ZETApress

hírportál

Kampány a csontritkult nőkért

A korábbi Bond-lány, Ursula Andress arra buzdítja a nőket, hogy mondják orvosuknak: A csontritkulás nem akadályozhat meg az aktív életben! A Kortalan nők elnevezésű kampány feveszi a harcot a társadalom azon elavult nézetével, miszerint a csontritkulásban szenvedő nők esendőek és sebezhetőek. A nők több, mint 90%-a állítja, a betegség nem fogja megakadályozni őket abban, hogy teljes életet éljenek. A kezdeményezés elindításával Ursula Andress ezt üzeni a nőknek, hogy mindenki évről évre ellenőrizze a csontjait. A csontritkulás engem nem tudott megállítani és Önöket sem szabad megállítania.

Egy, a napokban közzétett új nemzetközi felmérés radikális változásról számolt be a nők csontritkulással, azaz a csontokat gyengítő betegséggel kapcsolatos hozzáállásáról. A csontritkulásban megbetegedők hagyományos nézetét, miszerint az ebben szenvedő nők esendőek és sebezhetőek, felülírja egy ötszáz orvost és ezer nőt magába foglaló, öt országban elvégzett nemzetközi felmérés. A felmérés válaszadóinak 93%-a egyértelműen nem hagyja, hogy csontritkulásuk megakadályozza őket abban, hogy teljes életet éljenek.

E felmérés képezi egy új kampány sarokkövét, melyet ma indított a Nemzetközi Csontritkulás-alapítvány (International Osteoporosis Foundation, IOF) és a Nemzetközi Nőorvos Társaság (Medical Women?s International Association, MWIA). A kampány célja az idejétmúlt sztereotípiák eltörlése és a nők csontritkulással kapcsolatos oktatása.

A Brüsszelben megtartott nyitórendezvényen részt vett Ursula Andress színésznő is, aki az ikonikus James Bond-lányt, Honey Rydert alakította az 1962-es Dr. No című filmben. Ursula ? akinél a csontritkulás korai formáját diagnosztizálták ? azt nyilatkozta, hogy izgatott vagyok, hogy támogathatom a Kortalan nők kampányt, mert olyan hozzám hasonló nőknek szól, akik aktív, teljes életet élnek és nem akarják, hogy a csontritkulás miatt kevésbé élvezzék az életet, vagy fogva tartsa őket a betegség. A csontritkulás egy csendes tolvaj, mely megfoszthat minket az erős csontoktól és az aktív élettől anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk. Viszont korai felismeréssel, pozitív hozzáállással és az életstílushoz leginkább illő kezeléssel a csontritkulás nem feltétlen fogja befolyásolni mindennapi életünket.

A csontritkulásban szenvedő nőknek van életpályájuk, családjuk, gyakran utaznak és oly módon élvezik intenzíven élt életüket, ami saját édesanyjukat biztosan megrémisztette volna. Ezek a nők nem akarják, hogy betegségük megbélyegezze őket. Valójában a felmérés során megfigyelt nők 85%-a aktívnak írta le magát és csak 23%-uk érezte úgy, hogy esendőek és törékenyek, továbbá mindössze 31%-uk gondolta úgy, hogy a betegség negatív irányban befolyásolta életét.

Ezzel ellentétben a megfigyelt orvosok sokkal sztereotipikusabb képet festettek a betegségről és az érintettekről. Több, mint az orvososk fele (58%) írta le a csontritkulásban szenvedő nőket esendőnek és törékenynek. Összességében 75%-uk hitte azt, hogy a csontritkulás negatív irányban befolyásolja a nők életkilátásait, míg 61%-uk érezte úgy, hogy a csontritkulás megakadályozza a nőket az olyan mindennapos tevékenységekben, mint például a bevásárlás vagy a társasági élet.

A nők és az orvosok nézetei akkor is eltérőek voltak, amikor számba vették a csontritkulás legjobb kezelési módszereit. Saját betegeikről megkérdezve a megfigyelt orvosok úgy gondolták, hogy a betegeknek mindössze 33%-a hagyta ki néha a kezelési adag szedését. Riasztó, hogy a megfigyelt nők 70%-a vallotta be a gyógyszerek véletlen, vagy ami még rosszabb, szándékos kihagyását. A terápia akaratlagos elhagyásának általuk említett okai között a mellékhatások (18%), a félreértelmezhető kezelési utasítások (11%), a mindennapi életvitelt akadályozó hagyományos kezelés (12%) és a gyógyszerek hatástalansága (12%) állt.

Világos, hogy számos mai kezelés bonyolult vagy nehezen betartható, ennek ellenére a törések megelőzése érdekében a csontritkulás kezelési utasításait mindig teljes mértékben be kell tartani ? mondta Steven Boonen professzor (PhD), a belgiumi Leuven Egyetem Kísérletes Orvostudományi Intézetének orvosprofesszora és a Nemzetközi Csontritkulás-alapítvány Tudományos Tanácsadói Bizottságának tagja. Azok a betegek, akik a szükséges felénél is kevesebbszer veszik be gyógyszereiket, csak minimális törésvédelemben részesülnek vagy egyáltalán nem részesülnek ilyesmiben. Fontos, hogy az orvosok együtt dolgozzanak a betegekkel, mert ezáltal jobban megérthetik a betegségben szenvedő nők igényeit és életstílusát.

A felmérés eredményei megerősítik e közös célt és együttműködési igényt, továbbá az orvosok és a csontritkulásban szenvedő nők egyetértenek a hatékony, hagyományosabb jellegű kezelés megtalálásának fontosságában, ami lehetővé teszi a nők számára korábbi életstílusuk fenntartását, és betegségük éveken át történő karbantartását.

Míg a csontritkulásban szenvedő nők és az orvosok látszólag elégedettek voltak a jelenlegi kezelésekkel, a nők 74%-a érezte úgy, hogy a kevésbé gyakori gyógyszerszedés sokkal jobban illene életstílusáhozi. A számos rendelkezésre álló kezelési lehetőség ellenére a megfigyelt nők kevesebb, mint fele (43%) emlékezett olyanra, hogy orvosa ténylegesen megvitatott volna vele eltérő gyakoriságú gyógyszerszedéssel járó alternatív kezelési lehetőségeket.

Az orvos és a beteg közötti párbeszéd nagyon fontos ? tette hozzá Dr Shelley Ross, a MWIA főtitkára, aki szintén felszólalt a kapmány megnyitóján. Női orvosokat képviselő szervezetként a MWIA-nak kettős érdekeltsége van ezen új kampány sikerének biztosításában: ezek egyik oldalát a betegségben szenvedő nők jelentik, a másikat pedig az őket kezelő személyek.

A csontritkulás világszerte több, mint kétszázmillió embert érint, ennek ellenére a betegséget gyakran nem ismerik fel és a tünetek hiánya miatt aluldiagnosztizálják. A legtöbb ember csak akkor jön rá, hogy ebben szenved, amikor ténylegesen eltörik egy csontjuk. Gyakran elsiklunk a csontritkulás tényleges következményei felett ? mondta Dr. Daniel Navid, az IOF vezető szaktanácsadója. Sok ember tudja, hogy a csontritkulás csonttörésekhez vezet, de igazából senki sem fogja fel, hogy a csípőtörést szenvedett 50 év feletti férfiak és nők 20%-a egy éven belül belehal a szövődményekbe. Ezért fontos ez a kampány és a hozzá hasonló megmozdulások.

A nőknek fel kell emelniük a hangjukat csontjaik egészségével kapcsolatban és beszélniük kell orvosaikkal a hozzájuk legjobban illő kezelési lehetőségekről ? mondta Ursula Andress. ? Találniuk kell egy terápiát, mely nemcsak éveken keresztül védi őket a csontritkulástól, hanem meg is felel változatos és aktív életüknek. Én azt tanácsolom az e betegségben szenvedő nőknek, hogy legyenek boldogok, ismerjék egészségi állapotukat és vigyázzanak magukra!

A kutatás

A felmérést júliusban végezte a Double Helix nevű független piackutató cég Franciaországban, Németországban, Mexikóban, Svájcban és az Egyesült Királyságban. Mindegyik országban száz orvost és kétszáz csontritkulásban szenvedő (55 éves vagy idősebb) nőbeteget kérdeztek meg telefonon; a felmérés teljes populációja 1500 fő volt.

A betegeket megkérték, hogy beszéljenek saját tapasztalataikról, míg az orvosoktól azt kérték, hogy saját betegeikkel szerzett tapasztalataikról beszéljenek. A megkérdezett betegek és orvosok nem álltak kapcsolatban egymással. A felmérés eredményei a Kortalan nők: kampány az erősebb csontokért (Timeless Women: The Campaign for Stronger Bones) című jelentésben itt tekinthetők meg. A kampányt a Novartis egy korlátozás nélküli oktatási adománnyal támogatta.

Az IOF

Az IOF egy Svájcban működő kampány- és kutatószervezet, mely világméretű szövetségként funkcionál betegek, orvosi és kutatótársaságok, tudósok, egészségügyi szakemberek, valamint a csontok egészségi állapotával foglalkozó nemzetközi vállalatok számára. Ez a világ legnagyobb nem kormányzati szervezete (non-governmental organization, NGO), melynek célja a csontritkulás megelőzése, diagnosztizálása és kezelése. Az IOF célja a csontritkulás tudatosításának és megértésének növelése, az emberek cselekedeteinek motiválása a csontritkulás megelőzése, diagnosztizálása és kezelése érdekében, valamint az országos csontritkulás-ellenes társaságok támogatása hatékonyságuk maximalizálása céljából.

A MWIA

Egy nemzetközi nem kormányzati szervezet, mely női orvosokat képvisel mind az öt kontinensről. Az MWIA céljai közé a következők tartoznak: az egészségügyben dolgozó nők együttműködésének támogatása a különböző országokban, baráti kötelék és megértés kialakítása e nők között világszerte, az egészségügy területén lévő, nemhez kapcsolódó egyenlőtlenségek aktív ellenzése a női és férfi orvosok között, beleértve a szakmai lehetőségeket és a gazdasági szempontokat is, továbbá találkozási lehetőségek felajánlása az egészségügyben dolgozó nők számára azzal a céllal, hogy megvitassák az emberiség egészségével és jólétével kapcsolatos kérdéseiket.

Szóljon hozzá!