ZETApress

hírportál

Ideje cselekedni!

Az Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek ? és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke ? visszaszorítására.

Az egyes országok élenjáró betegszervezetei, orvosi és gazdasági szakértői nemrégiben beszámoltak az EU politikai döntéshozóinak a stroke megelőzését célzó kezdeményezéseikről, továbbá átfogó EU stratégia kialakítását szorgalmazták a szív-érrendszeri betegségek (CVD) és a stroke visszaszorítására ? különös tekintettel a rizikófaktorokra, többek között a pitvarfibrillációra (PF).

Az Európai parlamenti, brüsszeli munkaebéddel egybekötött vitán ? amelynek házigazdái Cecilia Wikström és Antigoni Papadopoulou EP képviselők voltak ? részt vett Isabel de la Mata, John Dalli EU biztos népegészségügyi kérdésekben illetékes tanácsadója is ? tudtuk meg Környei Ágnestől.

Európában jelenleg kb. négy- és félmilliónyian szenvednek a stroke rizikófaktorai közé tartozó pitvarfibrillációban (PF), és ez a szám 2050-re várhatóan megkétszereződik. Ez a szívbetegség ötszörösére növeli a stroke kockázatát. A pitvarfibrillációban kialakuló stroke különösen súlyos lefolyású és rokkantsághoz vezet; a betegek fele a stroke-ot követő egy éven belül elhalálozik.

Az Egészségügyi Világszervezet a nem fertőző betegségekről szóló csúcstalálkozójának és Az aktív időskor európai éve ? 2012 közeledtével, az Európa-szerte működő betegszervezetek és az EU döntéshozói összegyűltek, hogy megvitassák a stroke és legfőbb rizikófaktorai megelőzésének legfontosabb kihívásait és kezdeményezéseit.

Antigoni Papadopoulou EP képviselő (S&D, Ciprus) megjegyezte: ? Noha az Európai Bizottság jelenleg 25, szív-érrendszeri betegségekkel (CVD) kapcsolatos kutatási programot támogat 130 millió euróval, nincs egységes EU stratégia a CVD leküzdésére és a Tagállamok tevékenységének összehangolására sem dolgoztak ki terveket. Az Európai Parlament 2007-ben felszólította az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki stratégiát, ám ezidáig nem értek el kielégítő előrehaladást. Ideje cselekedni! Itt az idő, hogy valódi európai stratégia készüljön a szív-érrendszeri betegségek leküzdésére.

Az EU-ban működő betegszervezetek emberfeletti munkával igyekeznek ismertté tenni a stroke kockázati tényezőit. Ismerik a pitvarfibrilláló betegek valós problémáit és jól tudják, mennyire nélkülözhetetlen a prevenció ? tette hozzá Cecilia Wikström (ALDE, Svédország) EP képviselő. ? Ezt a remek munkát kell kiegészíteni az átfogó, az EU egészét felölelő stratégiával, mely milliók életét menthetné meg ? mondta.

A mai európai parlamenti ülésen meghallgatták az ALICE Italia Onlus, a Catalonian Stroke Union, a Belgian Stroke Council, a Stroke Alliance for Europe, a France AVC, a Fédération Nationale des Aphasiques de France, és a Stiftung Pflegebrücke betegszervezetek képviselőinek ajánlásait.

James Beeby, a Stroke Alliance for Europe képviselőjeként felidézte, hogy az előrejelzések szerint a stroke előfordulásának drámai növekedése várható Európa öregedő lakosságában. A következmények nem csak az egyes betegek életminőségét tehetik tönkre, hanem a családtagjaik, gondozóik és végső soron a társadalom egészének életminőségét is. Az eseményt a Boehringer Ingelheim támogatásával rendezték meg.

Tudnivalók a (PF) pitvarfibrillációról

A PF világszerte a leggyakoribb a tartósan fennálló szívritmuszavarok között: a 40 évesnél idősebb felnőttek egynegyedén kialakul PF életük folyamán. A PF hatására a szívverés rendszertelenné válik ? gyakran túl szapora lesz, vagy túlságosan lelassul. A pitvarfibrilláló betegek ötször nagyobb eséllyel szenvednek el stroke-ot, mint a nem pitvarfibrilláló egyének.

A PF-hoz társuló stroke-ok rendszerint súlyosabb lefolyásúak és nagyobb fokú rokkantsággal járnak, mint a PF-val összefüggésben nem állók. Helyénvaló kezeléssel számos stroke megelőzhető, azonban sok beteg nem is tud veszélyeztetettségéről és ezért semmit sem tesz a stroke megelőzéséért.

Szóljon hozzá!