ZETApress

hírportál

Informatika a látássérültekért

Lapról hangra: közösségi összefogás indul ma a látássérült emberek tájékozódási lehetőségeinek javítására. A 2011. október 15-i Nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából Lapról hangra címmel új honlap, egyben újfajta szolgáltatás kezdődik.

A projekt lényege, hogy nyomtatásban megjelent újságcikkeket látó önkéntesek által felolvasva, látássérült emberek részére elérhetővé teszünk egy erre a célra létrehozott közösségi honlapon keresztül ? tudtuk meg Sebestyén Katalintól.

A célunk ezzel kettős. Egyrészt szeretnénk kiegészíteni a látássérült emberek tájékozódási, informálódási lehetőségeit azzal, hogy érdekes újságcikkeket teszünk elérhetővé számukra, amelyeket más úton nem tudnának elérni. Másrészt olyan önkénteseket keresünk, akik segítséget nyújtanának látássérült embereknek, de ma még nem tudják, hogy ezt pontosan milyen módon tehetnék meg.

Heti egy cikk felolvasása is nagy segítség! Képzelje el, ahogy olvassa az újságot, és ha egy cikk megtetszik és Ön szerint másnak is érdekes lehet, bekapcsolja a mikrofont és felolvassa a cikket! Majd az mp3 fájlt feltölti erre a weboldalra, ahol a látássérült emberek, akik eddig ehhez nem férhettek volna hozzá, letölthetik vagy akár online is meghallgathatják azt!

A honlap a mai Nemzetközi Fehér Bot napján indult el bétaverzióban, tehát a portál működik és használható, de a felhasználók visszajelzései nyomán kisebb változások még elképzelhetők. Az önkéntes felolvasók október 15-től kezdve tölthetik fel a cikkeket a weboldalra, és a látássérült emberek is ekkortól tölthetik le, hallgathatják meg azokat.

A projekt résztvevői

Az ActionCOACH a világ legnagyobb ? a kis-és közepes vállalkozások számára ? üzletfejlesztési szolgáltatást nyújtó szervezete. Társadalmi szerepvállalásában kiemelt jelentőségű, hogy ingyenes jószolgálati coaching programot indított non-profit szervezetek részére, mellyel forrásbevonó képességük erősítését és jóléti szolgáltatásaik hatékonyságának fejlesztését célozta meg. Bővebbet idekattintva olvashatunk.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány célja, hogy a látássérült emberek életében minél nagyobb mértékben segítsék az informatika vívmányai. Működése tíz évében már több mint ezer látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek adományozásával. Bővebbet idekattintva találhatunk.

A Thököly Lions Csoport egy nagy tradíciókkal rendelkező civil szervezet, mely hagyományaihoz híven a segítés és a közösségi élet összhangját tűzi zászlajára és célja, hogy tagjai olyan emberi értékek mentén végezzenek önkéntes munkát, melyet a LIONS alapítói annak idején normaként maguk elé tűztek.

A Vállalkozók Országos Szövetségének Közép-magyarországi Regionális Szervezete a nemzetgazdaság valamennyi ágazatában működő egyéni és társas vállalkozók, illetve vállalkozások szövetségeinek, egyesületeinek általános gazdasági és munkaadói érdekeinek képviseletét és védelmét látja el a közép-magyarországi régióban, valamint az ilyen irányú nemzetközi szervezetekben. Bővebbet idekattintva láthatunk.

Szóljon hozzá!