ZETApress

hírportál

Tanévkezdet Szegeden

Megtartotta tanévnyitó ünnepségét a Szegedi Tudományegyetem tegnap, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Ezzel több, mint harmincezer hallgatónak 240 szakon kezdődik el a tanítás. Janics Natasa és Vajda Attila olimpikonok, az SZTE hallgatói a legnagyobb egyetemi kitüntetést, a Pro Universitate díjat vehették át. Az igen sikeres felvételi időszaknak köszönhetően az SZTE-nek idén 7584 elsőéves hallgatója van, ezerrel több, mint tavaly, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A tanévnyitó ünnepség díszvendége Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztere volt. Köszöntőjében a munkához való viszony változásának szükségességéről beszélt. Magyarország ugyanis a foglalkoztatottság terén van a leginkább elmaradva a többi európai uniós országtól. Mint mondta, az ország ? nemzetközi és hazai megítélés alapján is ? kiemelkedő egyeteme, az SZTE jelentősen hozzájárulhat ehhez a változáshoz a munkaerőpiacon jól hasznosítható képzettség átadásával. Ezt segíti elő az a 7,7 milliárd forintos program is, amely az NFT keretében valósul meg a szegedi egyetemen, és infrastrukturális fejlesztések, eszközbeszerzések segítségével járul hozzá a mérnöki, természettudományi és informatikai oktatás bővüléséhez.

Ezt követően a miniszter a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét adta át Dr. Badó Attila professzornak, az egyetem hallgatói és közkapcsolati rektor-helyettesének, aki a kitüntetést augusztus 20-a alkalmából a nemzetközi, intézményi és kari együttműködés kialakításában végzett elévülhetetlen érdemeinek, valamint kiemelkedő oktatói és tudományos munkájának elismeréséül kapta, de külföldön tartózkodása miatt nem tudta a kitüntetést Budapesten átvenni.

Tanévnyitó ünnepi beszédét Dr. Szabó Gábor rektor az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szavaival kezdte: Az egyetem a legmagasztosabb intézmény, amelyet a társadalom eddig magából kitermelt. Szabó Gábor kiemelte, hogy az SZTE dinamikusan fejlődő, hagyományaira büszke modern iskolaként szerepel az európai felsőoktatási intézmények nagy családjában. Említést tett az elmúlt évek nagy egyetemi fejlesztéseiről: a József Attila Tanulmányi és Információs Központ az ősszel várja hárommilliomodik látogatóját; a Gazdaságtudományi Kar új, Kálvária sugárúti épülete impozánsan szolgálja használóit, és a Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai épületének elkészülte is nagy előrelépést jelentett az egyetem életében.

A rektor hangsúlyozta, hogy a fejlődés folytatódik: 6,4 milliárd forintos pályázati támogatásból újjászületik a Dugonics téri épület, modernizálják az egyetemi laborokat és oktatási terek jelentős részét, új épületet kap a Mérnöki Kar. A megváltozott körülmények között a különböző szakmák és képzések együttműködését segítik elő, hogy a dél-alföldi felsőoktatást új diszciplínákkal és a műszaki-természettudományos képzés minél szélesebb palettájával gazdagíthassák.

Az ünnepi beszédet követően Szabó Gábor átadta a legmagasabb egyetemi elismerést, a Pro Universitate-díjat Janics Natasának és Vajda Attilának, az SZTE hallgatóinak a 2008-as Pekingi Nyári Olimpiai Játékokon szerzett olimpiai aranyérmük elismeréséül.

Mecénás-díjat kapott Gerbrandt Redmer de Boer, a Sole Mizo Zrt. vezérigazgatója, Sajtódíjban részesült Méhes Gábor, a Délmagyarország sportriportere, a Sport TV kommentátora, a Magyar Televízió olimpiai tudósítója, az SZTE-Szedeák Kosárlabdázó Egyesület elnökségi tagja. Egyetemi Sportért-díjat kapott Dr. Laluska Pál, az SZTE-Szedeák Kosárlabda Egyesület Ellenőrző Bizottságának tagja, az Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi adjunktusa és Bélteki Pál, az SZTE Sportközpont testnevelő tanára. A tanévnyitó ünnepség utolsó aktusaként az elsőéves hallgatók esküt tettek, majd Szabó Gábor rektor a kézfogásával egyetemi polgárrá fogadta őket.

Néhány tény az egyetemről

Az idei felvételi statisztikák tanúsága szerint a Szegedi Tudományegyetem a jelentkezők körében a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény. Az új egyetemi polgárok a 2008/2009-es tanév elején 13 képzési területen 4 osztatlan képzésben, 54 alapszakon, 25 mesterszakon, 27 féle felsőfokú szakképzésben és 18 doktori iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat.

A K+F+I területén, a képzésben, a képzés feltételeinek és az integrált egészségügy, betegellátás magas színvonalú biztosításában több mint 8300-en munkálkodnak. Az 1755 oktató közül 140-en rendelkeznek MTA Doktora fokozattal, 841 a CsC, PhD és DLA fokozatosok száma. Az egyetemnek 220 professzora és 18 akadémikusa van.

Az egyetem éves költségvetése hatvanmilliárd forint, melyet több mint ötven sikeres pályázattal háromszázmillió forinttal, továbbá a közelmúltban elnyert 6,4 milliárdos TIOP pályázati forrással egészítik ki.

A több kart is érintő kémiai képzés a németországi Centre for Higher Education rangsorolása alapján az európai élvonalhoz tartozik, a legkiválóbb minősítést kapta. Ebben a tanévben vehetik át a hallgatók az első Eurobachelor diplomákat, melyek kibocsátására a legjobb képzést biztosító műhelyek jogosultak. A Heti Világgazdaság felsőoktatási intézményeket minősítő különszáma az Általános Orvostudományi Kart az oktatók kiválósága alapján Magyarország legjobb karaként rangsorolta.

Szóljon hozzá!