ZETApress

hírportál

Anti-humanitás a közszférában

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatója lett hétfőtől Szilvásy György, volt titokminiszter. Elődje csak pár napja mondott le, s máris betöltötték a munkahelyet. Az ellenzék azt nem érti, miért kellett ennyire sietni, miért nem írtak ki az állásra pályázatot?

Azt hiszem, a pályáztatás felesleges időhúzás lett volna, hiszen úgyis Szilvásynak szánták a posztot. Lehetett volna persze kiírni a felsővezetői állást, de ezzel csak feleslegesen hülyítették volna az embereket. A pályázókat ugyanis be sem kellett volna hívni beszélőre, mindegyiket indoklás nélkül elutasíthatták volna, s a volt titokminiszter lett volna a befutó egy-két hónap múltán. Addig meg az addigi helyettes vezette volna megbízottként a területet.

Megszokott dolog már a közszférában, hogy muszájból kiírják a pályázatot, de már eleve tudják, ki lesz a nyerő. A többi pályázó feleslegesen reménykedik, hiszen még a behíváskor sem mondanak neki konkrétumot. Majd értesítjük ? mondják, mert félnek a szemébe mondani a tutit. Még a telefonban is gyávák, akkor sem mondják meg az érdeklődőnek, hogy nem nyert, helyette azt mondják, hogy majd levélben értesítik. Még akkor is ezt felelik, ha már régen elküldték neki a levelet.

A minap írtunk a Zuglói Egészségügyi Szolgálatról. Ők sem hívták be olvasónkat elbeszélgetésre, látatlanban utasították el. Egy későbbi álláspályázaton újra próbálkozott, de akkor sem álltak szóba vele. Azóta is folyton hirdetnek csakúgy, mint a budai rendelőintézet humánpolitikusai, akik ugyanúgy utasítják el látatlanban a pályázókat.

Nemrég olyan álláshirdetést olvastam, amelyben 3 hónapnál nem régibb erkölcsi bizonyítványt is kértek a jelentkezéshez. Ezzel már eleve csökkentik a pályázók körét, mert nincs mindenkinek kidobni való két-háromezer forintja. Egy-egy pályázat elbírálása egy-két hónapig is eltart, s akinek nem sikerül, az egy újabb pályázathoz újabb erkölcsi bizonyítványt válthat ki feleslegesen. Lehet, hogy így akarják plusszbevételhez juttatni az államháztartást a közszférában?

Szóljon hozzá!