ZETApress

hírportál

Egészségmozgalom a Béresnél

Kilenc magyarországi település valósítja meg közösségi egészségtervét a Béres Egészség Hungarikum Program támogatásával 2009 januárjától. A program májusban írta ki első, öt-títezer fős településcsoportnak szóló pályázati felhívását, melyre tizenkét megyéből összesen huszonhat egészségterv érkezett be.

Béres József hívta életre a nemzeti egészségmegőrző és betegségmegelőző Béres Egészség Hungarikum Programot, mely a kezdetektől fogva azért küzd, hogy az egészség nemzeti értékké váljon Magyarországon. A cél eléréséhez vezető út egyik fontos állomása az alapítvány első pályázati kiírása, melyben egészségterv kidolgozására ösztönözte a településeket.

Az egészségterv közösségi alapon kidolgozott stratégiai terv és cselekvési program, mellyel a települések lakóinak egészségét, életminőségét lehet fenntartható módon javítani. Az öt-tízezer fős települések közösségeit segítve a Béres Egészség Hungarikum Program egészségterv készítő képzést tartott áprilisban, a pályázatok elkészítéséhez pedig folyamatos online és telefonos segítséget is biztosított az érdeklődőknek. Azért esett a választás az öt-tízezer fős településekre, mert méretükből adódóan képesek a közösségi összefogásra, ám igen csekély az elérhető forráslehetőség számukra.

A képzésen 47 település vett részt, összesen 26 pályázati anyag született, a tervezett programok közvetlenül, vagy közvetetten összesen 191 ezer 592 lakost érintenek. A kilenc nyertes település cselekvési programja összesen közel hétmillió forinttámogatásban részesül a Béres Egészség Hungarikum Programtól.

Béres József oklevelet adott át a kilenc nyertes település képviselőjének a minapi sajtótájékoztatót követően. A program segítségével született tervek legnagyobb érdeme ? kivétel nélkül ?, hogy a településen élők összefogtak, időt és energiát fordítottak arra, hogyan javíthatnának az életük minőségén, az egészségükön. Helyben létrejött az, amit a programmal belátható időn belül nemzeti szinten is szeretnénk elérni, azaz az egészségmegőrzés mozgalommá válik ? mondta Béres József. Azt is hozzátette, hogy a program szakmai partnerével, a FACT Intézettel az elkövetkező hetekben azon fognak dolgozni, hogyan fejlesszék tovább az egészségterv készítő képzésünket annak érdekében, hogy a települések a közösséget érintő legégetőbb egészségügyi problémákra adjanak választ.

A program jövő évi tevékenységéről hamarosan tájékoztatást kapunk. Az idei kilenc nyertes település alfabetikus sorrendben: Dévaványa, Encs, Erdőkertes, Kerekegyháza, Nagyszénás, Szeghalom, Túrkeve, Újkígyós és Vámospércs.

Szóljon hozzá!