ZETApress

hírportál

Korkontroll a szülészorvostól

A HVG Könyvek kiadta Prof. Marton István: Korkontroll című könyvét. A bemutatót, egy kellemesen eltöltött tízórai mellett ma tartották Budán, a Quintess Healthy Aging Clubban. A válogatott finomságokat az Angyalok Konyhája szervírozta. A résztvevőket a Pasaréti téri körforgalomtól és az 56-os villamos Vadaskerti úti megállójából ? hoszteszek segítségével ? taxi szállította a Páfrány u. 22-be.

A kötet szerzőjének neve nem ismeretlen az egészségügyi témájú könyvek olvasói előtt, hiszen ez már az ötödik munkája. Szélesebb tömegeknek szóló első műve a Terheskönyv volt, mely a nyolcvanas évek nagysikerű, s a maga nemében előfutárnak számító nőkönyv volt.

Hazánkban Marton doktor vezette be az apás szülést és a szülők iskoláját a MÁV Kórházban, ahol húsz évnél is tovább volt a Szülészeti Osztály vezető főorvosa. Jelenleg a SOTE és a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. Az egészségkárosodás szakmai diplomataként is foglalkoztatja: az Európai Parlament tudományos tanácsadója, s ő a Magyar Healthy Ageing Tudományos Társaság (EÖTE) elnöke.

Európa öregszik. Az előrejelzések szerint néhány éven belül az 55 és 64 év közötti lakosság száma jelentősen meghaladja a kereső fiatalokét. A demográfiai változásoknak ma még beláthatatlan egészségügyi, de ennél is jelentősebb társadalompolitikai és gazdasági következményei vannak/lesznek, melyre mielőbb fel kell készülni.

A könyv szakmai lektora Czeizel Endre genetikus. A hetedik ikszét taposó professzor elmondta, hogy az USÁ-ban 2012-re önkéntes alapon minden állampolgárukról genetikai felmérést készítenek, s ezután mindenkivel testre szabottan beszélik meg a továbbiakat. Nem lesz-e ennek veszélye, nem lehet-e ezzel visszaélni? ? kérdeztem. ? Így könnyebb donort találni, a jelöltet vizsgálat ürügyén egy kórházba csalni, ahol aztán bármi megtörténhet, s szervei könnyen az illegális szervkereskedők prédájává válhatnak.

A professzor megnyugtatott, hogy az adatok nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe. A munkaadók sem férhetnek hozzájuk, nehogy ez a foglalkoztatottak hátrányára váljon. Az egészségbiztosító sem tudhatja meg az adatokat, hiszen a potenciális betegjelölteket jóval drágábban biztosítaná. A szervkereskedelemre nem válaszolt, de anélkül is tudjuk, hogy a gonosz mindenhová beférkőzhet.

Végezetül álljon itt a könyv néhány témája és felvetése: Az EU Egészséges Öregedés Programja. Az egészségben eltöltött életévek alakulásának gazdasági következményei. Életkori diszkrimináció, egyéni és társadalmi felelősség, beavatkozási pontok és lehetőségek. Nem divat az öregedés. Hosszú élet, boldog élet? Szexualitás. Miért vált a ?középidős? férfi? Mozduljunk meg. Az utóbbi témákról Kriston Andrea és Monspart Sarolta írt egy-egy fejezetet, Frank Júlia pedig gusztusos ételreceptekkel kényezteti el az olvasót.

Szóljon hozzá!