ZETApress

hírportál

Laboravatás Nyíregyházán

Betegbarát, európai színvonalú Központi Laboratórium ünnepélyes keretek közötti átadására került sor tegnap délután 2-kor a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház-rendelőintézet függőfolyosóján ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól. Régi igazság, hogy a betegbarát környezetben a tűszúrás sem fáj annyira!

Magyarország legnagyobb kórházának Központi Laboratóriuma bő féléven át tartó rekonstrukció után megújult, tágas környezetben, a legmodernebb informatikai és laboratóriumi eszközökkel felszerelten, nagy teljesítményű, robotizált rendszeren alapuló diagnosztikai háttérrel várja a betegeket. A felújított laboratórium nemcsak a kórház intézményén belül, de a csatlakozó háziorvosok számára is számítógépes úton teszi lehetővé a laboratóriumi vizsgálatkérést és az eredményadást.

Az 1005 négyzetméter alapterületűre nőtt új laboratórium a medicina szinte teljes spektrumában, így a klinikai kémia, immunkémia, hematológia, véralvadás, kórokozó szerológia, mikrobiológia és TBC diagnosztika területén szolgálja ? modern metodikákkal és tesztpalettával ? a klinikusok diagnózisalkotását. Az új laboratórium még bevezetés alatt álló szolgáltatása, hogy a legsúlyosabb szeptikus állapotú betegek mielőbbi adekvát kezeléséhez, molekuláris genetikai módszertannal biztosítja a szepszis kialakulásában szerepet játszó legfontosabb kórokozók gyors azonosítását.

A laboratórium folyamatos 24 órás sürgősségi szolgáltatást is nyújt a sokprofilú betegellátó intézmény akut- és fekvőbeteg ellátása során felmerülő diagnosztikai igények kielégítésére, egyúttal az országban egyedülálló módon, megkezdte koordinálni a betegágy melletti laboratóriumi diagnosztikai munkát.

A minta utazzon ne a beteg elv érvényesülése érdekében a háziorvosi rendelőkben levett, vagy a megye egyéb kórházaiból küldött mintákat kórházi szállítószolgálat gyűjti össze és juttatja a laboratóriumba. A laboratóriumi szállítási útvonalak kialakítása a klinikusi igények és a laboratórium munkarendjének folyamatos figyelembevételével történik, maximális hangsúlyt helyezve arra, hogy a laboratóriumi diagnosztikai szolgáltatás preanalitikai szempontjai mintaszállítás során maximálisan érvényesüljenek, valamint arra, hogy a mintavétel és az eredményszolgáltatás közötti idő, szállítással is a szakma szabályai szerint elvárható legrövidebb tartományban legyen tartható.

Azokat a járó-betegeket, akik az új laboratórium vérvételi szolgáltatását veszik igénybe, a kórház területén számos kisebb vérvételi hely mellett, modern betegbehívó rendszerrel működő új központi ambulancia várja, ahol kulturált várótermi környezetben, rövid várakozási időkkel szolgálja ki a laboratórium a vérvételi szolgáltatást igénylőket.

A félévig tartó átalakítás, felújítás során a labor alapterülete csaknem a duplájára nőtt. A felújítás összértéke 106 millió forint, melynek jelentős részét az átalakítás építészeti költségei tették ki, illetve több mint 30 millió forintértékben informatikai fejlesztés is megvalósult. Az új laboratórium kialakítása során közreműködő legfontosabb ipari partnerek a Magyarországon elsőként Nyíregyházán telepítésre került Siemens típusú laboratóriumi robotrendszert biztosító Diagnosticum Zrt, az Olympus, a BioMerioux, a Diagon, a Dade-Behring cégekkel együttműködésben, a Biosan és az IL Instruments cégek, valamint a molekuláris genetikai profil kialakítását biztosító Roche és a laboratóriumi informatikai rendszert szolgáltató Globenet Zrt. voltak.

Szóljon hozzá!