ZETApress

hírportál

Lovas-terápia Fóton

Befejeződött az élményekben gazdag nyári lovas tábor a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti Lovas-terápiás Központjában ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

Június 20-a és július 15-e között a Magyar Lovas-terápia Szövetség (MLTSZ) a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító programjának másfélmillió forintos támogatásával négy hét élményterápiás intenzív komplex nyári tábort szervezett a fóti Lovas-terápiás Központban. A gazdag programon ötvenöt 5 és 18 év közötti látássérült (vak, gyengén látó, halmozottan sérült), tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív és figyelemzavaros gyermek vett részt, akik az ország különböző pontjairól érkeztek.

A négyhetes időszak alatt a lovas-terapeuták gyógypedagógiai lovaglás, és lovas-torna egyéni és csoportos foglalkozásokat, a gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok és gyógytornászok kognitív, nagy- és finom-mozgás, téri tájékozódást fejlesztő foglalkozásokat, valamint vízi tornát és kreatív foglalkozásokat tartottak a számukra.

Bozori Gabriella, a Lovas-terápiás Központ vezetője elmondta, hogy gyermekeknél a ló és a lovaglás jótékony hatása rendkívül összetett. Egyrészt fejleszti a gyermekek mozgását, a mozgáskoordinációját, javítja a testtartásukat, egyensúlyukat. Másrészt a foglalkozások során végzett játékok, feladatok segítik a kognitív funkciók fejlődést is. A Központ egyik különlegessége a Szenzoros park, ahol a gyermekek lóháton átkelhetnek vizes árkon, dombokon, völgyeken, különböző minőségű anyagokkal borított ösvényeken. A park kis házaiban elhelyezett feladatok megoldása során rengeteg olyan dolgot tanulnak, amelyet később a hétköznapi életben is tudnak hasznosítani.

A MOL Új Európa Alapítvány ? amely 2006 óta fordít kiemelt figyelmet a fiatal tehetségek és a gyermekegészségügy támogatására ? a nyári tábort másfélmillió forinttal támogatta. A szervezők ezt az összeget a táborhoz szükséges anyagokra, a meghívott terapeuták óradíjaira és a gyermekek étkeztetési költségeire fordították.

A tábort Csányi Sándor színművész, a MOL Új Európa Alapítványának jószolgálati nagykövete nyitotta meg. A szervezők remélik, hogy jövőre is sikerül majd hasonló színes programmal várni a meghívott gyermekeket, hogy ezzel is felejthetetlenné tegyék számukra a nyarat.

Szóljon hozzá!