ZETApress

hírportál

Új gyógyító centrum a Józsában

A Wörwag Pharma támogatásával rövidesen megnyílik a második Regionális Neuropáthia Centrum ? tudtuk meg a ma délutáni sajtótájékoztatón, Nyíregyházán. A neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására Magyarországon 1998 óta van lehetőség. Tíz évig egyetlen helyszínen, a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikáján működő Neuropathia Laboratóriumban folytak a vizsgálatok. A kiváló diagnosztikai munkának köszönhetően azonban az évek során egyre több beteg jutott kezeléshez, így egyetlen centrum már nem tudta biztosítani a megfelelő ellátást.

A Wörwag Pharma az elmúlt évek során sokat tett a neuropathiás betegek kezeléséért: korszerű eszközök adományozásával, az I-es Belklinikán működő labor támogatásával és a diagnosztikai módszerek oktatásával. Ebben az évben négy regionális neuropathia centrum megnyitását támogatják. Ma a különböző diagnosztikai eszközök bemutatójára is sor került. Megtudhattuk, és kipróbálhattuk, hogyan működik, és mit mér a Neurometer, a monofilament, a kalibrált hangvilla és a Neuroteszt.

A cukorbetegség egyik súlyos szövődménye a neuropathia diabetica, a kóros anyagcsere folyamatok miatt jelentkező idegrendszeri károsodás, amely az esetek egy részében fájdalommal és érzészavarral jár, más esetben viszont éppen ellenkezőleg, a betegek nem érzékelik a fájdalmat, így nem vesznek tudomást a végtagot érő sérülésekről, fekélyekről.

Miniszter oklevél a nyíregyházi NIC-nek

Nemzeti ünnepünk alkalmából Vojnik Mária államtitkár asszony állami kitüntetéseket adott át a hétvégén az Egészségügyi Minisztériumban. Miniszteri Elismerő oklevelet kapott felelősségteljes, példamutató munkája elismeréseként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórház Gyermekosztályának keretein belül működő Neonatális Intenzív Centrum (NIC) kollektívája.

A NIC 1995. január elsején került kialakításra. A jelenleg húsz ágyas centrum által nyújtott magas szakmai színvonalú gyógyító ellátás lényegesen hozzájárult a megyei csecsemőhalandóság csökkenéséhez. (1990-ben húsz ezrelék, 2004-ben 8,3 ezrelék, 2008-ban 4,6 ezrelék). Az ellátó egységben egyidejűleg 17 koraszülött intenzív ellátására van lehetőség.

19 olyan centrum van az országban, köztük a nyíregyházi Gyermekosztályé is, ahol a legmagasabb szintű intenzív ellátás, többfunkciós monitorozás, műszeres beavatkozások, lélegeztetés és újszülött sebészeti ellátás a nap 24 órájában a hét minden napján rendelkezésre áll. Gratulálunk a kollektíva minden dolgozójának a kiérdemelt elismeréshez!

Szóljon hozzá!