ZETApress

hírportál

Törődés Napja Győrött

A Magyar Hypertonia Társaság a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködve, a Törődés Napja című kezdeményezéssel folytatja immár négy éves mozgalmát a szív- és érrendszeri halálozás csökkentéséért. Az orvosszakmai társaságok arra kérték a lakosságot és a kezelőorvosokat, hogy tegnap a kezdeményezés első állomásán, Győrött ? és természetesen országszerte is ? fokozottan törődjenek a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség megelőzésével és megfelelő kezelésével.

A magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség önmagukban is súlyos szövődmények és szív- és érrendszeri események okozói lehetnek, illetve fokozott odafigyelést, törődést igényelnek mind az érintettől, mind a kezelőorvostól és a családtagoktól is. A hipertónia másfélszer-háromszor gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél, ugyanakkor a magasvérnyomás-betegségben érintetteknél kb. két és félszer gyakoribb a 2-es típusú diabétesz előfordulása a cél-vérnyomásérték alatt élőkhöz képest.

Az esetek legnagyobb részében a helytelen táplálkozásra és mozgásszegény életmódra visszavezethető cukorbetegség mintegy felgyorsítja a hipertóniával együtt járó arterioszklerózis előrehaladását. A magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő betegek érrendszere súlyosabb fokban károsodik, mint a csak hipertóniában szenvedőké. Ennek betudhatóan az előrehaladott érelmeszesedés szervi megnyilvánulásai is előbb és súlyosabb fokban jelentkezhetnek.

Külön problémát jelent a cukorbetegeknél idővel kialakuló érzészavar, beleértve a fájdalom érzékelés zavarát is: nem ritkán hallani olyan cukorbetegről, aki anélkül hordott ki kisebb-nagyobb szívizom infarktust, hogy arról a legkevesebb tudomása is lett volna! A két betegség következményeként károsodott érrendszer hatására látásromlás, szívinfarktus, agyvérzés, végtagelhalás és veseelégtelenség is kialakulhat.

Az Éljen 140/90 alatt! ? program keretében értékelt Hipertónia Regiszter 2007-es adatai alapján, Győr-Moson-Sopron megyében a cukorbetegség ?előszobájában? tartózkodó betegek aránya (25,31%) az országos átlag (20,24%) felett tartózkodik, bár ez az arány jelentősen csökkent a 2005-ben mért értékekhez képest. A testtömeg-index átlagos értéke 28,95 százalék a megyében, és sajnos ezzel meghaladja az országos átlagnak számító 26,5 százalékos értéket, tehát a túlsúlyos populáció aránya különösen jelentős ebben a régióban.

Ezek az adatok is bizonyítják, mennyire fontos odafigyelni a megelőzésre, illetve a megfelelő terápiára, hiszen helyes életmóddal, fokozott törődéssel, rendszeres orvos-beteg együttműködéssel és folyamatos kezeléssel ezek az arányok csökkenthetőek. A fenti tényeket figyelembe véve szervezte meg a két orvosszakmai társaság a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségének és a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének együttműködésével az első Törődés Napját Győrben.

A kezdeményezés központi témája a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség együttes előfordulása, melyről Hidvégi Tibor és Alföldi Sándor előadását hallgathatták meg az érdeklődők tegnap 10 órától a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Baross termében. Az előadásokat követően délután 4-ig ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint mérésre, illetve BMI-index számításra várták a szervezők a lakosságot. A mérésen a legalacsonyabb vércukorszint 1,9 mmol/l volt, amelyet a szűrőszemélyzet tanácsára folyadékbevitellel sikerült a normálérték tartományába (3,6 ? 5,8 mmol/l) visszahozni.

A legmagasabb vérnyomást egy huszonéves fiatalembernél mértük, mely elérte a 195 Hgmm-t, míg a legjobb értékeket egy nyolcvanas éveiben járó úriembernél regisztráltuk, aki szabadidejében siklóernyőzik. Az érdeklődők további információkat kaphatnak az ingyenesen hívható 06-80-203-523-as telefonszámon, vagy ezen az oldalon.

Magyar Hypertonia Társaság

Az MHT olyan orvosokat tömörítő szakmai társulás, akik a magyar lakosság mintegy negyedét érintő népbetegséggel, a magasvérnyomás-betegséggel és annak valamely határterületén működő, illetve azokhoz kapcsolódó tudományágakkal foglalkoznak. A Társaság 1993-ban alakult. A Társaság feladata a magas vérnyomás (orvosi szaknyelven hipertónia/hypertonia) területén végzett szakmai és tudományos munka koordinációja és ösztönzése mellett az európai, valamint a világ többi részére kiterjedő nemzetközi kapcsolatok fejlesztése is.

Szóljon hozzá!