ZETApress

hírportál

Csökkentsd a nyomást!

Jelenleg az európai népesség legalább tizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek kevesebb, mint 30%-a tud egyáltalán a problémája létezéséről. Magyarországon is legalább félmillió ember érintett, ezért a szervezők köztéri szobrok megfelelő testtáján elhelyezett piros, vese alakú matricákkal kívánják a figyelmet felhívni a mai világnap témájára.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnapra idén immár harmadik alkalommal kerül sor, ezúttal épp ma, március 12-én.

A hat kontinens több mint száz országában megtartott világnap ez évi központi üzenete: Magas vérnyomás és vesebetegség: a megakadályozandó házasság. A Vese Világnap nemzetközi fő partnerei az AMGEN és a Novartis, akik egyben a magyarországi események anyagi támogatói is.

A veseelégtelenség előfordulása a világ legtöbb országában eléri a 10-13 százalékos gyakoriságot. Mindemellett az érintettek kevesebb mint 30%-a tud egyáltalán a betegsége fennállásáról, így nem meglepő, hogy évente milliók halnak idő előtt ezzel összefüggésben kialakuló szív- és érrendszeri betegségekben. Ezen tények fényében nem lehet eléggé hangsúlyozni a veseelégtelenséggel kapcsolatos felvilágosítás és informálás szerepét, amit mind a laikusok, mind a szakma és az egészségügyi döntéshozókra ki kell terjeszteni.

A házasság, amit meg kell akadályozni!

Az idei világnap témája a magasvérnyomás és a vesebetegségek összefüggése, mivel a hipertonia egyben rizikótényezője és tünete is vesebetegségnek. Ahogy a Nemzetközi Nephrologiai Társaság elnöke fogalmazott, a veséket és a hipertóniát végzetes kapcsolat köti össze: a vese bűnös és áldozat is egyben. Egyfelől a csökkent veseműködés lehet az egyik oka a magasvérnyomás kialakulásának ? másfelől viszont a hipertónia a veseműködés károsodásának kialakulásában és előrehaladásának szerepet játszó egyik fő tényező. A kampány idei szlogenje ? Csökkentsd a nyomást! ? is erre az összefüggésre utal.

A nemzetközi kampány arra is felhívják a figyelmet, hogy a betegség kialakulásának vizsgálatához immár világszerte rendelkezésre áll egy megfelelő számítási módszer a laboratóriumokban, amellyel a vese tisztítóképességét tudjuk neghatározni (GFR; glomerular filtációs ráta). Érdemes felidézni, hogy pont egy éve beszéltünk a magyar nefrológia egyik legnagyobb előrelépéseként arról, hogy sikerült hazánkban egységesíteni GFR érték kiszámítását, és hogy ez reményeink szerint minden laborleleten megjelenik majd.

Figyelemfelhívás szóban, írásban, szoborban

A Vese Világnap részeként ? a tavalyi évhez hasonlóan ? a szakterület vezetői idei évben is szakmai levélben hívják föl a figyelmet a vese egészség-megőrzésének fontosságára. A levél aláírói minden tudományos társaságot, szakmai és civil egészségügyi szervezetet, betegegyesületet arra kérnek, hogy tevékenységükkel járuljanak hozzá a krónikus vesebetegségek okozta szív- és érrendszeri kockázat csökkentéséhez, és lehetősségeik szerint hívják fel a figyelmet a krónikus vesebetegségek korai felismerésének és kezelésének jelentőségére.

A nagyközönség és a média figyelmét a szervezők ez évben is egy különleges akcióval kívánják felhívni. A világnap alkalmából a budapesti Memento Park szobraira (Szoborpark), illetve Gyula, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Szombathely köztéri szobraira ? anatómiailag megfelelő helyre ? piros, vese alakú matricákat helyeznek el a szervezők. Így tudnak majd az egyébként néma műalkotások a témáról szólni az utca emberéhez.

A Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége

A VORSZ az ország egész területét lefedő 34 tagegyesület működését fogja össze. A kiemelten közhasznú szervezet alapvető célja a vesebetegség bármilyen stádiumában levő emberek érdekeinek védelme, az arra rászoruló tagszervezetek, tagok szakmai, jogi és anyagi támogatása. Rendszeresen szerveznek konferenciákat, oktatásokat a betegeket érintő szakmai és kevésbé szakmai kérdésekről (betegjogok, megelőzés, korai felismerés, gondozás, művese-kezelés, szervkinyerés, szervátültetés, utógondozás, rehabilitáció stb.), illetve szórólapokat, tájékoztató anyagokat készítenek a betegség tüneteinek megismertetésére. A Vesevilág című képes folyóiratuk ?87-től rendszeresen, kéthavonta jelenik meg, a lapot az egyesületek tagjai mellett az érdekkörükbe tartozó intézmények, szakemberek is térítésmentesen megkapják.

Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért

Az alapítvány ?91-től létezik, 1998 óta közhasznú szervezetként működik. Céljuk a rehabilitáció, a tájékoztatás és az ismeretterjesztés, illetve az OVSZ-szel kötött együttműködési megállapodás keretében a Szervkoordinációs Iroda munkáját is segítik a donációk számának növelése érdekében. Ennek megfelelően tevékenységük egyaránt magában foglalja a rehabilitációs (pl. üdülésszervezés szervátültetésre váró és már átültetett felnőtteknek és gyermekeknek) és a tájékoztatási, ismeretterjesztési programokat.

Ez utóbbi tevékenység részeként a művese-állomásokon tájékoztatják az érintetteket, egészségügyi szakiskolákban szerveznek előadásokat, és már több mint 60 helyszínen volt látható a Fény és Árnyék című, a művese-kezelésen lévőket és a donáció (szervkivétel) mozzanatait bemutató fotókiállításuk. Mindezek mellet az alapítvány nevéhez fűződik a 40. Magyar Filmszemle Különdíjával is elismert, egy művese-kezelt fiatal nő életéről szóló 25 perces dokumentumfilm is.

Szóljon hozzá!