ZETApress

hírportál

Egészséglelkesség ? díjazva!

Egészséglelkes pedagógusok kapták idén a Béres Egészség Hungarikum Díjat. Három, általános iskolában oktató hölgy érdemelte ki az elismerést: mindannyian buzgón tevékenykednek az iskolai közösségek egészségének érdekében.

Tematikus egészségnapokat, vándortáborokat és túrákat szerveznek, gyógynövényismeretre és újrahasznosításra tanítják a gyermekeket, de a kerékpározás is sokuk napi rutinjai között szerepel. A példamutató pedagógusok a diákokat, a szülőket és tanártársaikat is sikeresen aktivizálják ? tudtuk meg Bernáth Zsófitól.

A négy éve működő, Dr. Béres József által életre hívott Béres Egészség Hungarikum Alapítvány azokat a lelkes, az egészségfejlesztés területén aktív pedagógusokat kutatta fel, akik az iskolai közösségek mozgatórúgói és folyamatosan tesznek azért, hogy az egészségmegőrzés ne csak üres frázis, hanem tartalommal megtöltött gondolat és cselekvés legyen a kisdiákok életében.

Az Alapítvány 2011 tavaszán készült, a hazai általános iskolák egészségfejlesztési helyzetét feltérképező reprezentatív kutatásából az derült ki, hogy bár vannak problémák az egészségfejlesztés területén ? így például a pedagógusok gyakran egyedül érzik magukat a problémáikkal és hiányosak az erőforrásaik is ?, mégis vannak olyan, erő felett teljesítő, lelkes pedagógusok, akik az egészség megőrzésére buzdítják a gyermekeket.

Éppen ezért idén olyan általános iskolai tanárok munkáját ismerjük el a Béres Egészség Hungarikum Díjjal, akik felhívják a figyelmet az iskolai közösségekben az egészségmegőrzés fontosságára. Nemcsak beszélnek, hanem tesznek is a jövő generációjának egészségéért, saját viselkedésükkel pedig követendő példát mutatnak tanítványaiknak és környezetüknek ? hangsúlyozta Dr. Béres József, a Program alapítója.

A Béres Egészség Hungarikum Díjat tradicionálisan a július elsejei Magyar Egészségügy Napja alkalmából adja át a Program életre hívója. Az idei díjazottak között ? akiket a Béres Egészség Hungarikum Alapítvány kuratóriuma választott ki ? egy budapesti, egy székesfehérvári és egy tatabányai pedagógus szerepel.

A díjazottak

Bánhegyi Boglárka (32) pedagógus szülők gyermekeként több ízben belekóstolt a kirándulásokba, vándortáborokba, és annyira megkedvelte a természet közelségét, hogy mostanra ? alkalmanként édesapjával közösen ? ő maga is szervez egészségmegőrző hon- és népismereti kirándulásokat. Nem ritka, hogy ilyenkor a gyermekek akár 25 km-t is gyalogolnak egy nap alatt. Boglárka gyakran főz a túrák alkalmával. Aktív néptáncos, és ha teheti, kerékpárral jár iskolába; a lelki egészséget pedig a népdalok tanításával biztosítja. Intézmény: Bartók Béla Általános Iskola, Nagytétény.

Kalmár Mária (51) szabadidejét nem kímélve, pályafutása óta rendszeresen szervez interaktív egészségfejlesztéssel, egészségneveléssel foglalkozó programokat iskolájában. Totói, rejtvényei az egész tanévet végigkísérik, kiemelt figyelmet fordít a szűrővizsgálatok szervezésére és a gyógynövényismeretre. Nevéhez fűződik a Keltike túra Tihanyban és a gombaszedő túra Velemben, de a Diákönkormányzat segítő pedagógusaként az Én mit tehetek? – program is, mely az értékes életfelfogás, táplálkozás, egészséges életmód kialakítására vezeti rá a diákokat és a szülőket egyaránt. Intézmény: Kertvárosi ÁMK Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Tatabánya.

Lendvainé Hegedűs Tünde (55) szívügyévé vált az egészségvédelem egy németországi továbbképzésen, azóta rendszeresen szervez programokat iskolájában. Törődj magaddal-hét, nevezetes környezetvédelmi világnapokhoz kapcsolódó életképek, akadályversenyek, Szemétszobor kiállítás, demonstráció az autómentes napon ? csak néhány az egész tanévet átölelő programok sorából. Ökoiskolai projektvezetőként környezetszépítési akcióiba bevonja a szülőket, sportversenyekre invitálja a közeli iskola diákjait; kollegái szerint fáradhatatlan, ötletekből kifogyhatatlan és az intézmény 450 diákjának második édesanyja. Iskola: Kossuth Lajos Általános Iskola, Székesfehérvár.

A Béres Egészség Hungarikum Program

A BEH július elseje, a Magyar Egészségügy Napja alkalmából évről évre olyan civileket díjaz, akik közösségük aktív tagjai, és másokat is arra ösztönöznek, hogy az egészséget értékként tekintsék, és tegyenek annak megőrzése érdekében. Alapítója Dr. Béres József volt 2007-ben. Célja, hogy ráébressze az embereket arra, hogy az egészség olyan kincs, amelynek megőrzése egyéni és társadalmi felelősség. A Program azt szeretné elérni, hogy belátható időn belül Magyarország Európa egyik legegészségesebb nemzetévé váljon.

A BEH kutatási, ismeretterjesztési és képzési tevékenységeivel a közösségi alapú egészségfejlesztésre fókuszál. 2007. és 2009. között az öt-tízezer fős településeknek, 2010-től pedig ? többek között pályázati lehetőségek biztosításával ? a fiatal korosztály életminőségének a javítására törekszik. A BEH jelenleg egy, a tanárok projektmenedzseri képességeit fejlesztő, akkreditált képzés kidolgozását tervezi.

Szóljon hozzá!