ZETApress

hírportál

Közösen a gyermekekért

Folytatódik a közel egy évtizedes együttműködés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) között ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón, az OGK Királyhágó utcai Konferenciatermében.

A két szervezet évek óta segíti és kiegészíti egymás munkáját, hogy a hátrányos helyzetű, magyarországi és határon túli, gerincbeteg gyermekek megfelelő ellátáshoz ? műtét, kezelés, terápia ? jussanak. A közös sajtótájékoztatón Dr. Varga Péter Pál gerincsebész, az OGK főigazgató-főorvosa és Dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke megerősítette, hogy folytatják közel egy évtizedes sikeres együttműködésüket, ezzel is hangsúlyozva, hogy mennyire fontos az egészségügyben is ? főleg ebben a gazdaságilag nehéz időszakban ? az önkéntesség, az összefogás és a segítőkészség.

Dr. Varga Péter Pál főigazgató-főorvos már évek óta rendszeresen csatlakozik a gyermekmentők önkéntes orvoscsoportjához, amely évente kétszer ? májusban és októberben ? utazik Erdélybe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. A főigazgató főorvos ilyenkor nem csak vizsgálatokat végez, illetve szakmai előadásokat, továbbképzéseket tart az ottani orvosok részére, hanem szükség esetén a budapesti kórházban el is végzi az elkerülhetetlen műtétet.

Gyermekek műtéteihez, vizsgálataihoz, kezeléseihez és terápiás foglalkozásaihoz 2011-ben a Gyermekmentő Szolgálat 194 millió 821 ezer 148 forinttal járult hozzá. Ez az összeg magába foglalja a magyarországi és a határon túli gyermekek kezelésének, műtéteinek, a romániai egészségügyi vizsgálatoknak, a Gyermekmentő orvosi rendelőjében végzett munkának ? ahol jelenleg gyermekgyógyászati és gyermek-neurológiai szakrendelés folyik elsősorban óvodás és kisiskolás korú, magatartási problémákkal, tanulási zavarokkal küszködő, illetve autista, rászoruló gyermekek részére ?, az OTP Fogorvosi buszában végzett fogorvosi munkának és a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovas-terápiás Központjában végzett terápiás tevékenység költségeit. Ezekben az intézetekben 2011-ben több mint 28 000 vizsgálatot, kezelést, terápiás foglalkozást végeztek önkéntes orvosaink és szakembereink ? mondta Dr. Edvi Péter elnök. ? 2011-ben az Országos Gerincgyógyászati Központ munkáját tizenkét speciális kórházi ággyal támogattuk, hatmillió-százezer forintértékben. Reméljük, hogy szakmai együttműködésünk a korábbi évekhez hasonlóan idén is hasznos és hatékony lesz! ? tette hozzá az elnök.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A Magyar Egyesület 1990 májusában alakult a hannoveri szervezet mintájára és támogatásával. Célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása. A Szolgálatot a Fővárosi Bíróság 1990-ban vette nyilvántartásba, s 1998. január elsejétől 2369. sorszám alatt nyilvántartott kiemelten közhasznú szervezet formájában, vallásra, politikára és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül, önkéntes alapon működik.

Fő programjai: Egészségügyi program; Gyermekélelmezési program; Nevelőszülői program; Törvény-előkészítési program; Üdültetési program; Képzési és továbbképzési program; Segélyszállítmányok; Más szervezeteknek nyújtott segítség, együttműködés; Rendezvények; Információs és tájékoztatási program; Film, televízió és fotódokumentáció; Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény. A szervezet tevékenységéről további információ idekattintva található.

Országos Gerincgyógyászati Központ

Hazánk egyetlen olyan kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja. A Központ a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának Gerincsebészeti és Rehabilitációs Osztályából alakult 1995-ben. Több éven keresztül a Központi Honvédkórház, majd az Országos Gyógyintézeti Központ szervezetébe integráltan működött, mígnem 2005-ben teljes önállóságot ért el. Jelenleg a Budai Egészségközpont Kft. (BHC) üzemelteti.

Az intézet alapítója és jelenlegi főigazgatója Dr. Varga Péter Pál. Az általa vezetett munkacsoportban általános-, ortopéd-, baleseti- és idegsebészek, reumatológusok mellett nagyszámú aneszteziológus-intenzív orvos, radiológus, pszichológus és egyéb szakmák specialistái (urológus, nőgyógyász, ideggyógyász, szemész, gégész, stb.) tevékenykedik a gerincbetegségek teljes-körű kivizsgálására és kezelésére koncentrálva. Az intézményről további információ a weboldalukon található.

Szóljon hozzá!