ZETApress

hírportál

Túladagolás, vagy gyógyszerlopás?

Napok óta a Fővárosi Uzsoki Utcai Kórházról hangos a sajtó. A híradások szerint 2005. és 2007. között a végstádiumban lévő betegeknek túladagolták a kábító fájdalomcsillapítót, mellyel legalább 70 ember idő előtti halálát okozták. A rendőrség folyamatosan hallgatja ki az orvosokat és szakdolgozókat.

A tévéfelvételeken a lázlapokat is láttuk, rajtuk az elrendelő orvosok aláírásait, pecsétjeit. Mivel az ápolók önállóan nem adhatják be a morfiumot, így a kezelőorvosok is mindig tudtak a terápiáról. Nagyon sok narkotikum fogyott, a szakma mégis megosztott az ?eredményben?. Nehéz ugyanis utólag eldönteni, hogy mennyi volt a terápiás adag, többet adtak-e belőle a kelleténél, okoztak-e ezzel légzésbénulást és így a beteg néhány nappal korábbi halálát?

Most újabb verzió látott napvilágot: állítólag sok-sok gyógyszer tűnt el a kórházból néhány évvel ezelőtt. Mivel a kábítószerekkel szigorúan el kell számolni, az üres ampullákat is meg kell őrizni a páncélszekrényben, így elméletileg lehetetlen ellopni azokat. Gyakorlatban persze van egy jó módszer a lopásra: csak be kell írni a morfinokat a lázlapokra és a kábítószer-nyilvántartóba, de valójában a betegeknek a hagyományos ? nem ellenőrzött ? fájdalomcsillapítókat kell beadni, a narkotikumot meg eltenni és később értékesíteni. 2007. nyarán írtam már erről egy fikciót. Lehet, hogy itt sem túladagolás történt, hanem gyógyszerlopás, s a lázlapokon feltüntetett morfint beadás helyett elvitte és értékesítette valaki? Az állítólagos lopás ugyanis időben az állítólagos túladagolás utánra esik.

2003-ban tárgyalta a Fővárosi Bíróság a Fekete Angyal esetét. Ő úgy kezelte a Fővárosi Nyírő Gyula Kórházban a gyógyíthatatlan betegeit, hogy a morfin mellé Seduxent szívott fel, s a kettő együtt okozhatott légzésleállást. Az első tárgyalási napján meghallgattam, hogy az egyik este 10-kor vénásan beadott gyógyszerek után csak másnap reggel 6-kor állt le a beteg légzése, mégis összefüggést találtak az injekció és a haláleset között.

Többrendbeli előre megfontolt emberöléssel vádolták a fiatal ápolónőt, pedig mindegyiknél órák teltek el az injekciók beadása és a halálesetek között. Mégis elítélték, mert bevallotta az ölési szándékot. Az Uzsokiban itt most nem tartunk, s az orvosoknak sem kell a börtöntől félniük! Őket sosem szoktál elítélni, ha szabályosan leadminisztrálják és logikusan megmagyarázzák utasításaikat. Leültetni csak az ápolókat szokták…

Szóljon hozzá!