ZETApress

hírportál

Fogmentő Gyermekmentők

Már 2100 gyermek fogát vizsgálták meg az OTP Fogászati Road-show eddigi hat helyszínén. Az ingyenes fogorvosi szűrést végző OTP Road-show idén május végén ? tizenhetedik alkalommal ? indult útjára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében.

A mozgó fogászati busz eddig hat állomásra látogatott el: május 27-én Békéscsabára, május 28-29-én a kétnapos Városligeti Gyermeknapra, június 4-én a budapesti OTP Családi Napra, 6-án Nyírbátorba, 7-én Jászberénybe és 9-én Hencidára ? tudtuk meg Pethő Zsófitól. Fotóink Gordon Eszter felvételei.

Dr. Tóth Tünde, az OTP Fogászati Road-show egyik fogorvosa elmondta, hogy nagyon sikeres szűréseken vannak túl, hiszen három hét alatt 2100 gyermek fogát vizsgálták meg és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra. Jászberényben és Nyírbátorban értelmi- és mozgássérült gyermekek, Hencidán pedig halmozottan hátrányos fiatalok is részt vettek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőprogramján.

A szűrésre továbbra is nagy szükség van, a szakemberek tapasztalatai szerint ugyanis a vizsgált gyermekek felének annyi ép foga van, mint ahány kezelésre szorul. Szintén tanulságos, hogy a vidéken élő gyermekek fogainak állapota rosszabb, mint a nagyvárosiaké.

Az eddigi vizsgálatok alapján elmondható, hogy már a tejfogak többsége is szuvas, ezért a szakemberek igyekeznek arra ösztönözni a gyerekeket, hogy gondosan ápolják fogaikat, hiszen a maradandó fogakat a sok szuvas tejfog is károsíthatja, amely később problémákat okozhat. Az NGYSZ fogászai fogápolási és száj-higiéniés felvilágosítást és szaktanácsadást is tartottak a helyszíneken, hogy ezzel is megelőzzék a gyerekek fogazatának további szuvasodását és a fogkőképződést.

Az OTP Road-show további időpontjai és helyszínei: szeptember 3-a, szombat: Salgótarján, Tanévnyitó szeptember, szeptember 22-e, csütörtök: Pécsi Napok Örökség Fesztivál, szeptember 25-e, vasárnap: Fóti Nemzetközi Díjlovas és Lovasterápiás Verseny, (Lovasterápiás Központ Fót, Vörösmarty tér 1.) Szeptember ? november: az OTP Junior Iskolák közötti verseny győztese. Az OTP Fogászati Road show ideje alatt minden érdeklődőt szeretettel várnak a programokra!

Szóljon hozzá!