ZETApress

hírportál

A stroke és az M. B. E.

Egy kerti partyn, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját. A többiek orvost akartak hívni, de mindenkit megnyugtatott, hogy jól van. Azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott ? írta egy ápolónő olvasónk.

Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során stroke-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek ? folytatódott a levél.

Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát három órán belül elkezdhetik kezelni, teljesen ? ismétlem: TELJESEN! ? visszafordítható az állapot. Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, mely után 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

Ne feledd a 3 betűt: M. B. E!

Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit. Az orvosok szerint bárki felismerheti a stroke-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek: először meg kell kérni az illetőt, hogy mosolyogjon! Utána meg kell kérni, hogy beszéljen! Mondjon el egy egyszerű mondatot összefüggően, például: Szép napunk van! Ezután meg kell kérni, hogy mindkét karját emelje fel! Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket.

Van még egy negyedik jel is: Mondd az illetőnek, hogy öltse ki a nyelvét! Ha a nyelv ?kicsavarodott?, ha egyik vagy másik oldalra megy, az is a stroke jele lehet. Egy kardiológus szerint, ha mindenki, aki elolvassa ezt az írást és elmondja 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni. Én megtettem! ? fejeződött be a levél.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Stroke Jóban Rosszban

Szóljon hozzá!