ZETApress

hírportál

Tényleg nehéz leszokni?

Magyarországon majd minden harmadik ember dohányzik, az ország világelső a tüdőrák és torokrák okozta halálozásban. Ezért az Amerikai Magyar Orvosszövetség a dohányzás elleni küzdelemben óriási tapasztalatokkal rendelkező, nemzetközi hírű amerikai és az Egyesült Államokban élő magyar származású szakemberek részvételével szervezett kétnapos konferenciát a dohányzás egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásairól. A rendezvény nem titkolt célja a hasznos ismeretek és tapasztalatok megosztása, a szervezők delegációját az egészségügyi miniszter is fogadja majd.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (Hungarian Medical Association of America, HMAA) 1968-ban alakult Clevelandben, és az orvostudomány számos olyan kiemelkedő alakját tudhatja tagjai között, mint Dr. Selye János, Dr. Kokas Eszter vagy Dr. William Ganz. A szövetség céljai között ? többek között ? szerepel a Magyarországon élő emberek egészségének javítása is, ezért szervezték augusztus 22-23-án Budapesten, a Colombus hajón a Dohányzás ? nehéz leszokni? Tobacco epidemic in Hungary című orvosi konferenciát.

Magyarországon majd minden harmadik ember dohányzik, ami jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az ország világviszonylatban vezet a tüdőrák és torokrák okozta halálozásban, de a dohányzás komoly kockázati tényezője a hazánkban vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri megbetegedéseknek is. Ezen betegségek előfordulása többszöröse a dohányosok körében, ideértve a mások füstjét beszívó embereket ? passzív dohányzás ? is.

Évente mintegy 28 ezer haláleset írható egyértelműen a dohányzás számlájára, amit az epidemológusok csak a 30-as évek TBC járványaihoz tudnak hasonlítani. A GKI által becsült adatok alapján az érintettek 8-10 százaléka, azaz évente több mint 2300 személy a passzív dohányzás miatt veszíti életét! Mechtler László professzor az Amerikai Magyar Orvosszövetség elnöke megjegyezte, hogy Magyarországon ? szerencsére ? nem nagyon van jelen AIDS, viszont helyette ezzel a legalább hasonlóan súlyos problémával kell szembenéznünk.

Mindemellett a tendenciák azt mutatják, hogy egyelőre nem számolhatunk a dohányzás visszaszorulásával, sőt akár további terjedésére is készülni kell, hiszen egy közelmúltban készült felmérés szerint a 11. osztályos (16-17 éves) tanulók több mint harmada ? a fiúk 37,7 százaléka és a lányok 33 százaléka ? heti rendszerességgel dohányzik, akik egyharmada nagy valószínűséggel máris napi dohányosnak tekinthető.

Az esemény meghívott előadói a dohányzás elleni küzdelemben, annak törvényi szabályozásában és a szabályozás hatékony megvalósítása terén óriási tapasztalatokra szert tett, nemzetközi hírű amerikai és az Egyesült Államokban élő magyar származású orvosok, tudományos kutatók. Közülük is kiemelkedik Dr. K. Michael Cummings, az amerikai dohányzásellenes kampány vezetője, a világhírű Roswell Park Rákkutatási Intézet egyik elnöke is, aki részt vett az Egészségügyi Világszervezet, a WHO Dohányzásellenes Keretegyezményének kidolgozásában és ennek számos amerikai államban történt bevezetésében. Ez a név egyébként máshonnan is ismert lehet, mivel ő volt az a kulcsszereplő, akinek a szakvéleménye döntő volt a híressé vált ? azóta filmen és könyvekben is megörökített ? New York állam kontra dohánygyárak perben.

A konferencia komplexen foglalkozik a dohányzás témájával, az orvosi tárgyú előadások a nikotinfüggőség kezelésétől, a dohányzás okozta, különféle szervekben bekövetkező hatásokig terjednek. Az előadások egy jelentős része kifejezetten a dohányzás gazdasági vetületeivel foglalkozik, részben az okozott ?károk? felmérésével, számszerűsítésével, részben pedig a különféle ellenlépések egészséggazdasági, megtérülési elemzésével.

Szintén a konferencián mutatják be az amerikai segítséggel elkészült, első Magyarországon végzett dohányfüst koncentráció mérés eredményeit is. Erről fő tanulságként elmondható, hogy a különféle zárt terekben (pl.: bárok, éttermek, munkahelyek, bevásárlóközpontok) mért dohányfüst tartalom tipikusan magasabb volt mint WHO vagy US Environmental Protection Agency által elfogadott egészségre még nem káros határértékek.

Magyarország, bár az elsők között írta alá és ratifikálta 2004-ben a WHO Dohányzásellenes Keretegyezményét ? vállalva ezzel, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében meghozza a szükséges összehangolt intézkedéseket az egészségügy, pénzügy, oktatás, igazságügy területén ? a szabályozás tekintetében jelentősen elmarad Európa számos országától, a nemzetközi ajánlásoktól. Éppen ezért a nemzetközi hírű amerikai és az Egyesült Államokban élő magyar származású orvosok, tudományos kutatók küldöttsége hétfőn délelőtt találkozik Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszterrel is.

A már említetteken túl az Amerikai Magyar Orvosszövetség sokat tesz a magyar diákok amerikai tanulmányainak támogatásáért is. Másfél évtizeden át szponzorálta a négy magyar orvosi egyetem és a Buffalo-ban működő New York Állami Egyeteme között létesített diákcsere programot, amelynek során eddig 225 diák vehetett részt 3 hónapos tanulmányúton.

A Budapesten megrendezett konferencia egyben alkalmat nyújtott arra is, aláírják az együttműködés folytatását jelentő megállapodást, ami ismét a négy orvostudományi egyetem hallgatóinak kínál majd lehetőséget, hogy az ugyancsak Buffalo-ban tevékenykedő, a világon elsőként kemoterápiát alkalmazó Roswell Park Rákkutató Intézetben bővítse tudását, tapasztalatait.

Szóljon hozzá!