelni a habokat ? legtöbbünk számára mi sem természetesebb ennél. Pedig hazánkban közel 150 ? 200 ezer embernek ez az egyszerű és hétköznapi sport is jelentős próbatétel a bőrükön megjelenő elváltozások, illetve az ehhez társuló társadalmi előítélet miatt. ? Még mindig kevés az ismeret és sok a tévhit ennek a viszonylag gyakori, az egész szervezetet érintő betegségnek a kapcsán. Bár a bőrön minden esetben megjelennek a jellegzetes elváltozások, mégis egy olyan komplex betegségről van szó, amelyet súlyosabb esetben gyakran kísérnek egyéb szervek megbetegedései is: ízületi vagy kardiológiai elváltozások, depresszió vagy elhízás. Mindezek után nem csoda, ha a betegek életminősége, közérzete sokkal rosszabb egészséges társaikénál. Jól példázza ezt a sporttevékenységektől való elzárkózás vagy a társas érintkezés beszűkülése ? jellemezte a pikkelysömört prof. Dr. Remenyik Éva, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

Enyhe esetekben a helyi kezelés lehet hatásos, míg a nagy felületet érintő vagy társbetegségekkel járó esetekben a szisztémásan, belsőleg alkalmazott kezelés járhat eredménnyel. Így gyakorlatilag a teljes tünetmentesség is elérhető. Fontos, hogy a betegek ismerjék az ellátási lehetőségeket: alap esetben a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelések adnak magas szintű szakellátást, míg súlyos esetekben az országban nyolc helyen elérhető bőrgyógyászati biológiai centrumokban juthat megfelelő ellátáshoz a beteg.

Ma már ez a betegség is jól kezelhető ? még ha meg nem is gyógyítható. Ennek ellenére, a pikkelysömör olyan, mint egy stigma. Akinek van, az a társadalom által ki van rekesztve, meg van különböztetve. Az a fontos, hogy az Úszók Éjszakájához hasonló rendezvények által a betegek érezzék, nincsenek magukra hagyva, ismerjék fel annak lehetőségét, hogy a sport által életminőségük javulhat ? fogalmazott a sajtótájékoztatón Dr. Wikonkál Norbert egyetemi docens, kozmetológus, klinikai onkológus szakorvos.

Darabos Zoltán blogger, triatlonos gyerekként szembesült azzal, hogy gyógyíthatatlan beteg. ? Amikor megtudtam, hogy pikkelysömörös vagyok, magamba fordultam, depressziós lettem. Az uszoda évekig tabu terület volt számomra. Aztán elkezdtem triatlonozni, és onnantól kezdve minden pozitív irányba változott. Ma már el sem tudnám képzelni az életem a sport nélkül ? osztotta meg személyes élményeit a fiatal sportoló.

A rendezvény fővédnökségét felvállaló Emberi Erőforrások Minisztériuma is üdvözölte a kezdeményezést, amelyben a résztvevő városok versengenek egymással: a győzelemhez egy óra alatt kell minél több leúszott métert összegyűjtenie az egyes városoknak, mindezt egy olyan különleges váltóverseny formájában, ahol a finisben az utolsó csobbanó a helyszínen lévő olimpikon lesz. Az a csapat nyer, amely a vállalkozó szellemű résztvevők által teljesített hosszokból a legtöbb métert gyűjti össze egy óra leforgása alatt.

A legjobban teljesítő város anyagi támogatást nyer városa betegszervezete számára. Mivel a leúszott méterek mellett a szurkolók száma is számít a versenyben, így annak is megéri eljönni, aki egyébként nem szeretne úszni, hiszen izgalmas versenyre lehet számítani, melyben nagy szükség van szurkolókra is, épp úgy, mint az olimpián. A rendezvényről ? amelyen a részvétel mindenki számára ingyenes ? további információkat idekattintva találnak az érdeklődők. Várják tehát a lelkes úszókat és szurkolókat október 29-én 5 városban. Budapesti Nyéki Imre Uszoda, kezdés: 20 órakor. Kaposvári Virágfürdő Uszoda, kezdés: 18 órakor. Pécsi Abay Nemes Oszkár Sportuszoda, kezdés: 18 órakor. Szegedi Városi Sportuszoda, kezdés: fél 9-kor. Debreceni Sportuszoda, kezdés: 18 órakor.

Szóljon hozzá!