ZETApress

hírportál

Gázrobbanás és diszkó-baleset

Gázpalack robban fel a közelünkben, a barátunk rosszul lesz túlzott alkoholfogyasztás miatt, autós balesetet látunk ? hogyan segítsünk? Ezt is gyakorolhatták gyerekek és tinédzserek a Magyar Vöröskereszt 40. Elsősegélynyújtó Versenyének Budapest és Pest megyei regionális döntőjén, az Orczy-kertben.

Tavaly a fővárosban közel 18 ezer fő tett sikeres közúti elsősegélynyújtó vizsgát, közülük csak kevesen tudnak és mernek elsősegélyt nyújtani igazi baleseteknél. Ezért kínál tapasztalatszerzést versenyein a Vöröskereszt.

A nyári hőhullámban kiszáradt idős embert helyeznek biztonságos környezetbe és itatnak folyadékkal fiatalok ? csak egy olyan helyzet, amikor szükség lehet a gyerekek, tinédzserek elsősegélynyújtó ismereteire. A tapasztalat szerint azonban a veszélyhelyzetekben a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el, hogy tudnak segíteni. Az ilyen szituációk begyakorlására alkalmas a Magyar Vöröskereszt 40 éve indított elsősegélynyújtó versenye.

Fontos az áldozat viselkedését megtapasztalni

Az életszerű szimulációs állomásokon a városi környezetben leginkább jellemző, tömeges sérülést okozó veszélyekkel találkozhattak a versenyző csapatok, úgy, mint gázrobbanás, hőguta, közlekedési baleset vagy a tömegpánik hatására kialakuló szerencsétlenségek. A versenyzők a realisztikusan ábrázolt sérüléseken kívül így megtapasztalták az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti helyszín valamennyi jellegzetességét.

A mai tinédzserek aktív életet élnek, sportolnak, szórakoznak, közlekednek, kirándulni járnak. Fontosnak tartjuk, hogy minél fiatalabb korban felkészültek legyenek a városi veszélyforrásokra, és segíteni tudjanak, ha baj van ? mondta Kardos István, a budapesti Vöröskereszt igazgatója. Baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet. Ha az elsősegélynyújtó megtapasztalja milyen a súlyos sérült látványa és viselkedése, akkor valós helyzetben az áldozat reakcióit megfelelően értelmezve tud hatékonyan elsősegélyt nyújtani.

Mindenki lehet életmentő

Az elsősegély-nyújtás képességében hazánk sereghajtónak számít az Európai Unióban. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége részesül elsősegély-képzésben. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket e téren.

Mindeközben számos országban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10% közötti. Magyarország helyzete még ehhez képest is elszomorító. Hazánkban a lakosság mindössze 0,3%-a részesül megfelelő szintű és színvonalú elsősegély-képzésben, noha világszerte ? főleg az időskorúak esetében ? egyre nő a kockázat. A fővárosi Vöröskereszt igazgatója szemléletváltást sürget a magyar elsősegély-nyújtás oktatásában, és egységes, gyakorlatorientált képzés előírását szorgalmazza.

Az egységes képzés megszületéséig pedig megpróbáljuk felhívni a közvélemény figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára. Az általunk szervezett versenyeken, bemutatókon gyerekek bebizonyítják, hogy az alapok mindenki számára elsajátíthatók, ha az egyénben megvan a segítségnyújtás igénye ? mondta Kardos István.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete Magyarország legnagyobb és legrégebb óta működő társadalmi szervezetének, a Magyar Vöröskeresztnek legdinamikusabban fejlődő szervezeti egysége. Főbb tevékenységei közé tartozik a véradásszervezés, az elsősegélynyújtás oktatása, illetve a rászoruló embereknek nyújtott segítségnyújtás.

Szóljon hozzá!