ZETApress

hírportál

A Szív Világnapja Nyíregyházán

A szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke évente 17 és félmillió ember halálát okozzák világszerte. A szív- és érrendszeri betegségek évente mintegy 180 milliárd eurót emésztenek fel az Unió országaiban egészségügyi kiadások és kiesett munkanapok formájában. Ha a betegség terjedése még nagyobb méreteket ölt, az társadalmi és gazdasági csapást jelent Európának. Ezért is rendezik meg a jövő vasárnap 10 és 14 óra között a nyíregyházi Erdei Tornapályán a Szív Világnapját.

A ma túlsúlyos gyermek középkorúként potenciális szívroham-áldozat. Európa országaiban minden harmadik gyerek elhízott. Sürgős cselekvésre van szükség, ha el akarjuk kerülni az egészségügyi katasztrófát. A túlsúlyos gyerekek háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel szenvednek el szívrohamot vagy agyvérzést 65 éves koruk előtt, mint normál súlyú társaik. A szívbetegség már ma is vezető halálozási ok az EU-ban, a halálesetek 51 százalékáért felelős.

Ez a terület a Szívügyünk

Hazánkban a keringési rendszer betegségei következtében bekövetkezett korai halálozások aránya háromszor magasabb, mint az európai uniós átlag. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. Ez még a kelet-európai átlagnál is rosszabb, de még az országhatárokon belül is tapasztalhatóak különbségek: Magyarország délnyugati és északkeleti részében a népesség számára kivetített halálozások száma magasabb, mint a többi régió átlaga.

A halálozások több okra vezethetőek vissza: a nem megfelelő életmód, (étkezés, dohányzás, mozgás) a kezeletlen magas vérnyomás és több esetben az akut ellátás hiányosságai. A Jósa András Oktató Kórház a legváltozatosabb eszközökkel küzd ennek a népbetegségnek tekinthető probléma visszaszorításáért, megelőzéséért.

A Szív Világszövetségének (World Heart Federation) felhívására 2000-től minden szeptember utolsó vasárnapján a Szív Világnapját ünnepeljük egészségfejlesztő, prevenciós célú napokkal. A nemzetközi, figyelemfelkeltő kampányhoz már az induló évben csatlakozott a Jósa András Oktató Kórház, akik idén minden eddiginél gazdagabb programokkal várják az érdeklődőket az Erdei Tornapályán. Idén több mint száz országban zajlanak ezen a napon figyelemfelkeltő preventív kampányok, melyeknek évről-évre elhivatott helyi szervezője az intézmény.

Számunkra valóban nagyon fontos ez a program

2008 tavaszán fejeződött be kórházunkban az a szív-és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelmet célzó, kiemelt fontosságú, részben európai uniós projekt, melynek keretében átadásra kerül a Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont ? röviden Érközpont.

Az Érközpontban ? Európában egyedülálló módon ? együtt működnek, és együtt dolgoznak azok a társszakmák akik érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos gyógyító tevékenységet folytatnak, érintse az a test bármely részét, hiszen érrendszeri megbetegedés nem csak a szívvel, de az aggyal a végtagi erekkel kapcsolatosan is felléphet. Ezért ha bármely területen ilyen elváltozások észlelehetők, sajnos számítani kell arra hogy az érrendszer testünk más pontjain is meghibásodhat.

Központunkban ezért a magas rizikó faktorba tartozó betegeink teljes átvizsgálása is megtörténik, egy helyen rövid idő alatt. (Korábban több különböző szakrendelést kellett végig látogatni.) A központhoz tartozik egy olyan szűrőbusz is, amely a különösen hátrányos adottságokkal rendelkező, nehezen megközelíthető településeken, a háziorvosi szolgálat által elvégzett előszűrések után fogadja a kiemelt rizikófaktorral rendelkező, ám még tünetmentes betegeket. (mozgó szakrendelő), valamint Módszertani Központ, ahol megtörténik a működés elemzése, értékelése.

A rendezvény keretében ezzel a projekttel is megismerkedhetnek az érdeklődők, akiket az Érközpontban együttműködő társszakmák szakemberei várnak a helyszínen. Bízunk benne, hogy az Érközpont létrehozása nagymértékben csökkenteni fogja a területi egyenlőtlenséget, a szív- és érrendszer betegségeinek következtében megfigyelhető megbetegedési és halálozási arányt.

Ismeri Ön a kockázatait?

A 2008-as évben rendezvényünk témája a nemzetközi programhoz igazodik ? tudtuk meg a kórház Sajtóosztályától. Címe: Ismeri Ön a kockázatait? Ennek keretében fel szeretnénk hívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, arra hogy rendezvényünk keretében, kötetlen körülmények között minél többen vegyenek részt szűrésen, tudják meg, hogy a veszélyeztetett kategóriába tartoznak-e vagy sem. A rendezvényen részletes információkkal és hasznos programokkal várjuk az érdeklődőket.

A rendezvény központi témája a prevenció, és szűrővizsgálatok fontossága: felhívni a lakosság figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára, tájékoztatni őket, hogy hogyan vehetik azokat igénybe, mikor, milyen időközönként javasolt az elvégzésük. Felhívni a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek valamint a stroke veszélyeire: tartós bénulás, rokkantság, rossz életminőség, gazdasági leépülés. Tudatosítani, hogy ennek érdekében életmód és szemléletbeli változásra is szükség van.

Kiemelni a család szerepét az egészséges életmódra nevelésben: hangsúlyozni a mozgás fontosságát, ismertetni a káros szenvedélyek egészségre gyakorolt következményeit, megvilágítani az egészséges táplálkozás kritériumait, kóstolóval, termékbemutatóval, tanácsadással segíteni ezen kritériumoknak megfelelő táplálékok megismerését. A rendezvényen ingyenes szűrővizsgálat keretében, kötetlen körülmények között van mód vércukor-, vérnyomás- és koleszterin szint mérésre, valamint szemfenék vizsgálatra.

Az érdeklődőket kardiológus, belgyógyász, neurológus, szemész, mentálhigiénés, dietetikus, gyógytornász és egyéb szakemberekből álló team segíti abban, hogy a résztvevők élményekkel teli jó szívvel térhessenek haza.

Immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő programunk elismerésének érezzük, hogy 2008-ban olyan közismert, közszeretetnek és elismerésnek örvendő személyiségek álltak ?szívügyünk? mellé, mint Seszták Oszkár elnök úr, Gosztola Adél színművésznő vagy Szabó Tünde olimpikon. Egészség Nagyköveteinknek ezúton is köszönjük számunkra felbecsülhetetlen értékű támogatásukat! ? fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!