ZETApress

hírportál

Csökkentsük együtt a kockázatot!

Az Éljen 140/90 alatt! ? program 2007-es eredményei megmutatták, hogy a szakmai alapokra helyezett lelkes és kitartó munka kézzelfogható eredményekhez vezet a magasvérnyomás-betegség kezelésében. A Hypertonia Regiszter adatai alapján azonban a hipertóniás populáció szív- és érrendszeri kockázati tényezői továbbra is aggodalomra adnak okot, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a szövődmények megelőzésére, és a kardiovaszkuláris halálozás kockázatának minél erőteljesebb csökkentésére ? tudtuk meg az akadémiai sajtótájékoztatón.

Az Éljen 140/90 alatt! ? elnevezésű programba bevont hatvanezer kezelt hipertóniás beteg adatai alapján a 140/90 Hgmm-es célérték elérése 2005 és 2007 között egyértelműen javult. Míg 2005-ben a betegek csupán 39,3 százaléka érte el a célértéket, addig 2007-ben már a betegek 44,6 százaléka mondhatja el magáról ugyanezt.

A magyar orvosok szakmai felkészültségét és a program hatékonyságát jelzi, hogy a hasonló mértékű javuláshoz ? ráadásul alacsonyabb bázisról, azaz rosszabb kiindulási arányról indulva ? az Egyesült Államokban több mint öt évre volt szükség, míg Magyarországon alig két év alatt sikerült ezt az eredményt elérni.

A Magyar Hypertonia Társaság legfrissebb (Hypertonia Regiszter, 2007. szeptember) adatait vizsgálva azonban a pozitív eredmények mellett keresztmetszetet kapunk a hipertóniás betegek szív- és érrendszeri kockázati tényezőiről is.

A felmérés alapján a populáció testtömeg-indexének (BMI) átlagos értéke igen magas (28,65), és minden korcsoportban kivétel nélkül meghaladta a túlsúlyos kategória 25-ös határértékét. Csak a betegek egynegyedénél mérhető normális érték, miközben minden második megvizsgált betegnek 27 és 35 közé esik a testtömeg-indexe. Mivel 25-től túlsúlyról, 30-as értéktől pedig elhízásról beszélünk, így látható, hogy az adatok riasztóak.

A derékméretet tekintve is hasonlóan elszomorító a kép. A nők kétharmadánál (68,82%) volt mérhető az erősen veszélyeztetett kategória határát jelentő 88 cm feletti érték. A férfiaknál valamivel jobb a helyzet, 42 százalékuk derékmérete volt a veszélyeztetett kategória értéke alatt, és egyharmaduknál haladta meg az erősen veszélyeztetett kategóriát.

Normális összkoleszterin szintet mindössze a vizsgáltak 30 százalékánál találtak, de ami ennél is fontosabb, a koleszterinszint emelkedése egyértelmű összefüggést mutatott a testtömeg-index és a derékkörfogat növekedésével, kortól és nemtől függetlenül.

Az esetek felében (50,34%) mértek normális vércukorszint értéket, mintegy 16,5 százalékban már emelkedett volt az érték (prediabétesz), az esetek egyharmadában (33,12%) pedig már a 7,0 mmol/l-es határérték egyértelmű túllépését figyelték meg (diabétesz). A BMI növekedésével párhuzamosan az éhomi vércukorszint értéke mintegy egyharmadával nőtt meg!

A metabolikus szindróma az érintettek több mint felénél (59,6%) tetten érhető, amely azért veszélyes, mert a hipertónia mellett két további társbetegség jelenlétére utal, és az ilyen betegeknél a szív- és érrendszeri kockázat halmozottan jelentkezik.

Bár a 2005-ös értékekhez képest 2007-ben ötvenezerrel több hipertóniás beteg érte el a 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, a vizsgált populáció több mint fele (56,1%) azonban még mindig célérték felett mozog, ugyanakkor a cukorbetegek szigorúbb, 130/80 Hmm alatti vérnyomását a diabéteszben szenvedők mindössze 7,7 százalékánál mérték. Ezek a vizsgálati eredmények további feladatokat jelentenek a Társaság számára.

A Magyar Hypertonia Társaság a Novartis Hungária Kft. támogatásával folytatja a mára mozgalommá alakult Éljen 140/90 alatt! ? elnevezésű programot, és szeptembertől Csökkentsd a szövődményeket! ? címmel hívja fel a figyelmet a kardiovaszkuláris kockázatok csökkentésére.

A szív- és érrendszeri szövődmények ? szívinfarktus, agyvérzés, vesebetegség, a szív bal kamrájának megnagyobbodása ? kialakulása fokozott kockázatot jelentenek a betegek számára, sok esetben közvetlenül halálhoz is vezetnek.

Az Éljen 140/90 alatt! ? program keretében ? a háziorvosok és szakorvosok bevonásával ? újabb eszközökkel segítik a hipertóniás betegek kezelését. Újabb harmincezer hipertóniás beteg kerül a Magyar Hypertonia Társaság adatbázisába, illetve a vizsgálatba bevont beteg megkapja a magasvérnyomás-betegség legfontosabb kérdéseit és válaszait tartalmazó tanácsadó könyvet, valamint egy, kifejezetten ezen csoport számára készített mozgásprogramot tartalmazó DVD-t, mely segíti az érintetteket és családtagjaikat abban, hogy a gyógyszeres kezelés mellett a jelentős szerepet játszó életmódbeli változásokra is megfelelő figyelmet fordítsanak.

A Magyar Hypertonia Társaság és a Novartis Hungária Kft. a lakossági felvilágosítás mellett kiemelt figyelmet fordít az orvosszakma edukálására is. Ősszel az ország számos pontján tartanak a hirtelen szívhalállal kapcsolatos képzéseket a háziorvosok számára.

Az Éljen 140/90 alatt! ? program emellett a hagyományos szív- és érrendszeri szűrésekkel csatlakozik a Szívünk Napja elnevezésű kezdeményezéshez. Szeptember 28-án, vasárnap ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúly-mérésekkel, valamint a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanácsadással várják az érdeklődőket a mozgalom logójával jelzett sátorban.

Az érdeklődők további információt kaphatnak a magasvérnyomás-betegségről, annak megelőzéséről, szövődményeiről és kezeléséről az ingyenesen hívható 06-80/203-523-as szív- és érrendszeri tanácsadó vonalon, valamint ezen az oldalon.

Szóljon hozzá!