ZETApress

hírportál

A cisztás fibrózis

A Cisztás Fibrózis (CF) Centrum megalakulásának 25. évfordulójának tiszteletére sajtótájékoztatót tartanak a Pihenő úti Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Orvosi Könyvtárában október 19-én, szerdán 16 órakor ? tudtuk meg Honecz Andreától.

A cisztás fibrózis (CF) a leggyakoribb, az életkilátásokat kedvezőtlenül befolyásoló, több szervet érintő, veleszületett anyagcsere betegség. Súlyosságát, kórlefolyását elsődlegesen a légzőszervek állapota határozza meg. A gyerekek kezelése, gondozása erre szakosodott gyermek-centrumokban történik. A bővülő kezelési lehetőségek és javuló eredmények következtében a betegek ma már egyre növekvő számban érik el a felnőttkort.

Az ő gondozásuk tette szükségessé felnőtt centrum létrehozását 25 évvel ezelőtt, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben. Ez alatt több mint 200 beteg gondozása történt az intézetben, közülük 28 tüdőátültetésre is sor került. Jelenleg 77 beteget gondozunk, és szükség szerint fekvőbeteg ellátásukra is itt kerül sor. Gondozottjaink a felnőtt CF betegek közel 40%-át teszik ki. A gondozás további 2 felnőtt és 2 gyermekcentrumban történik.

A szoros egészségügyi ellátás mellett segítségre számíthatnak a betegek pályaválasztásban, munkahelyi elhelyezkedésben, családalapításban, gyermekvállalásban, hisz ezek is a felnőtt ellátás feladatai közé tartoznak. Önálló betegszervezetet hoztak létre.

A sajtótájékoztató várható résztvevői: Prof. Strausz János főigazgató, Dr. Csiszér Eszter osztályvezető főorvos és Dr. Kelemen Krisztina szakorvos az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetből, Prof. Gyurkovits Kálmán, a Magyar Gyerekgyógyász Társaság Cisztás Fibrózis Szekciójának elnöke, Dr. Holics Klára, az Országos Cisztás Fibrózis Egyesület elnöke, valamint Krizsán Katalin és Sipos Róbert érintettek.

Szóljon hozzá!