ZETApress

hírportál

Horkolási világrekord

A horkolás és a rossz életminőség közötti kapcsolatra kívánta felhívni a figyelmet egy rendhagyó esemény a Horkolók Éjszakája szombaton. Az óraátállítás pillanatában ? vasárnap hajnali 2-3-kor ? már a megszokott módon tértünk át a nyári időszámításra, horkoló társaink, ismerőseink pedig együtt kezdhettek új életet a SYMA-csarnokban.

Magyarországon óvatos becslések szerint a felnőtt lakosság 25-30% szenved horkolástól, vagy szenvedi el párja rossz szokását. Sok esetben egészségünk, párkapcsolatunk is a horkolás áldozatául esik, pedig általában van rá megoldás ? mondta el Terray-Horváth Attila, a Budapesti SomnoCenter Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ neurológusa.

Új időszámítás kezdődött szombaton

A Horkolók Éjszakáján a Legtöbb együtt horkoló világrekordjának felállítására készültek a szervezők. A résztvevők nemcsak egy egyedi esemény és egy rekordkísérlet részesei lehettek, hanem alvásszakértőktől kérhetnek személyes tanácsot arra, hogyan vessenek véget a horkolásnak. Emellett relaxáló masszázzsal lazíthatták fáradt tagjaikat és ínyenc borok fogyasztása közben andalodhattak el egy esti filmvetítésen.

A lámpaoltás után a rekordbizottság több alkalommal ellenőrizte az este folyamán az egyszerre horkolók számát, illetve azt, ki is horkol a leghangosabban Magyarországon. A három leghangosabb résztvevő értékes ajándékokkal térhetett haza. A reggeli ébresztőt ünnepélyes fogadalomtétel követte arról, hogy a horkolók megoldást keresnek rossz szokásukra, és ezzel javítanak saját és környezetük életminőségén. Bővebbet erről itt olvashatunk.

A minőségi alvás

Életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük, nem meglepő hát, hogy az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a minőségi alvás. Ennek feltételeit részben a fizikai környezetünk, részben az életmódbeli szokásaink megfelelő kialakításával teremthetjük meg.

Az alváshoz csöndes, sötét, kellemes hőmérsékletű és jól szellőző szoba, valamint kényelmes, megfelelő méretű ágy, matrac és ágynemű szükséges. A felsoroltak talán magától értetődőek, sok esetben mégsem figyelünk oda ezekre. Ugyanilyen fontos, hogy biológiai óránk jól legyen beállítva ? amennyire lehetséges, igyekezzünk minden nap hasonló időben lefeküdni, illetve felkelni. Segít a lefekvés előtti rutin kialakítása is ? egy kellemes fürdő, vagy bármi, ami segít ellazulni, nagyon sokat számít, hogy testünket és szellemünket is felkészítsük a nyugodt alvásra.

A rendszeres testmozgás egyéb kedvező élettani hatásai mellett abban is segít, hogy éjszaka jobban aludjunk. Nem feltétlenül kell intenzív sportolásra gondolni ? egy húsz perces séta is megteszi. Az alkohol- vagy koffeinfogyasztás és a dohányzás viszont ezzel ellentétes hatású, különösen, ha rövid idővel elalvás előtt hódolunk szenvedélyeinknek. Fontos tudni, hogy a koffeintartalmú italok még fogyasztás után több órával is éreztethetik élénkítő hatásukat. Az alkohol pedig, bár eleinte elbódít, az alvás minőségét rontja és megrövidíti a pihenés idejét is.

Sajnos, még ha mindent megtettünk is a nyugodt álom érdekében, a minőségi alvást gyakran akadályozza bosszantó hanghatás, a horkolás. De valóban csak egy kellemetlenségről van szó?

A horkolás okai

A horkolás egyik leggyakoribb oka az orrdugulás. Ha az orrjáratok összeszűkülése miatt kevesebb levegő jut a légutakba, akkor érezzük azt, hogy bedugult az orrunk. Az orrdugulás miatt kénytelenek vagyunk szájon át venni a levegőt. Ez többnyire háton fekve következik be. Ekkor a nyelv hátracsúszik, így a garat szűkebb lesz, és sokkal gyorsabban áramlik át rajta a levegő. A gyors levegőáramlás intenzívebb rezgésbe hozza a rugalmas garatfalat. Ez az erősebb rezgés hozza létre a horkolás hanghatását. Minél jobban összeszűkül a levegő útja, annál nagyobb a rezgés, tehát annál hangosabb a horkolás.

Az orrdugulás lehet időleges is, például bekövetkezhet allergia vagy megfázás miatt. Ilyenkor gyulladásba jön az orr nyálkahártyája, ennek következtében jelentősen megduzzad és akadályozza, elzárja a levegő útját.

A horkolásnak számos más, akár állandó oka is lehet, többek között orrsövényferdülés, orrpolip, vagy kis méretű, esetleg beeső orrcimpák. Az elhízás miatt megvastagodott nyak, a nagy lágy szájpad vagy a megnövekedett orrkagyló is gyakran válthat ki horkolást.

A horkolás egészségügyi következményei

A horkolásnak a kellemetlen hanghatás csak az egyik velejárója. A zavaró hangon túl sokkal komolyabbak azok a következmények, amelyek az egészséget és az életminőséget károsítják nagymértékben.

A horkolók gyakran ébrednek fel az éjszaka során rövidebb időkre, ezt mikro-ébredésnek nevezzük. A mikro-ébredések miatt a horkolók nem tudják megfelelően kipihenni magukat alvás közben, ami erős fáradtságérzetet okoz. A kialvatlanság kedélyállapot-problémákhoz, vagy súlyosabb esetekben akár depresszióhoz is vezethet, nem beszélve a másnapi munkahelyi teljesítmény csökkenéséről.

Kevesen gondolnák, de a légzési problémák hatással vannak a szívműködésre is! A rendszeres oxigénhiány hatására több adrenalin kerül a szervezetbe, ezáltal megnő a vérnyomás, rendezetlenebb lesz a szívverés, aminek következtében nő a szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés), valamint a cukorbetegség kockázata is.

A horkolás és a párkapcsolat

A horkolás a párkapcsolatok harmóniáját is megzavarja! A legtöbb esetben nem a horkoló, hanem társa szenvedi meg előbb a problémát, de a kényes témáról a párok inkább nem beszélgetnek. Később azonban már sokan képtelenek egy szobában aludni horkoló párjukkal ? ami érthető, hiszen egy erősen horkoló hálótárs mellett óránként akár hússzor is felriadhatunk.

A hangos horkolás akár a házasságban élők viszonyát is megmérgezheti, különösen akkor, ha a házastársak külön szobába kényszerülnek miatta. Külön hálószobában kevesebb a lehetőség bensőséges esti beszélgetésekre, intim pillanatokra, így a kapcsolat egyre feszültebbé válik. A probléma gyakran kezelhetetlennek tűnik a horkoló fél számára is, hisz horkolását nem tudja befolyásolni, ez pedig frusztrációhoz, elszigetelődéshez vezet.

Szóljon hozzá!