ZETApress

hírportál

Kék kabátban, kék lufikkal

Öltözz Kékbe! ? volt a mottója a délelőtti sajtótájékoztatónak a Lechner Ödön fasori Millenium Torony I. 2. emeletén. Utána a november 14-i a Diabétesz Világnap tiszteletére kék kört alkottunk a cukorbetegekkel együtt a Duna parton, hogy felengedjük kék lufijainkat.

Világszerte több mint 240 millió embert érint manapság a cukorbetegség, és a betegek száma napról-napra növekszik. Minden évben november 14-én, az inzulint felfedező orvos születésnapján tartják a Diabétesz Világnapját, amelynek tiszteletére Nemzeti Színház melletti parkban egy kék kör megformálásával hívták fel a figyelmet a cukorbetegségre és annak megelőzésére!

Második alkalommal várták a Cukorbeteg Egyesületek tagjait és támogatóikat a Diabétesz Világnap alkalmából megrendezett Öltözz kékbe! ? rendezvényre, ahol a közös tornával, étkezési tanácsadással és egyéb izgalmas programokkal készültek az érdeklődőknek. A Diabétesz Világnap megemlékezés az inzulin felfedezéséért Nobel-díjat kapott Frederick Banting születésnapjáról, ugyanakkor fókuszba állítja a diabétesz megelőzésének fontosságát, ráirányítja a figyelmet az egészséges táplálkozás és életmód jelentőségére és a szövődmények megelőzésére.

A cukorbetegség az egész világon ?járványszerűen? terjed. 2000-ben 171 millió volt a cukorbetegek száma világszerte, amely 2030-ra várhatóan 366 millióra fog növekedni. Magyarországon a cukorbetegek száma az elmúlt 20 évben megduplázódott, és ez a tendencia ? elsősorban az egészségtelen életmód hatásai következtében ? tovább folytatódik.

Magyarországon jelenleg a becslések szerint mintegy 800 ezer cukorbeteg él, akik rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli, vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont. Ma már számos modern terápia áll a rendelkezésre a cukorbetegség kezelésére, amelyek hatékony és biztonságos vércukorszint szabályozást biztosítanak. Ezek a készítmények egyre inkább megkönnyítik az együttélést a betegséggel. Az antidiabetikumok választékának bővülésével egyre inkább lehetővé válik a személyre szabott terápia. A megfelelő kezelés megválasztásánál tekintettel kell lenni a társbetegségekre: pl. az egyidejűleg fennálló szív-érrendszeri betegséget vagy a vesefunkció hanyatlást figyelembe kell venni ? mondta el Dr. Hermányi Zsolt, meghívott szakértő.

A jó hangulatú rendezvényen nyolc budapesti betegszervezet meghívott képviselői vettek részt. A cukorbetegek elmondták, hogy az előírt életmód- és étrendváltoztatás kezdetben problémát jelent. Egyedül nehéz elkezdeni a mozgást, de ? ahogyan azt az egyik résztvevő elmondta ? a gyógytornász vezetésével végzett közös torna ? melyet Kovács Adrienn fényképezett ? ösztönzést és ötleteket adott arra, hogy a napi tevékenységek sorába be lehet illeszteni a mindennapi testedzést, és ezt bármely életkorban el lehet kezdeni. A diéta sem kizárólag megszorításokat jelent, egészséges alapanyagokból, kis odafigyeléssel, változatos és ízletes ételeket lehet készíteni. Ezt az ételkóstoló után egyhangúan megerősítettük.

A programot a diabetológiai és gyógyszerkutatás és fejlesztés elkötelezett szereplői, a Boehringer Ingelheim és a Lilly Hungária Kft. szervezték, akik amellett, hogy kötelességüknek érzik felhívni az emberek figyelmét a diabétesz szövődményeire, ezzel a rendezvénnyel is szeretnék kifejezni elköteleződésüket a cukorbetegség korszerű kezelése mellett. Az ebéd végeztével a kiosztott kék esőkabátokban kék lufikat engedtünk a magasba.

Szóljon hozzá!