ZETApress

hírportál

Célkeresztben a szexualitás

Második alkalommal gyűltek össze idén júniusban a Szexuális Medicina Társaság tagjai, hogy tudományos ülésen cseréljék ki gondolataikat. Először tavaly májusban a budai Európa Congress Centerben tanácskoztak. ? Mi késztette Önöket, hogy létrehozzák ezt a társaságot? ? kérdezte akkor Szarvas István Dr. Fekete Ferenc urológust.

Az utóbbi évtizedekben jelentős ismeretek halmozódtak fel az emberi szervezet szexuális működésével kapcsolatban, ennek eredményeként új és hatékony gyógyszerek jelentek meg, sokat fejlődött a genitális sebészet is. Mindez a szexuális gyógyítás rohamos fejlődésével járt, a szexuális problémák egyre szélesebb körű és a korábbinál hatékonyabb orvosi kezelése vált lehetővé. Rövidesen világossá vált azonban, hogy a még oly hatékony sebészeti beavatkozások és gyógyszerek sem alkalmazhatóak jól a szexualitás egészének ismerete, a párkapcsolat, a partner reakcióinak, a lelki vonatkozásoknak az ismerete nélkül.

Mindezek miatt nagy lett az igény a szexualitást más és más szemszögből ismerő területek, a nőkkel és férfiakkal külön-külön foglalkozó szakemberek tudásának integrálására, munkájuk összehangolására. Mostanáig mégsem volt olyan orvosi szakma, amely a szexualitás összes elemével foglalkozott volna, minden szakember csak egy részét ismerte és alkalmazta a nemiséggel kapcsolatos tudásnak. A széleskörű szakmai igény egy új szakterület, a szexuális medicina megszületéséhez vezetett ? felelte a szexuális medicina szakembere, a társaság elnöke.

? Van hasonló társaság más országokban? Én a bolgárról és a románról halottam.

F.F: Igen, van egy világtársasága, ehhez tartoznak az ázsiaiak, amerikaiak és európaiak, utóbbihoz tartozunk mi, mint önálló társaság 2008 októbere óta. Európában nagyon sok országban van, Romániában tíz éve alakult, Ukrajnában velünk egy időben, Finnországban most van alakulóban. Szóval mi az utolsók között jöttünk létre.

? Hat évvel ezelőtt már beszélgettünk. Kíváncsi lennék, hogy ezen a területen van-e különleges, említésre méltó fejlődés?

F.F: A férfiak terén nem volt jelentős változás. A női szexuális problémák kezelésére új gyógyszerek megjelenését várja a szakma. Klinikai alkalmazásuk folyamatba van a vizsgálatok értékelése zajlik és ha úgy találják, hogy biztonságosak, akkor ezek pár éven belül forgalomba kerülhetnek. Elmondhatjuk, hogy pár éven belül áttörés várható a női szexuális zavarok kezelésében.

? Ezen a tanácskozáson az orvosokon kívül pszichológusok és szociális munkások is előadnak. Mi ennek a célja?

F.F: Az, hogy az orvosok ne csak egymással beszéljenek, mindig ugyanarról. Ezért hozunk más területről előadókat, ez megváltoztatja hozzáállásunkat a problémák kezelésében. Ezáltal a szexuális problémákkal hozzánk fordulókat komplexebb módon látjuk.

? A közelmúltban volt a Titanic filmfesztivál, ott vetítettek egy izraeli filmet, melynek címe Érzelmi pótlék volt. Arról szólt, hogy női szex-terapeuta kezelt egy impotenciával küzdő férfit, a kezelés folyamán szexuális kapcsolatot létesített vele. Mi erről az Ön álláspontja?

F.F: Abban az esetben, ha pár megy, a terapeuta sem testi, sem érzelmi kapcsolatba nem kerülhet a férfival, mert az nem segíti a párnak a kommunikációját. Ellenkező esetben ez rejtett csoport szex, csak nem nevezik meg. Ha a férfi egyedül megy ? van ilyen Amerikában, Angliában, sőt Magyarországon is! ? vannak nők, akik korábban prostituáltak voltak, és azt állítják, segítenek a férfinek. A férfiak egy része valós kapcsolatba nem mer belemenni. A prostituáltakkal sokkal egyszerűbb, mert úgy gondolják, hogy ők kifizették a nőt és innentől kezdve őt nem érheti semmi stressz a nő részéről.

? Mi a helyzet, ha ez egy klinikán zajlik, orvosi felügyelet mellett?

F.F: A magyarországi kultúra és jogi környezet ezt nem támogatja. Lehet, hogy az Egyesült Államokban, vagy Angliában megvannak a feltételei.

? Visszatérve a konferenciára, az elhangzott előadások megjelennek-e nyomtatásban is?

F.F: Az a gondunk, hogy a leadott előadások formája nem egységes, pedig ez szükséges a nyomdai megjelenéshez. Ezért azt tervezzük, hogy az előadások videón megtekinthetők lesznek a honlapunkon.

Szóljon hozzá!