ZETApress

hírportál

A Törődés Napja

A Magyar Hypertonia Társaság a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködve, a Törődés Napja című kezdeményezéssel folytatja immár négy éves mozgalmát a szív- és érrendszeri halálozás csökkentéséért. Idén a magasvérnyomás-betegség kockázatának és szövődményeinek csökkentésére helyezik a hangsúlyt. Az orvos-szakmai társaságok arra kérik a lakosságot és a kezelőorvosokat, hogy minden hónapban egy napot szenteljenek a fokozott törődésnek, és ezzel harcoljanak a néma gyilkos és szövődményei ellen ? tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

Az Éljen 140/90 alatt! ? program során felvett Hipertónia Regiszter adatai közel 60 ezer beteg szív- és érrendszeri állapotáról adnak információt a szervezők számára. Az adatokat elemezve derült ki az a szomorú tény, hogy a célérték feletti vérnyomással rendelkező betegek egyharmada (32%) a cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapotban van (prediabétesz), tehát éhgyomri vércukor szintjük 5,6-7,0 mmol/liter között mozog.

Ez a betegcsoport a normál magasvérnyomás-betegségben szenvedő populációhoz képest jelentősen magasabb szív- és érrendszeri kockázatnak van kitéve. Esetükben a szívinfarktus kockázata 42 százalékkal, míg az agyvérzés (stroke) kockázata 39 százalékkal magasabb. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a prediabéteszes betegek néhány év alatt szinte kivétel nélkül 2-es típusú cukorbeteggé válnak.

Ezeket az eredményeket látva döntött úgy a Magyar Hypertonia Társaság, hogy tavaly ősszel kifejezetten erre irányuló szív- és érrendszeri kockázatfelmérést végez háziorvosok segítésével. Arra kérték a háziorvos kollégákat, hogy véletlenszerűen válasszanak ki kezelt hipertóniás betegeket, akiknek figyelik a kardiovaszkuláris értékeit, illetve meghatározott időszakon keresztül életmódtanácsokkal segítik kezelésüket. Több mint tízezer beteg került be a felmérésbe, többségük az idősebb korosztályba tartozó (50-65 éves), túlsúlyos érintett volt. A kiválasztott páciensek hasznos, az állapotukkal kapcsolatos tanácsokat tartalmazó könyvet és egy mozgásprogramot tartalmazó DVD-t kaptak, illetve fokozottan hangsúlyozták esetükben az életmódváltás jelentőségét a kezelés során.

A meghatározott 3 hónap elteltével újra megvizsgálták a pácienseik szív- és érrendszeri értékeit, melyekben szembetűnő változások történtek! A felmérésben részt vevő betegeknél átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb szisztolés és 5 százalékkal alacsonyabb diasztolés vérnyomás értékeket mértek, és mind az átlagos vércukor, mind pedig a koleszterin értékek csökkenést mutatnak. (A vizsgált populációban a férfiak esetében a vércukor átlagértéke, míg a nőknél koleszterinszint átlaga volt a magasabb.) Bizonyítást nyert tehát, hogy a betegek életmódváltásra ösztönzése és segítése képes kézzelfogható eredményeket hozni!

A biztató adatokat látva gondolta úgy a Magyar Hypertonia Társaság, hogy a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködve hívják fel a lakosság és az orvos-kollégák figyelmét a fokozott törődésre. A Törődés Napja elnevezésű kezdeményezés célja, hogy minden hónapban más és más társbetegségre, illetve kockázati tényezőre irányítsa rá a figyelmet. Havonta tehát egy meghatározott napon lakossági felvilágosító rendezvényeket szervez az Éljen 140/90 alatt! ? program munkacsoportja, és a regionális különbségeket hangsúlyozva más-más városban, minden hónapban egy másik szív- és érrendszeri veszélyre hívják fel a figyelmet.

Szóljon hozzá!