ZETApress

hírportál

Szoftverek vakoknak

327 vak és gyengén-látó ember kap tanulást, munkavállalást segítő szoftveradományt. Összesen 327 látássérült fiatal és felnőtt kap képernyőolvasó és nagyító szoftver-adományt az Informatika a látássérültekért Alapítvány jóvoltából ? tudtuk meg Sebestyén Katalintól.

Az új licencek és frissítések, melyek összértéke 38 millió forint, nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a vak és gyengén-látó emberek számára a tanulásban és a munkavállalásban. Ma a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében tartott adományozási ünnepségen hatvan nyertes vehette át személyesen az adományt, a többieknek postai úton juttatják el nyereményüket a szervezők.

A magánszemélyeknek meghirdetett pályázati felhívásra összesen 520 fő jelentkezett, az alapítvány kuratóriuma közülük választotta ki a nyerteseket. Az elbírálás szigorú pontozás alapján történt, figyelembe véve, hogy az illető tanuláshoz, munkavégzéshez, önkéntes munkához vagy a szabadidő hasznos eltöltéséhez kéri a speciális szoftvereket, frissítéseket.

A nyertesek a legkülönbözőbb korú és foglalkozású emberek közül kerültek ki. Megtalálható köztük az általános iskolai tanulótól kezdve az aktív dolgozón át a nyugdíjasig mindenki, akinek a JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic képernyőnagyító szoftverek megkönnyítik a mindennapjait. A rendezvényen részt vett Tobias Winnes, a programot támogató Freedom Scientific cég értékesítésért felelős alelnöke.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány célja, hogy a Magyarországon élő közel százezer vak és gyengén-látó embert korszerű informatikai eszközökkel segítse a tanulásban, a munkavállalásban és a szabad idő hasznos eltöltésében. Az elmúlt évek során több mint 1500 látássérült ember számára ?tette láthatóvá? a világot speciális képernyőolvasó- és nagyító programok, használt számítógépek és digitális diktafonok adományozásával. Az Informatika a látássérültekért Alapítvány az ERSTE Foundation Award for Social Integration 2011 pályázat egyik díjazott nyertese. Az alapítványról bővebben idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!