ZETApress

hírportál

Lesz-e jogunk a kegyes halálhoz?

Az elmúlt években döbbenetes esetek kapcsán került szóba a nemzetközi sajtóban és az elektronikus médiában az eutanázia és az életünk méltó befejezését illető önrendelkezési jog jelenlegi törvények miatti megtagadása ? tudtuk meg Budán, egy új tévésorozat bemutatkozó sajtóbeszélgetésén.

Orvosaink, ápolóink, biotechnológiánk egyre többet tesz az életútjuk végéhez érkezettek életben tartásáért ? egyszerűen azért, mert egyre többre képes ? akkor is, ha a végstádiumban szenvedő ezt nem kívánja és a halál halasztásával nyert napokra, hetekre, hónapokra az emberi méltóság elemi feltételeit sem vagyunk képesek megteremteni számukra. Jelenleg nincs senki, akihez fordulhat az elviselhetetlenül szenvedő és testi funkciói felett uralmát vesztett beteg, aki segítség nélkül képtelen emberi méltóságát megőrizve kilépni az életből, holott emberinek mondható életre már semmi esélye sincs.

Amikor már nem választhatunk élet s halál, hanem csak jó és rossz halál között, legfeljebb remélhetjük, hogy embertársaink segítségével a jó halál kegyében részesülhetünk. Lesz, aki empátiával és szakértelemmel segít meghalnunk, akkor is ha ezzel törvényszegést követ el.

Eljött az ideje tehát a legszélesebb körű társadalmi párbeszédnek ebben az előbb-utóbb mindnyájunkat érintő, előítéletekkel terhelt kérdésben. Ezt csak a média nyilvánosságának a segítségével érhetjük el. Ez irányban tesz nagy lépést a Duna TV-ben már megkezdődött és januárban minden hétfő este folytatódó ? majd februárban a Duna II csatornán megismételt ? ötrészes, Az élet méltó befejezése című sorozat amelyben ? többek között Polcz Alaine pszichológus, Fejtő Ferenc író, Csányi Vilmos etológus, Czeizel Endre genetikus, Heller Ágnes filozófus, Vizi E. Szilveszter agykutató, Beer Miklós püspök, Schőner Alfréd főrabbi, Bárándy György ügyvéd, Glatz Ferenc történész ? beszélget az élet és a halál kérdéseiről. A beszélgetéseket Bitó László orvoskutató-író vezeti.

A sajtóeseményen betekinthettünk az eddig sugárzott kerekasztal-beszélgetésekbe is. Kérdéseink megválaszolására a sorozat műsorvezetője, a Boldogabb élet ? jó halál című könyv szerzője, Bitó László vállalkozott. Reméljük, hogy hamarosan elkezdődik egy össztársadalmi diskurzus, és idővel ? remélhetőleg még a mi életünkben ? törvényesen érvényesülhet az önrendelkezési jogunk az életünk utolsó nagy kihívásának, a méltóságteljes halál módjának a világnézetünk, hitrendszerünk, családi állapotunk, betegségeink és elvárásainknak megfelelő megválasztásában!

Szóljon hozzá!