ZETApress

hírportál

Együtt a hypertonia ellen

A Magyar Hypertonia Társaság a hagyományokhoz híven idén mától szombatig tartja a SOTE Nagyvárad téri Elméleti tömbjében a XIX. Kongresszusát és X. Nemzetközi Továbbképző Kurzusát.

Idén a Társaság olyan aktuális témákkal várja az érdeklődőket, mint a hypertonia kutatás újdonságai, aktuális kérdései, epidemiológiája, a magas vérnyomás és a daganatos betegségek összefüggései, a magas vérnyomás és társbetegségek összefüggései ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón. A Magyar Hypertonia Társaság évente ismétlődő kongresszusa nem csak a hazai orvostársadalomnak fontos összejövetel, hanem hazánk és a Kárpát-medencében élők számára is igen jelentős esemény. Európa ezen régiójában továbbra is növekszik a magas vérnyomás előfordulása ? meghaladva a kétmilliót ? és a következményeként kialakuló súlyos szervi betegségek száma is folyamatosan emelkedik.

A nem kontrollált hypertoniás betegek száma még mindig igen magas. A Magyar Hypertonia Regiszter 2002 és 2005 közötti időszakban végzett mérései alapján a nem kezelt magas-vérnyomásbetegek száma megközelíti a 60 százalékot hazánkban. Öröm, hogy az MHT küldetése sikeres, mivel a felmérések azt mutatják, hogy a hazai betegek több mint 40%-a ma már hatékony, sokszor gyógyszeres ellátásban részesül, ami európai szinten is kiváló eredmény.

Az idei kongresszuson is külön hangsúlyt fektetnek a szakértők a magas vérnyomás és a társbetegségek kapcsolatára. A tanulmányok bizonyították, hogy a vérnyomás emelkedése együtt jár a nem kívánatos szív- és érrendszeri események bekövetkezésével, valamint a stroke növekedésével. Népegészségügyi szempontból a magas vérnyomás, a magas vér-zsírszint és a dohányzás adja a legrosszabb életkilátásokat. A metabolikus szindróma, kiemelten a magas vérnyomás nagy szerepet játszhat a perifériás érbetegség kialakulásában is. A Társaság a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal együttműködve indított ÉRV Regiszter Programja az idei évben is folytatódott, további háziorvosi praxisokkal kiegészülve, így már közel 300 ÉRV Regiszter Ponton végzik rendszeresen az esetlegesen érintett betegek kiszűrését és után-követését.

Annak érdekében, hogy a hazai lakosság az egészség megőrzésére és a betegség megelőzésére vonatkozóan átfogó szűrővizsgálatban részesülhessen 2010-ben, a Szív- és Érrendszeri Nemzeti Program részeként elindult Magyarország legnagyobb átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. 2011-ben 192 helyszínen fordult meg a szűrőkamion, amely révén 17 ezer, elsősorban középkorúakat érintető vizsgálat került feldolgozásra. A vizsgált adatokban nők esetében 42 százalékban, férfiaknál pedig 66 százalékban volt a normálisnál magasabb a vérnyomás. Az idei évvel együtt a program első két évadjában már 332 helyszínen több mint egymillió-kétszázezer vizsgálatot végeztek el.

Sikeresen zárta a Magyar Hypertonia Társaság az Éljen 140/90 alatt! ? program során idén ősszel indított, elsősorban a fiatal korosztályhoz szóló kampányát. A kezdeményezés célja az volt, hogy az iskolákon és a közösségi médián keresztül hívja fel a figyelmet a magas-vérnyomásbetegség megelőzésére.

A Társaság Hypertonia Éve 2011 címmel iskolai pályázatot hirdetett az ország összes általános- és középiskolája részére hogy kiderüljön, melyik intézmény diákjai tudják a legnagyobb figyelmet fordítani az egészségre, azon belül a magas-vérnyomásbetegség megelőzésére. A pályázaton 42 iskola indult, akik összesen több mint húszezer ember vérnyomásértékét mérték meg és több mint 1400 főt ? akinél magas vérnyomás értéket mértek ? irányítottak orvoshoz! Szinte az ország egész területéről érkeztek pályázatok, a legtöbb nevezés budapesti, Pest megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei régióból érkezett.

Első helyen a nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, második helyen a Tisztavasvári Középiskola Szakiskola és Kollégium, harmadik helyen pedig a nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola végzett. A nyertes iskolák nyereményüket a Magyar Hypertonia Társaság budapesti kongresszusán szervezett ünnepélyes díjátadón vehették át.

Az iskolai pályázaton kívül a Társaság online aktivitásokkal is szól a fiatalokhoz (és rajtuk keresztül családtagjaikhoz, ismerőseikhez). A legnagyobb magyar videó-megosztó portálon neves hazai szakemberek és a Lelkes?Mérő család bábfigurái részvételével négyrészes oktatófilm-sorozatban mutatták be a magasvérnyomás-betegséget, annak kialakulását, megfelelő kezelését és a helyes otthoni vérnyomásmérést.

A fiatalabb korosztály eléréséhez legmegfelelőbb felületen, a Facebookon játékos és tájékoztató formában is informálódhattak az érdeklődők a magas vérnyomásról. A kezdeményezéshez ez idáig több mint 1200 ember csatlakozott (like-olt) és havonta több mint 6300 érdeklődő keresi fel a kluboldalt.

A kampány kezdete óta több mint 300 ezer érdeklődő találkozott a megjelenített tájékoztató üzenetekkel és több mint ötszázan hozzá is szóltak a témához. Mind az iskolai pályázat, mind a közösségi médiában tett aktivitások hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy már a legfiatalabb korosztály is tájékozott legyen a magas vérnyomást illetően, így könnyebben megelőzhető az esetlegesen később kialakuló betegség.

Szóljon hozzá!