ZETApress

hírportál

Informatika a sportorvoslásban

Elkészült a sportolók egészségének védelmét szolgáló új informatikai rendszer, melyet holnaptól kezdve másfél hónap át tesztelnek ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón, a NEFMI Hold utcai Sportért Felelős Államtitkárságán, melyen részt vett Szabó Bence, a MOB sportigazgatója is.

Czene Attila sportért felelős államtitkár elmondta, a NEFMI a saját háttérintézményeként működő OSEI-vel, a MOB együttműködésével alakítja ki a versenyengedélyek elektronikus rendszerét. Ez egyben az Országos Sportorvosi Hálózat informatikai fejlesztési programjának része is. Czene hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta megoldatlan probléma egy jól működő nyilvántartási rendszer, amely naprakész adatokkal szolgál a sportolók egészségügyi helyzetéről.

Hozzátette, hogy nem csak a Sportért Felelős Államtitkárság, de a teljes NEFMI stratégiai feladatként kezeli a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR) kiépítését és az ehhez kapcsolódó nyilvántartási rendszerek fejlesztését. ? Ez év júniusára fejeződött be az új NSR alapjainak véglegesítése. Az NSR adatokkal való feltöltésének alapja, az alrendszerek, így a sportegészségügyi nyilvántartási rendszer kiépítése ? mondta az államtitkár.

Borkai Zsolt MOB-elnök sikeres együttműködésként értékelte azokat az egyeztetéseket, amely a MOB, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága és az OSEI között zajlott. A MOB elnöke jelezte, reményei szerint az olimpiai felkészülést segítő új informatikai rendszer a jövőben kiterjeszthető lesz pl. a szenior sportolókra is.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a hosszú távú döntések meghozatalának fontosságát hangsúlyozta, rámutatva ezzel arra, hogy a korábban alapjaiban tisztázatlan rendszer helyére egy, a jövőben is működőképes nyilvántartás kialakítása szükséges. Szócska kiemelte, hogy a sportolók számára időszerű volt egy sajátos ellátási rendszer, hisz sportsérülések legnagyobb számban a hétvégi versenyeken keletkeznek, sportolóinkat ekkor is magas szinten kell ellátni.

Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főigazgató-főorvosa kifejtette: az új informatikai rendszer igen fontos része az adatvédelem, így az Államtitkársághoz eljutatott adatok, személyes adatokat nem tartalmaznak majd. Soós doktornő tájékoztatást adott arról is, hogy e kiemelt ellátást a megfelelő szakmai és területi lefedettség érdekében országosan tíz intézmény végzi majd: az OSEI, a budapesti, pécsi, debreceni és szegedi orvosegyetemek klinikái, az Országos Gerincgyógyászati Központ, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, valamint a tatai Kastélypark Klinika Kft.

A múlt heti kormánydöntést követően egy olyan, egységes rendszer jön létre az olimpiai és paralimpiai kerettagok felkészítése, vizsgálata és szükség esetén kezelése érdekében, amely 24 órás telefonos ügyfélszolgálati rendszert is üzemeltet majd. Az OSEI központi telephelyére beérkező hívások nyomán, a szakszemélyzet segítségével a sérülés vagy egyéb betegség miatt felkészülésében akadályoztatott sportolót azonnal a megfelelő ellátást nyújtó egészségügyi intézménybe irányítják. Az ellátáshoz és az ehhez szükséges rendszer kiépítéséhez idén a kormány 78,2 millió forintot csoportosít át a NEFMI fejezetébe, 2012-re pedig a jövő évi költségvetés tervezésénél az olimpiáig tartó időszakra időarányosan biztosít forrást.

Szóljon hozzá!