ZETApress

hírportál

Éhgyomorral iskolába?

Mese van, reggeli nincs? ? A szülők azt hiszik, hogy jól csinálják. A gyerekek felénél elmaradhat a reggeli, de ha mégsem, akkor többségük párizsis vajas zsemlét kap. Ráadásul az édesanyák nagy része úgy is véli, hogy ez az ideális reggeli ? derült ki az októberben készült Magvas gondolatok a reggeliről című felmérésből .

Mindössze a szülők 53%-a ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyermeke, a többieknél elmaradhat az első étkezés. A reggelit hanyagoló szülők közel 60%-a arra hivatkozik, hogy a gyerek még nem éhes, 52%-uk a reggeli sietséggel magyarázza, 46% szerint pedig amúgy is közel van a következő étkezés ? áll a Magvas gondolatok a reggeliről felmérésben, amelyet a Medián készített idén októberben a Nestlé felkérésére.

Akár 12-14 óra is eltelhet a vacsorától a reggeliig. Ennyi idő alatt a szervezet energiaszintje drasztikusan csökken ? vélekedik a témáról Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. ? Éppen ezért egy gyermek számára is elengedhetetlen az ébredést követő étkezés, aminek táplálónak kell lennie. Fontos, hogy a reggeli tartalmazzon teljes értékű gabonával készült élelmiszert, pl. gabonapelyhet vagy pékárut, valamilyen teljes értékű fehérjeforrást, például tejet, esetleg más tejterméket, nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve valamilyen innivalót ? figyelmeztet a dietetikus.

Ezekhez a kívánalmakhoz viszonyítva igencsak meglepő, hogy a felmérés szerint a reggelire leggyakrabban fogyasztott étel a klasszikus felvágottas vajas kenyér. Természetesen szénhidrátra szükségük van a gyermekeknek is, de nem mindegy, hogy milyenre. A táplálkozástudományi szakértők a teljes értékű gabonával készült élelmiszereket ajánlják. Bár a megkérdezett anyák 65%-a úgy gondolja, hogy a kenyérféleség elengedhetetlen az ideális reggelihez, ugyanakkor a teljes értékű gabonáról csak 7% tudja, hogy táplálóbb, és 35% tartja egészségesebb összetételűnek a finomlisztnél.

A gyermekes háztartások háromnegyedében meg lehet találni a gabonapelyhet, de az édesanyák elsősorban a hozzáadott vitaminok miatt vásárolják. ? Azt már csak kevesen tudják, hogy a rosttartalom és az ezen alapuló emésztőrendszerre gyakorolt hatás az egyik legfontosabb előnye a teljes értékű gabonával készült változatoknak, a vitamin- és ásványi anyag tartalom mellett ? tette hozzá Antal Emese, a MADOSZ elnöke a Gerlóczi Kávéházban tartott sajtóreggelin.

Érdekes, hogy a szülők 51%-a úgy véli, hogy ő bizony körültekintően tervezi meg a gyerek étkezését, a számok azonban mást mutatnak. ? Bár az anyukáknak megvan a kialakult véleménye, az esetek háromnegyedében mégis csemetéik kívánságán múlik, hogy mit esznek; és csak minden negyedik alkalommal tudja érvényesíteni akaratát az anya ? hívja fel a figyelmet erre az ellentmondásra Venczel Tímea szociológus, a kutatást végző Medián elemzésvezetője.

Szóljon hozzá!