ZETApress

hírportál

Tanévkezdet táplálkozási olimpiával

A gyermekkori elhízás megelőzése érdekében idén az olimpiai játékok szellemében hirdet általános iskolai pályázatot a helyes táplálkozást és egészséges életmódot oktató NUTRIKID program, a Nestlé Hungária Kft, és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közös kezdeményezése.

Az új tanévben szeptembertől januárig meghirdetett Nestlé Nutrikid Olimpián a NUTRIKID programot oktató iskolák indulhatnak. A jelentkező 10-12 éves kisdiákoknak öt hónapon keresztül a táplálkozási ismeretek egy-egy témakörével kapcsolatos feladatot kell megoldaniuk. Szeptemberben a folyadékoké a főszerep, október a gabonafélék és cereáliák hava, novemberben a zöldségek és gyümölcsök kerülnek terítékre, decemberben a fehérjéken a sor, végül januárban az édességek zárják az ötkarikás életmódjátékot. A résztvevő csapatok egészséges életmódról szerzett ismereteikre és kreativitásukra támaszkodva havonta százezer forintos jutalmat nyerhetnek pályázataikkal, amelyet osztálykirándulásra, sport- vagy tanszerekre fordíthatnak. Az utolsó januári fordulót követően szakmai zsűri választja majd ki a pályázat nyertesét, a NUTRIKID olimpiai bajnok iskolát, amely megtisztelő cím mellé háromszázezer forintos díj társul.

Az oktatási intézmények szerepe kiemelten fontos az egészségnevelésben, hisz minél korábban találkoznak a gyerekek a helyes táplálkozás alapjaival, annál egészségesebben kerülhetnek ki az iskolapadból. Az egészséges életmód népszerűsítésében és a NUTRIKID pályázatok lebonyolításában a pedagógusok önkéntes munkája értékes segítség ? hangsúlyozza Antal Emese a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Az Európai Parlament Környezeti, Népegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának májusi jelentése szerint Európában majdnem 22 millió túlsúlyos gyermek él, és további 1,3 millióval növekedhet a számuk 2010-re. Sajnos a hazai felmérések is az elkeserítő tendenciákat támasztják alá. Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a Nestlé Hungária Kft. támogatásával 2006-ban végzett kutatása során megállapította, hogy az általános iskolás fiúk mintegy 18%-a túlsúlyos, 7%-a elhízott, míg a lányoknál a túlsúlyosak aránya megközelítően 20%, az elhízottaké meghaladja a 6%-t.

A Nestlé mint felelős élelmiszeripari nagyvállalat, nemcsak minőségi élelmiszergyártással, hanem ismeretterjesztéssel, a helyes táplálkozás és egészséges életmód népszerűsítésével is aktívan szeretne hozzájárulni a gyermekkori elhízás visszaszorításához. Gondolkodásra ösztönözzük a gyerekeket, tudatosítjuk bennük, hogy saját egészségükért sokat tehetnek ? hívja fel a figyelmet Suhajda Krisztina a Nestlé Hungária Kft. kommunikációs vezetője.

Az általános iskolák számára összeállított ismeretterjesztő anyag és pályázat mellett a NUTRIKID program egyénileg és egész évben itt elérhető. Az interaktív felületen érdekes olvasmányok, a programhoz kapcsolódó A piramis titka című film és játékok várják a gyerekeket, továbbá külön menüpont a felnőtteket.

Szóljon hozzá!