ZETApress

hírportál

Gerincesek Alexandránál

Az egészség a korona az ember fején, de csak a beteg láthatja meg ? tartja egy egyiptomi közmondás. A régi orvosi bölcsesség szerint egy embernek vagy volt már derékfájása, vagy éppen most van, vagy pedig lesz ? írja Dr. Erbszt András: Gerinc fájdalom nélkül című könyvében.

A gerincbetegségek rendkívül gyakoriak. A statisztikák szerint minden embernek 80% esélye van arra, hogy életében legalább egyszer találkozzon derékfájdalommal. Szerencsére a betegség lefolyása az esetek többségében jóindulatú: a betegek 80%-a az első lumbágós (derékfájós) időszakból egy hónap, 90%-a pedig két hónap alatt meggyógyul. Ha még egy fájdalmas periódus következik be, a gyógyulási arányok már sokkal rosszabbak.

A derékfájást leggyakrabban a porckorong megbetegedése okozza. Bár a betegség oka pontosan még nem ismert, a civilizációs ártalmak, a mozgásszegény, inaktív életmód, a motorizáció elterjedése mindenképpen fontos szerepet játszik a kóros elváltozások kialakulásában. Ahogy a csatába induló harcosnak az ismeretlen ellenség a legfélelmetesebb, úgy a beteg embernek az ismeretlen eredetű fájdalom a legriasztóbb.

Miért írtam ezt a könyvet? ? teszi fel a kérdést a főorvos, s mindjárt válaszol is rá: Mert szeretném, hogy mindenki megérthesse, mitől alakulnak ki a fájdalmai és más panaszai, és megismerné, hogy mit tehet az orvostudomány a gerincbetegségek ellen.

A betegek és az egészséges emberek a könyv elolvasása után talán látni fogják, hogy a gerincbetegség leküzdésében övék a főszerep, és rendkívül sokat tehetnek gyógyulásuk érdekében. Kívánom, forgassák haszonnal mindazok, akik fájdalmaktól szenvednek és kétségektől gyötrődnek. Van út a gyógyuláshoz és a mozgalmas, aktív, örömteli élethez!

A hát- és derékfájás okainak és kezelésének közérthető kézikönyvét tegnap este mutatták be a Károly körúti Alexandra Könyvesházban. Vendégük Molnár Ferenc Caramel és Kalmár Big Daddy Laca volt. Mindketten feküdtek már Dr. Erbszt András sebészkése alatt hat, illetve 4 évvel ezelőtt, s azóta is panaszmentesek. Megtudtuk még, hogy van ugyan várólista, de a rászorulókat hamar meg tudják műteni.

Szóljon hozzá!