ZETApress

hírportál

ÉRVregiszter ereinkért

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, gyakran a szívinfarktus vagy agyvérzés előrejelzője is lehet. Mégis az érintettek száma, pontos egészségügyi állapota egyelőre ismeretlen, pedig felismerés és kezelés nélkül az érintett betegek közel egyharmada öt éven belül meghal. Ezért a Magyar Hypertonia Társaság immár a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal közösen, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával létrehozza az ÉRVregisztert, az érintettekkel kapcsolatos ismeretek gyűjtésére és rendszerbe foglalására.

A Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával már több mint egy éve létrehozta az EReink Védelmében (ÉRV) programot. A program célja a tünetmentes perifériás érbetegek felderítése és a körükben tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentése ? tudtuk meg a Hemingway étterembeli sajtótájékoztatón, ahol a pincérek még kapucsinóval is megkínáltak az elején.

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. E betegségben az erek beszűkülése leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel. Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat. A romló alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ilyenkor azonban már az erek károsodása szinte biztosan megindult.

Magyarországon az érszűkület a szakmai becslések alapján mintegy 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.

Az érbetegség veszélyei

A perifériás érbetegség több szempontból is veszélyes. Túl azon, hogy a láb keringésének romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése akár a végtag amputációjához is vezethet. Mindazonáltal az igazi veszélyt az jelenti, hogy a normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada öt éven belül meghal.

Az EReink Védelmében (ÉRV) program célja az is, hogy a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésével és kezelésével hatékonyan csökkentse a magyarországi szív- és érrendszeri halálozást, másrészt, a program öt éve alatt információkat gyűjtsön az érszűkületes betegek megfelelő gondozásáról, illetve az azzal járó előnyökről.

Az ÉRV program első lépéseként olyan országos szűrőprogram indult, ahol az ún. hipertónia centrumokban magasvérnyomás alapbetegségű szív- és érrendszeri betegek perifériás érbetegségre is történő szűrése ? kardiovaszkuláris rizikó felmérés és boka/kar index mérés ? történt meg, amit az elkövetkező években a betegek gondozása, életkilátásainak javítása követ majd.

A vizsgálatba történő beteg bevonás 2007. április elseje és 2008. szeptember 30-a között történt, amiben összesen 55 centrum vett részt, és 21 ezer 892 beteg ? 9162 férfi és 12 ezer 730 nő ? került be a programba, az átlagéletkoruk 61 és félév volt.

Az egyik legfontosabb eredmény az volt, hogy kiderült, a bevont betegek 14 százalékánál egyértelműen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség, illetve további 15 és félszázalékuknál volt megfigyelhető az érszűkület kialakulásának markáns lehetősége. Azaz a magasvérnyomás-betegségben szenvedők mintegy 30 százaléka valamilyen mértékben érintett lehet a problémában.

A vizsgálat további lényeges megállapítása, hogy az érszűkület előfordulása nagyobb a magasabb halálozási valószínűséget mutató régiókban. Tehát immár magyar adatok is alátámasztják a perifériás érbetegség és a szív- és érrendszeri halálozás közötti egyértelmű összefüggést.

A hagyományos szív- és érrendszeri rizikóbecsléssel (Score, Framingham) alacsony vagy közepes rizikójúnak vélt betegek 10-15 százalékánál fordult elő kóros boka/kar index érték. A vizsgálati eredmények szerint tehát a boka/kar index mérés alkalmas lehet a valódi szív- és érrendszeri kockázat megállapítására, és ezzel hatékony eszköze lehet a szív- és érrendszeri megelőzésnek. Ráadásul egy egyszerű, gyors, fájdalmatlan és olcsó módszer, így széles körben alkalmazható.

Az ÉRVregiszter

Elindításának indoka az a tény, hogy jelenleg nem mondható meg pontosan a Magyarországon lévő perifériás érbetegek száma, aránya, és valódi egészségi állapota. Ennek felméréséhez ezért egy olyan betegregisztert kell felállítani, amibe folyamatosan kerülhetnek majd be az adatok, így a betegkövetés és adatértékelés is megvalósítható lesz. E kezdeményezéshez, nyilvánvaló szakmai érintettsége okán, csatlakozott a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság is.

A rendszerbe ? a szervezők elképzelése szerint ? majd a lehető legtöbb orvosi rendelőben be lehet kerülni, a rendszerhez csatlakozó ÉRV Pont rendelők ajtaját például külön matricával is jelölni fogják. Az érintett státuszának nyomon követése az ÉRV Regiszter adatlap segítségével történik, és a rendszerben résztvevő orvos is visszajelzést kap majd a szervező Társaságoktól a szakmai munkájáról.

Az ÉRVregiszter felállításához többszintű, orvosi és beteg tájékoztató és együttműködést segítő program kapcsolódik, mely szolgáltatások csak a vizsgálati helyszíneken ? ÉRV Pontokon ? lesznek elérhetőek. A programba bekerülő érintettek tájékoztató csomagot kapnak a perifériás érbetegségről, ami nem csak a betegséghez kapcsolódó információkat tartalmazza, hanem a kockázati tényezők csökkentéséhez hozzájáruló recepteket és tornagyakorlatokat összefoglaló tájékoztató anyagokat is. A program részeként azt is vizsgálják majd, hogy az érintett betegek milyen témakörökkel kapcsolatosan szeretnének további, vagy bővebb információt kapni.

A szakmai munkát továbbképzések valamint a boka/kar index mérésről készített oktató cd és rendelői plakát is támogatja, amit a regiszter adatlappal együtt bocsátanak a programba bevont orvosok rendelkezésére.

A szakmai program mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a nagyközönség tájékoztatására is, hiszen egy hosszú ideig tünetmentes betegség esetében nélkülözhetetlen az érintett kezdeményezése: az orvoshoz fordulás. Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy a ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a honlapjukon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható 06-40/918-020 telefonszámon megtudhatják.

S hogy miért örültem meg az elején a kapucsinónak? Mert nem mindenhol lehet ám hozzájutni! A múltkor is az egyik helyen a kávés Katica kurtán-furcsán csak ennyit mondott: Dupla, vagy semmi! Itt ma jóval nagyobb volt a választék, a tájékoztatót követően főtt ételek és hideg szendvicsek is voltak a büféasztalon. Csak a vajas kenyér hiányzott a Hemingway étterem kínálatából: a hemingwayas?

Szóljon hozzá!